Islamistipappien johtaman Iranin perjantaisten presidentinvaalien voittaja syrjäytti konservatiiviset vastaehdokkaansa vaalien toisella kierroksella, ja tulee korvaamaan Iranin nykyisen presidentin Ebrahim Raisin, joka on tukeutunut jyrkän siiven konservatiiveihin. -Tuleeko Iraniin muutos, lieveneekö maan ulkopolitiikka?

Samaan aikaan, kun Iranin papillinen hallitus yllyttää libanonilaista shia-islamistista Hezbollahia seuraamaan -niinikään Iranin yllyttämän- Hamasin viitoittamaa tietä, Iranissa pidetään presidentinvaalit, -ja liberaali-oletettu Masoud Pezeshkian voittaa jyrkän linjan ehdokkaat, ja hänestä tulee Iranin islamilaisen tasavallan yhdeksäs presidentti. Hän korvaa toukokuussa edesmenneen edeltäjänsä, äärikonservatiivisen presidentin Ebrahim Raisi:n, jonka aikana ”Iranin ydinsopimuksesta” (JCPOA) palauttamisneuvottelut jumittuivat Iranin politiikan jyrkentyessä.

Vaalien toisella kierroksella 06.07. Pezeshkian sai noin 53,6 prosenttia äänistä voittaen ultrakonservatiivisen vastaehdokkaansa Saeed Jalili:n. Pezeshkian oli johdossa jo  28. kesäkuuta pidetyillä vaalien ensimmäisellä kierroksella, jolloin häntä vastaan oli kolme konservatiivisempaa kilpailijaa.

Pezeshkianin liberaalisuus on jälkikommentoinnissa myös kyseenalaistettu, ja Iranin oloissa käsite ”liberaali” on otettava hyvin suhteellisena. Iranin sisäiset levottomuudet, -taloudelliset lakot, protestiliike äärimmäisiä uskonnollisia pukeutumis- ja käyttäytymisvaatimuksia vastaan, kuten myös yhä jatkuva kansainvälinen vääntö ”Iranin ydinsopimuksesta” (JCPOA), ovat jo paljastaneet Iranin johdon jakautuneisuuden jyrkempään ja maltillisempaan siipeen.

Pezeshkianin voitto on herättänyt Iranin uudistusmielisissä toiveita konservatiivisten ja ultrakonservatiivisten ryhmittymien hallittua maata vuosien hallinnan ajan, kirjoittaa saudi-media.

Puheistaan päätellen liberaali vaalivoittaja ei ihan ”kyyhkyltä” vaikuta:

Iranin uusi presidentti Masoud Pezeshkian sanoo vapauttavansa Palestiinan kaikin mahdollisin keinoin.

Iranin uudistusmielisten liittouma ryhmittyi vaaleissa Pezeshkianin taakse, -mukana entiset presidentit Mohammad Khatami ja maltillinen Hassan Rouhani.

Pezeshkian tulee presidenttikautensa aluksi kohtaamaan useita kroonisia ja akuutteja ongelmia: Iranissa on kärjistyneitä alueellisia jännitteitä mm. beluchien kanssa, Gaza sota koskettaa Irania (-joka on siihen sekaantunut), kiista lännen kanssa Iranin ydinohjelmasta on yhä ratkaisematta, ja kotimaista tyytymättömyyttä nostattaa Iranin talouden heikko tila. -Tämän päälle vielä äärimmäisyyspapit provosoivat vaarallisia mielenosoituksia sharia-peräisillä pukeutumismääräyksillään.

Iranin JCPOA-neuvottelujen johtaja Pezeshkianin tukijoissa

Vaalikampanjaan Pezeshkianin puolesta osallistui myös Iranin entinen ulkoministeri Mohammad Javad Zarif, jonka ministerikaudella solmittiin vuoden 2015 ydinsopimus -JCPOA- joka lopetti Iraniin sen ydinase-projektin takia kohdistuneet kansainväliset pakotteet. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump irtisanoi sopimuksen oman maansa puolesta kolme vuotta myöhemmin, ja pakotteet käynnistyivät uudelleen. Pezeshkian on puhunut JCPOA:n elvyttämisen puolesta, ja häntä pidetään myötämielisenä ydinase-hankkeiden hillitsemiselle, -tavoitteena taloudellisten pakotteiden lieventäminen.

Iranin uusi presidentti kritisoi v.2022 ”moraalipoliisia” Mahsa Aminin kuolemasta

Kurditaustaisen Mahsa Aminin kuolema syksyllä 2022 ääriuskonnollisia pukeutumismääräyksiä valvovan ”moraalipoliisin” käsittelyssä päästi valloilleen jo pitkään kertyneen tyytymättömyyden sharia-määryksiä ja niiden valvontaa kohtaan. Jo silloin oli nähtävissä, että suhtautuminen laajeneviin protesteihin -koko Iranin laajuudelta- jakaa Iranin papillista johtoa. ”Maltillisimmat” näkivät jäykkien määräysten 1:1 valvonnan olevan pään seinään lyömistä, -melko turhassa asiassa.

Masoud Pezeshkian sanoi 19.09. 2022:

”Käyttäytymisemme saa iranilaiset vihaamaan islamia, meidän on tutkittava uudelleen menetelmämme; Et voi toteuttaa uskoa voimalla.”

”Iranin Majlesin jäsen Masoud Pezeshkian, joka on aiemmin toiminut Iranin terveysministerinä, sanoi 19. syyskuuta 2022 IRINN TV:n (Iran) ohjelmassa olevansa pahoillaan Mahsa Aminin, nuoren iranilaisen naisen äskettäisestä kuolemasta. Iranin moraalipoliisi hakkasi ja pidätti hänet hijabin ”sopimattomasta käytöstä”. Hän sanoi, että Iranin lakien on tarkoitus tehdä ihmisistä siveempiä ja vaatimattomia, mutta sen sijaan Iranin hallinnon tulisi omaksua erilaisia ​​menetelmiä, jos sen käyttäytyminen saa iranilaiset vihaamaan islamia. Hän syytti itseään, Iranin hallitusta, moskeijoita, uskonnollisia tutkijoita ja Iranin yleisradioviranomaista Iranin nykytilanteesta ja väitti, että on mahdotonta tehdä ihmisistä uskonnollisia väkisin. Aminin kuolema on herättänyt laajoja mielenosoituksia Iranissa (katso MEMRI-televisioleikkeet nro 9833 ja nro 9837 ).

Silloin ajatus, että ’Iranin islamilaisen tasavallan’ presidenttinä tulee olemaan minkäänlainen syksyn 2022 mielenosoitusliikkeen ymmärtäjä, olisi kuullostanut utopialta. -Ei kuullosta enää.

Vaalikampanjansa aikana Pezeshkian pysyi näkemyksessään, ja jatkoi pakollisten hijab-lakien kritisoimista,, jotka lait edellyttävät naisten peittävän päänsä ja niskaansa julkisilla paikoilla, täytäntöönpanoa ja valvontaa.

– Vastustamme kaikkea väkivaltaista ja epäinhimillistä käytöstä ketään kohtaan, -erityisesti sisariamme ja tyttäriämme kohtaan, emmekä anna näiden tekojen tapahtua, julisti Pezeshkian kampanjassaan.

Pezeshkian syntyi vuonna 1954 azerilaista alkuperää olevalle iranilaiselle isälle ja kurdi äidille Mahabadin kaupungissa Länsi-Azerbaidžanin provinssissa. Koulutukseltaan hän on lääkäri, ja toiminut terveysministerinä Khatamin hallituksessa. Vuodesta 2008 hän ollut Iranin parlamentin jäsen.

Iranissa presidentti ja hallitus toimeenpanevat maan ylimmän uskonnollisen johtajan,  Ali Khamenein määrittelemää politiikkaa. Iranissa vallankumouskaarilla, IRGC:llä, on myös huomattavasti valtaa. Pezeshkianilla uskotaan olevan hyvät suhteet IRGC;hen, -hän on esiintynyt Iranin parlamentissa, jossa hän edusti Tabrizin maakuntaa, vallankumouskaartin uniformussa.

Iranilla on nyt tilaisuutensa. Käyttääkö se sen, vai hukkaako, -se on täysin tietymättömissä.

Mitä Iranin pehmeneminen voisi tarkoittaa

Iranin pappisjohdon yllyttämät Hamas ja ’Palestiinan islamilainen jihad’ hyökkäsivät lokakuussa 2023 Gazan kaistalta Israeliin. aiheuttaen sodan, joka jatkuu yhä. Tätä kirjoitettaessa Libanonissa toimiva shia-islamisten Hezbollah on lietsomassa sotaa Israelin pohjoisrajalla. Sodan eskaloituminen koko Lähi-Itää kattavaksi, on mahdollista.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu saa yhä enemmän kritiikkiä, sekä panttivankien palautuksen edistämistä teoissa vaativilta israelilaisilta, että mm. Washingtonista, jossa Israelin hyökkäyksen jatkamisen eteläisessä Gazassa pelätään pahentavan kokonaistilannetta. Netanyahu tavallaan tahattomasti pelaa sodan eskalaatiota haluavien pussiin. Iranin kääntyminen omien sisäisten ongelmiensa ratkaisemiseen, -ja Hamasin ym. yllyttämisestä ja aseistamisesta luopuminen, poistaisi perusteet Netanyahun jyrkkyydeltä.

Jos Iranin uusi hallitus toimii oikein, siitä hyötyvät kaikki. Meillä on käsillä myös toinen skenaario:

Iranin (väistyvän hallituksen) yllyttämät Jemenin Huthi-kapinoitsijat ovat -pitkästä aikaa- uhanneet ampua kansainvälistä rauhanomaista merenkulkua Arabianmerellä ja Punaisellamerellä turvaavia Yhdysvaltain ym. sotalaivoja hypersoonisella ohjuksella, jollaisen heille toimittamaan pystyviä tahoja ei ole montaa, -Iran listan kärjessä, mutta ei yksin. -On yhä koestamatta, pystyykö laivoissa käytettävät torjuntajärjestelmät pysäyttämään tälläiset.

Kuten jo kerroin, USS Eisenhover -lentotukialus- on saapumassa Intianvaltamerelle, juurikin huthien takia. Mikäli sitä edes yritetään vahingoittaa vakavassa tarkoituksessa, sodan eskalaatiolla ei ehkä ole muuta rajaa, kuin planeettamme ulottuvuudet.

Iranilaiset äänestäjät olivat liikkeellä juuri oikeaan aikaan, -ja tuloksin. Toivotaan parasta.

Pekka Kemppainen

Luettavaa:

Iranin äskettäin valitun presidentin Masoud Pezeshkianin mielenosoituksen yhteydessä yleisö esitti ylpeänä (turkkilaisen äärioikeistoryhmän) Harmaasusien tervehdyksen laulaen ”Eläköön Azerbaidžan!”.

Persiassa (Iranissa) tapetaan lapsia! -Missä mielenosoittajat tänään?

Huthit uhkailevat upottaa lentotukialuksen, -”jostain” saamillaan ihme-ohjuksilla

Iranilaisen vallankumous-kenraalin verkosto ulottui Suomeen

Uhkaavatko Iranin papit tosissaan?

Arabi-lehti kirjoittaa tänään Iranin viidestä (5) valmiista ydinpommista

Huthit hyökkäävät, Iran, Kiina ja Venäjä sotaharjoittelevat

6 thoughts on “Iranin uusi presidentti ’reformisti’, väistyykö sodan vaara”
  1. Ei Iran pysty Israelin ja Usan sotia lopettamaan, ei siihen pysty YK eikä oikein kukaan muukaan.
    Mutta maailma on rakennettu sotimalla milloin minkäkin Lordin määräyksestä ja ainahan se siellä on se sama syy kaikkeen, varastaa luonnonvarat (ukraina, Irak, Libya ym…) ja hei nehän tienaa sillä muutenkin, aina kun joku kuolee niin kassakone kilahtaa.

    1. Huthien aseistamisen lopettaminen olis hyvä alku! -Bai tö vei: Muistan 1970-luvulla levityn käsitystä, että ”jenkit” aloittelee sotia pitkin maailmaa? -Satutko muistamaan? -Silloin oli vielä Neuvostoliitto ja Suomessa taistolais-stalinistit, jotka tota käsitystä levittelivät.

    1. Vaalitulos kertoo sen, mikä on vaalitulos. Bai tö vei, ”moninapaisen maailman” yksi tukipylväs lipee porukasta, jos Iran hylkää Hamasin ja hutsi-kapinoitsijat.

      Miten käy nyt talibaanien ja Filippiinien-meren keinosaarien? -Prigo kasvaa jo koiranputkea, ja pakotteet ovat jo estäneet Puttea saamasta viikon Botox-annosta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *