Jo toinen hyvä uutinen, -jos toivoo rauhaa Gazaan: Israelin Knessetin (parlamentin) suurin oppositiopuolue lupaa tukea hallitusta siinä tapauksessa, että jyrkän oikeiston puolueet eroavat, vastalauseena aselevolle.

Panttivankineuvottelujen jatkamisesta näyttää tulevan ’hallituskysymys’ Jerusalemissa:

Valtiovarainministeri Bezalel Smotrich (uskonnollinen oikeisto) varoitti maanantaina (tänään) pääministeri Benjamin Netanjahua suostumasta panttivankisopimukseen ja väitti, että sen tekeminen olisi ”tappiota ja nöyryytystä”. -Smotrich käytti sanontaa ”Hamasille antautuminen” kuvatessaan aseleponeuvotteluja.

”Tämän kuvan tulemme näkemään Gazassa, jos me, Jumala varjelkoon, allekirjoitamme tämän vastuuttoman sopimuksen Hamasin kanssa”, Smotrich sanoi pitäen pystyssä julistetta, jossa Hamasin johtaja Yahya Sinwar vilkuttaa voiton merkkejä.

Netanyahun hallitusta vastustavan oppositiopuolue Yesh Atidin  johtaja Yair Lapid ilmoitti tänään maanantaina, että puolue tukee Netanjahun hallitusta parlamentissa, siinä tapauksessa jos hallituksen jyrkänlinjan puolueet eroavat tulitaukosopimuksen vuoksi. Hallituksen ultraortodoksit ovatkin puhuneet hallitulsen mahdollisesta kaatumisesta.

Netanyahun hallituksen kahdella ”äärioikeistopuolueella” on yhteensä 13 paikkaa Israelin parlamentissa Knessetissä. -Mikäli nämä eroavat, Netanyahu saa -lupauksen mukaisesti- Lapidin puolueen 24:n kansanedustajan tuen, ja kykenee säilyttämään Knessetin luottamuksen. Hallituksen takana on tällä hetkellä 64 Knessetin 120:stä kansanedustajasta.

Jyrkänlinjan puolueet vastustavat tulitaukosopimusta, jos se estää Israelia saavuttamasta -Netanyahunkin ilmoittamaa- sodanpäämäärää: Hamasin lopullista eliminoimista. Netanyahuun on viime päivinä kohdistunut suuri poliittinen paine, mm. panttivankien pikaista vapauttamista vaativan kansalaismielipiteen, -ja myös ulkomaisten liittolaisten- taholta.

Israelin kaupungeissa on ollut viime päivinäkin suuria mielenilmaisuja, joissa on vaadittu pikaisia toimia yhä Gazassa olevien yli sadan 7. lokakuuta 2023 vangitun panttivangin vapauttamiseksi. -Vaatimuksen esittäminen tukee neuvotteluratkaisuun pyrkimistä.

Netanyahu on valtuuttanut Israelin neuvottelijat jatkamaan neuvotteluja mahdollisesta sopimuksesta palestiinalaisen militanttiryhmän Hamasin kanssa Gazan taistelujen lopettamiseksi ja israelilaisten panttivankien vapauttamiseksi.

Yair Lapid, Yesh Atid -puolueen johtaja, ilmoitti tänään puolueensa parlamenttiryhmänsä kokouksessa:

”Pöydällä on panttivankisopimus. Ei ole totta, että Netanjahun on valittava panttivankisopimuksen ja pääministerikautensa jatkamisen välillä.” ,,, ”Lupaan hänelle tukeni, -ja pidän tämän lupauksen.” … ”Tärkeintä on tuoda panttivangit kotiin.”

Lapidin lupaus poistaa hallituksen ääripuolueilta mahdollisuuden kiristää hallituksen kaatumisella.

Luettavaa:

  • al-Arabiya 08.07. 2024,
  • The Times of Israel 08.07. 2024: Koalition jännitteiden kasvaessa huippu Haredi MK vihjaa liittouman mahdolliseen hajoamiseen; Kasvava eripura Netanjahun puolueliitossa saa jotkut lainsäätäjät kyseenalaistamaan, kuinka kauan hallitus voi kestää,
  • The Times of Israel 08.07. 2024,

Iranin uusi presidentti ’reformisti’, väistyykö sodan vaara

One thought on “Oppositiopuolue lupaa tukea Netanyahua, jos jyrkänlinjan puolueet eroavat hallituksesta aselevon takia”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *