Oletko huolissasi Iranin hyökkäyksestä? Juuri sitä Iran haluaa”, kysyi torstaina israelilainen lehti. Hamasin tärkeimpänä aseistajana ja yhtenä innoittajana Iranin pappisjohto on vahvasti mukana hankkeessa horjuttaa Lähi-Itää Gazan-sodan avulla, mutta halutaanko Teheranissa todella vastaanottaa alueellisen -ellei laajemmankin- sodan seuraukset?

Sodanvaara Lähi-Idässä on jo aiheuttanut matkustussuositusten uudelleenarvioimisen:

Iranin hyökkäys Israeliin voi tapahtua 48 tunnin sisällä

Tänään perjantaina The Wall Street Journal raportoi, että Iranin hyökkäys Israeliin voi tapahtua 48 tunnin sisällä, ja useat valtiot ovat antaneet kansalaisilleen negatiivisen matkustussuosituksen, Lähi-Itää koskien. Tarkastelemme.

Terroristijärjestö Hamas aloitti sodan 7. lokakuuta 23, yllätyshyökkäyksellä Gazan kaistalta Israeliin. Hyökkäyksen seuraukset ovat olleet tuhoisia enemmän Gazassa kuin Israelissa, -minkä on täytynyt olla Hamasin ja sen liittolaisen Palestiinan islamilaisen jihadin sotilaallisen johdon ennakoitavissa: Edes Iranin antavat kehittyneet aseet eivät tasoita terroristien ja Israelin puolustusvoimien, IDF:n, välistä tasoeroa sotilaallisessa kyvyssä.

Gazasta Israelin alueelle, Negevin asutuskeskuksiin ja kibbuzeihin, ja musiikkifestivaaleille, hyökänneillä uskonsotureilla ei ollut mitään mahdollisuutta ottaa haltuunsa Israelin aluetta, ja IDF:n vastatoimien ulottuminen Gazaan oli mitä todennäköisintä. -Kuitenkin hyökättiin.

Varmuuden vuoksi Hamas pommitti Israelin aluetta vielä usean päivän ajan Iranin lahjoittamilla raketeilla, -ikään kuin turhautuneena IDF:n viivyttelyyn: Israelin jyrkkäpuheiselle pääministerille, Benjamin Netanyahulle, ei jätetty pelivaraa olla iskemättä takaisin, voimalla ja rytinällä.

Tässä sitä sitten ollaan: Koko maailma toivoo sodan loppuvan, ja neuvotteluja käydään Kairossa, Dohassa (Qatarissa), ja arabimaiden pääkaupungeissa sukkuloi Yhdysvaltain erityislähettiläät. -Aselepoa ei saada aikaan, vaikka tahtoa on YK:ssakin. Samaan aikaan Hamasin aseistajan Iranin johto puhuu levottomia.

Israelissa ilmestyvä The Jerusalem Post kirjoitti eilen ”Iranin Israelin vastaisesta uhkailuviikosta”, mikä sanonta on kuvaava. -Mutta lehti kyseenalaistaa Iranin islamistipappien viestin.

Israeliin ja juutalaiseen kansaan kohdistuva eksistentiaalinen uhka?

Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khamenei on siis uhannut ”rangaista” Israelia 1. huhtikuuta tekemästään Damaskoksen iskusta, jossa menehtyi mm. Iranin islamilaisen vallankumouskaartin IRGC:n avainkomentaja. Uhkaus on aiheuttanut spekulaation luvatusta kostoiskusta: Johtaako se Israeliin ja juutalaiseen kansaan kohdistuvan eksistentiaalisen uhan, -kuten sanonta kuuluu.

Iran sulki ilmatilansa keskiviikkona

Keskiviikko-iltana (10.04.) Iran sulki vähäksi aikaa ilmatilansa, ja käski kaupallisia lentoja välttää Teherania. Syyksi kerrottiin, että Iran testasi ohjusta lähellä Qomia. Oli myös spekulaatiota, että Iran toteuttaisi lupaamansa kostoiskun tarkalleen klo 01:20, -muistuttaen kellonajalla Yhdysvaltojen iskusta, joka tappoi vuonna 2020 IRGC:n Quds-joukkojen johtajan Qasem Soleimanin Bagdadin lentokentälle.

Iranin ulkoministeri Amir Abdollahian vahvisti kostoisku-mahdollisuuden uskottavuutta soittelemalla -Iranin valtiollisen Fars News:n mukaan-  kollegoillensa Irakissa, Qatarissa, Saudi-Arabiassa ja Arabiemiirikunnissa (UAE), antaen ymmärtää, että jotain on tekeillä. Fars Newsin mukaan puheluiden aiheet olivat rutiinia:

Amir Abdollahian ja hänen saudikollegansa Faisal bin Farhan kävivät keskiviikkona (10.04.) puhelinkeskustelun, jossa he korostivat tarvetta jatkaa neuvotteluja Teheranin ja Riadin välillä kahdenvälisistä suhteista sekä alueellisesta ja kansainvälisestä kehityksestä, kertoi Fars News.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ulkoministeri Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan:lle Iranin oli uutistoimiston mukaan valittanut Israelin ”rikosten jatkumisesta ramadanin aikana” (-siis Israel estää ruokatoimitukset gazalaisille Allahin määräämän ramadan-paaston aikana?).  Farssi-News mainitsi myös ulkoministeri Abdollahianin soittaneen Irakin Fuad Husseinille ja Turkin Hakan Fidanille.

Iranin ulkoministerin aktiviteetti keskiviikkona (10.04.) on vahvistanut odotuksia, että jotain oli tekeillä. Israelilais-arvion mukaan Iranin UMi on yleensä ollut sivussa sotilaallisista suunnitelmista, eikä ole ollut välttämättä niistä tietoinen.

Voi olla, että nykyinen Iranin huippudiplomaatti on saanut tietoonsa Iranin aikomuksesta tehdä suuria siirtoja tällä viikolla. On epätodennäköisempää, että hän tietää niistä paljoa. Todennäköisemmin häntä on käsketty keskustelemaan joistakin asioista (arabimaiden) kollegojensa kanssa ja kuulemaan heitä koskien Yhdysvaltain näkemyksiä Iranin toimista, kirjoitti JP torstaina.

Iranin proxyt ovat ennenkin bluffanneet

Lehden analyytikko päätteli, että Iranin todellinen tavoite olikin halu testata Israelia, nähdä Israelin reaktio, antamalla epäsuoria viitteitä tulossa olevasta aktiviteetista. Kirjoittaja mainitsee aiempia tapauksia, joissa Iranin ohjastama taho on käyttänyt bluffia pelotellakseen israelilaisia:

  • Iranin irakilaiset proxyt, iranilaismieliset shia-islamistit, ovat uhanneet ampua droneja israelilaiseen Eilatin satamaam -mihin näillä ei ollut resursseja.
  • Irakilaiset Iranin proxy-miliisit ovat myös uhanneet Haifan lentoasemaa Israelissa, jälleen ilman kykyä toteuttaa uhkaustaan, muistuttaa lehti.

JP:n johtopäätös onkin: Iran haluaa kylvää hämmennystä, -ja tämä on yksi Iranin toimintatavoista.

Kuten edellä kerroimme, Hamasin sodanpäämäärä ei ollut lokakuussa ”lopettaa Israelin miehitys Gazassa”, koska siellä ei sellaista ollut. Jihadistien tarkoitus ei myöskään -Israelin alueelle tunkeutuessaan- ole voinut olla näiden alueiden haltuunotto, mihin heidän voimansa eivät riitä. Ainoa looginen päätelmä voi olla, että Hamas liittolaisineen haluaa laajamittaista sotaa, vähintään koko Lähi-Itään, ellei muuallekin.

Kuka heidän päähänsä on tämän aikeen istuttanut, -se tuskin on Allah ja hänen profeettansa. Istuuko hamasilaisten (maallinen) yllyttäjä Teheranissa, se selvinnee odottamalla.

Onko tilanne kriittinen, vai Teheranin pelaamaa peliä, -sen tiedämme piakkoin -sanotaan 48:ssa tunnissa?- paremmin. Uutispeili seuraa tilannetta. -Te muut voitte viettää leppoisaa viikonloppua!

Luettavaa:

Paineet Irania kohtaan kasvavat: Suora konflikti Israelin kanssa mahdollinen

Missä Bennyn mopo menee?

Eurooppa elää nyt sotaa edeltävää tilannetta

Hamas väittää palestiinalaishallinnon soluttautuneen Gazaan, yhteisymmärryksessä Israelin kanssa

Suomalaisilla ’Freelance-muusikoilla’ ei sitten ole mitään kantaa joukkomurhaan ulkoilmafestivaaleilla viime lokakuussa?

One thought on “Uhkaavatko Iranin papit tosissaan?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *