Jostain syystä naisten oikeuksista ja emansipaatiosta jopa ylikiihottunut maailma näyttää täysin unohtaneen Iranin naisten taistelun samoista oikeuksista, joita sivistyneessä lännessä korostetaan ’me-too’-kampanjalla ja feminismillä. -Mutta meillä on mm. iranilaisiin verrattuna kaikki hyvin! Miksi meillä näytetään tekevän jopa ’tikusta asiaa’ naisten sorron löytämiseksi paheksuttavaksi, ja samaan aikaan käännetään selkä perusoikeuksistaan taisteleville muslimimaiden naisille? -Hehän haluavat samoja asioita, kun länsimaisen naiset, ja asioita jotka ainakin suomalaisilla naisilla ovat jo itsestäänselvyyksiä.

Islamistipappien johtama Iran -entinen Persia– on toistuvasti otsikoissa terroristijärjestöjen –Hamas, Hezbollah, Huthit– tukemisesta, johtajiensa antisemiittisistä höpinöistä, ja ydinpommien rakentelusta. Kaksi vuotta sitten, syksyllä 2022, iranilainen nuoriso ja naiset ottivat hetkeksi puheenvuoron itselleen: Kapinointi, lakot ja mielenosoitukset levisivät yli Iranin.

Mahsa Aminin kuolemasta ”moraalipoliisien” käsittelyssä alkaneet mielenilmaisut uskonnollisia pukeutumismääräyksiä ja elämän rajoituksia vastaan tukahdutettiin väkivaltaisesti. Kaduilla ja prostestikokouksissa itsensä näkyväksi tehnyt Nika Shakarami -kuollessaan 16-vuotias- oli yksi pakotuskoneiston uhreista.

Nika Shakarami koettiin Women, Life, Freedom -mielenosoitusliikkeen ikoniksi, kirjoittaa iranilaisen demokraattisen opposition ääni. Nika näkyi, ja kuului. Kun islamistiset ”moraalipoliisit” tappoivat -väitetyn pukeutumisrikkeen takia- Mahsa Aminin syyskuussa 2022, Nika oli kaduilla, -ja äänessä. Se koitui hänelle kohtalokkaaksi. Hänestä ei tehty kunniatohtoria mihinkään trenditietoiseen yliopistoon.

Tarkastelemme tähän väliin Iranin lähihistoriaa: Vuoden 1979 islamistiseen vallankumoukseen asti, -kun taantumuksellinen ajatollah Ruhollah Khomeini lensi poliittisesta turvapaikastaan Ranskasta Teheraniin, ja asettui johtamaan villiintyneitä islamisteja, Iran oli jo pitkään lipunut kohti nykyaikaa: Yliopistot oli avattu naisille, nuoriso kuunteli osin samaa musiikkia, kuin ikäluokkansa lännessä, vanhoillinen islamintulkinta kukoisti syrjäseuduilla ja ikääntyvän, passivoituvan, väen keskuudessa. -Asiat näyttivät menevän hyvään suuntaan.

Samaan aikaan Khomeini punoi juoniaan huvilassaan Ranskassa. Tilaisuutensa hän sai, kun shaahi Muhammed Reza Pahlavi koki joitain epäonnistumisia, ja poliittinen tyytymättömyys nousi pintaan. Kovin tyytymättömiä oltiin shaahin jopa Suomessa: -Nuoret nousevat poliitikko-untuvikot antoivat jopa sulloa itsensä poliisin ’maijaan’, koska ”anti-imperialistinen” uhriutuminen oli poliittista pääomaa.

Shaahi-miekkari” ja Sadankomitea olivatkin tulevan poliittisen eliitin hautomo

Pari sanaa nykypolvelle oudosta Sadankomiteasta: Puljun nimi dyykattiin Englannista, mutta sisältö heijasti suomalaisen politiikan todellisuutta. Leikittiin, että rahvasta ärsyttävät kylttejä heiluttavat rehuturvat olivat yhdistyksen ”barrikaadisiipi”, mutta vakavasti otettavat olivat ”tutkijasiipi”.  -Viimeksimainittu oli se virallinen, -ja totta: Meni muutama vuosi, ja kaikilla heillä oli virka. -Suomen Ulkoministeriössä.

Siinä sitä virallisuutta kerrakseen! -Suomenkieli on hyvin informatiivinen. Seuraava paikka, jossa ’vanha jengi koolla taas’, olivatkin stasilistat.

Persian (oletetun, kuvitellun) hirmuvallan vastustamisella siis pääsi kapitalistisessa Suomessa vallan kamareihin. Näistä ’unohtumattoman 70-luvun sankareista’ tehtiin sitten myöhempien sukupolvien ’aktivistien’ idoleja ja esikuvia: ”Silloin saatiin aikaan!” -Ja marjat: 70-lukulaisten vallankumous-haaveen nuiji maan rakoon Kekkonen, jota auttoi jopa neuvostojohtaja Leonid Iljitsh Breznevkin. -Mutta toiste tästä.

Suomalaisen radikalismin(?) ’perustaja-isät’ voivat siis kiittää poliittisesta heräämisestään persialaisten (iranilaisten) vastarintaa silloista hallitsijaansa kohtaan. Kun myöhemmät ’aktivistipolvet’ heidät esikuvikseen tunnustivat, -onko jäänyt mitään ”selkäytimeen”? -”Länsimaista elämäntapaa” vastaan istutaan yhä kaduilla, mikä on nyt sinänsä turvallisempaa, kun poliisilta on otettu pamput pois.

Samaan aikaan Persiassa (Iranissa) kansa on kyllästynyt Ranskan turvapaikastaan v.1979 lennähtäneen Khomeinin seuraajien meininkiin. -Vaan länsimaiset sorron ja vääryyden vastustajat eivät heitä näe eivätkä huomaa.

Uutta poliittista impeyttä haettiin taistolaisuuden jälkeen feminismistä

Sitä erikoisempaa on, että -70-luvun taistolais-stalinismi -innostuksen hiivuttua- siihen syttyneet hakivat ensin uutta poliittista impeyttä feminismistä. -Vasta sen jälkeen löytyivät Vihreät. -Miksei sitten persialaisten (iranilaisten) naisten ja tyttöjen taistelu yleismaailmallisista naisten oikeuksista kiinnosta?

Palataan nykypäivään, ja Iraniin: Kaupunkien keskiluokka ja koulujakäyneet eivät pitäneet valtaan v.1979 päässeiden konservatiivipappien keskiaika-touhuista. Kun maan talous alkoi sakata 2020-luvulla, ilmaantui protestiliikkeitä. Etelä-Iranissa paikalliset osoittivat mieltään epäonnistuneista vesistönsäännöstelyistä, yrittäjät -varsinkin kuljetusala- talouspolitiikkaa vastaan, ja naiset uskonnollisten ääriaineisten tapakontrollin lopettamiseksi.

Meitä kiinnostavat mieltäänosoittavat nuoret naiset. Keitä he ovat?

Huolimatta pappisvallan pyrkimyksistä, iranilainen nuoriso ei ole vieläkään erillään oman ikäluokkansa yleismaailmallisista trendeistä. -He tietävät mitä muualla tehdään, kuunnellaan ja ajatellaan. Nika Shakarami (videolinkki avautuu uudelle välilehdelle):

Azat Alsalem 26.06. 2024: Nika was murdered by lslamic regime! Nika Shakarami, a 16-year-old Iranian girl who went missing in protests, found dead 10 days later at a detention center and then the lslamic regime “stole her dead body and buried her secretly in a village.”

Emme määrittele Nikan musiikkiesitystä. Ihan sama, onko se räppiä vai punkkia, -se on osa sitä, mitä hänen ikäluokkansa tekee koko maailmassa. Siis tästä syystä joutuu pappisvallan tappolistalle. Iranilaiset kaupunkilaisnuoret haluavat elää, kuten tekin Suomessa.

Uutiset (linkit alempana)  toistavat Nika Shakaramin katoamisen ja kuoleman yksityiskohdat. Hän joutui Iranin Islamilaisen Vallankumouskaartin (IRGC:n) käsiin syyskuussa 2022. ilmeisesti hän koki seksuaalista väkivaltaan ennen kuolemaansa. Murhaajat yrittivät peittää tekonsa heittämällä vainajan alas erään korkean rakennuksen katolta.

Tapaus hukkuu Iranista tulevien huonojen uutisten virtaan. Tavanomaiset ”maailman omattunnot” vaikenevat, tai katsovat toisaalle, -etsien narratiiviinsa paremmin sopivia vääryyksiä, ja shaahimielenosoituksen veteraanit pysyvät suomalaisen ’edistymön’ kummisetinä.

Pelkka Kemppainen 28.06. 2024

Luettavaa:

Suomalaisilla ’Freelance-muusikoilla’ ei sitten ole mitään kantaa joukkomurhaan ulkoilmafestivaaleilla viime lokakuussa?

Viitsisikö joku vastata maahanmuuttajan kysymykseen: Onko yliopisto muuttunut madrassi-kouluksi?

Dear Anna Kontula: Miten meni viime kerralla?

Vasemmisto: EU:n ja Israelin välinen vapaakauppasopimus jäädytettävä

”Jumala oli (taas) suuri” Pakistanissa: Väkijoukko lynkkasi koraanin polttamisesta epäillyn

Rajalaki kriittisessä vaiheessa, -missä -maahanmuuttokriittiset’?

One thought on “Persiassa (Iranissa) tapetaan lapsia! -Missä mielenosoittajat tänään?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *