Gazaa vuodesta 2007 hallinneen terroristijärjestö Hamasin ja sen liittolaisen hyökkäyksestä Israeliin lokakuun 7. viime vuonna alkoi sota, joka pitkittyessään ei uhkaa eskalaatiolla vain Lähi-Itää, ja jonka vaikutukset maailmantalouteen -Punaisenmeren laivaliikenteelle aiheutuvan häiriön kautta- ovat globaaleja jo nyt. Sota pitää saada loppumaan, tai koemme ikäviä yllätyksiä.
Joskus se kuitenkin loppuu, -ja mielellään ennen maailmansodaksi eskaloitumista.
Tukeudun seuraavassa vähän vanhaan arvioon, -runsaan kuukauden Hamasin hyökkäyksestä vallinneessa tilanteessa esitettyyn. Sen jälkeen päivitetään nykyhetkeen.
Kuka hallitsee Gazaa, kun Israelin sotilaallinen hyökkäys Hamasia vastaan päättyy?
-Tämä oli pääkysymys jo silloisessa tilanteessa (loka-marraskuussa 2023). Ja se oli pääkysymys myös Yhdysvaltain 31.07. 2024 esittämässä -istuvan presidentin mukaan ’Biden suunnitelmaksi’ nimetyssä kolmivaiheisessa rauhansuunnitelmassa.
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi viime kuun lopulla (lokakuun 2023), että palestiinalaishallinnon (PA) pitäisi ottaa Gazan kaista takaisin Hamasilta, ja kansainväliset toimijat voivat mahdollisesti täyttää roolin toistaiseksi. (linkki)
Blinkenille tämä oli selvää jo silloin, ja Yhdysvallat ovat johdonmukaisesti työskennelleet tämänkaltaisen ratkaisun puolesta. -Syynä ei ole sympatia palestiinalaisia kohtaan, vaan kylmä järki: Tämä on ainoa ratkaisu, -lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. Blinken oli korostanut ”palestiinalaisten johtamaa hallintoa”, ja Gazan ”yhdistämistä Länsirannan kanssa” palestiinalaishallinnon alaisuudessa.
Mistä siirtymäkauden hallinto Gazaan?
Yhdysvalat haluaa Gazaan -ja Länsirannalle– palestiinalaishallinnon alueen pysyväksi rauhoittamiseksi, mutta sitä ei saada aikaan kysymättä palestiinalaisilta:
”Jos kansainväliset joukot lähetettäisiin hallitsemaan Gazaa… Palestiinan kansa pitäisi sitä miehitysjoukkona ja vastustaisi sitä”, sanoi viime marraskuussa Palestiinan islamilaisen jihaadin apulaispääsihteeri Mohammad al-Hindi.
Al-Hindi lupasi, että ulkopuolisia joukkoja vastustettaisiin yhtä lailla, kuin israelilaisia nyt. Haastateltujen hamaslaisten näkemykset olivat samansuuntaisia. Palestiinalainen Gazan tilannetta seurannut poliittisten ja kansainvälisten suhteiden professori Jamal al-Fadi antoi toisen näkökulman:
”Vaikka PA (Mahmud Abbasin hallitus Länsirannalla) suostuisi ottamaan Gazan takaisin hallintaansa, se ei tekisi niin ilman mahdollista sopimusta Hamasin kanssa.”
PA:n mahdollinen tulo Gazaan on jo otettu vastaan epäluulolla Hamasin keskuudessa:
(Jatkuu linkin jälkeen.)
Hamas väittää palestiinalaishallinnon soluttautuneen Gazaan, yhteisymmärryksessä Israelin kanssa
Hamas-osapuoli väittää Ramallahissa istuvan -juuri äskettäin Espanjalta diplomaattisen tunnustuksen saaneen- Palestiinan hallituksen turvallisuusviranomaisten soluttautuneen lauantaina (30.03.) avustusrekkojen, Egyptin Punaisen Puolikuun kuorma-autoilla, mukana Rafahin raja-aseman kautta Gazan kaistalle, Palestiinan tiedustelupalvelun johtajan kenraalimajuri Majid Farajin käskystä.
Jos hamasilaiset epäilevät -aiheettakin palestiinalaishallinnon tunkevan heidän kalavesilleen, ei ’kahdenvaltion mallin’ mukainen Palestiinan valtion ulottaminen Gazaan aiheuta muuta kuin vuoden 2007 sisällissodan toistumisen, -Hamas vastaan PA/PLO.
”Kukaan palestiinalainen, yksikään järkevä ihminen ei suostu palaamaan Gazaan amerikkalaisen tai israelilaisen panssarivaunun kyydissä.” -Sanoi Palestiinan lakia säätävän neuvoston varapuhemies Hasan Khreisheh.
Olen aiemmin kertonut Hamasin ja sen kilpailijan, Palestiinan islamilaisen jihadin, ja vuoden 2007 palestiinalaisten sisällissodan toinen osapuolen PLO:n / al-Fatahin –Länsirannan Palestiinalaishallituksen (PA) ominaisuudessa- neuvottelijoiden vierailusta Pekingissä (21-23.07)., jossa puheenaihe oli palestiinalaisten keskinäiset välit. Eivät ”pallyjen” keskinäiset kinat muuten ketään ulkopuolista kiinnostaisi, mutta sodan poliittinen ratkaisu edellyttää, että on jokin toimija, jolle vastuu Gazan kaistasta lykätään, kun sota joskus lopetetaan.
Aselevon jälkeinen siirtymäkauden hallitus, -sehän mainitaan ’Bidenin suunnitelmassakin’. -Ja nyt tukemme siihen, miksi palestiinalaisjärjestöjen johtajia istutettiin 23.07. Pekingissä neuvottelupöydässä: Ei tule palestiinalaista yhteishallitusta, elleivät Hamasin ja PLO:n joukkueet opi sietämään toisiaan. -Juurikin tämän asian ympärillä väännettiin 21.-23, 07. Pekingissä:
”Ydinsaavutus on tehdä selväksi, että Palestiinan vapautusjärjestö (PLO) on Palestiinan kansan ainoa laillinen edustaja”, Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi tiistaina (23.07.) neuvottelujen päätösseremoniassa.
”Kiina toivoo vilpittömästi, että Palestiinan ryhmittymät saavuttavat Palestiinan itsenäisyyden aikaisessa vaiheessa sisäisen sovinnon pohjalta, ja on valmis vahvistamaan viestintää ja koordinaatiota asianomaisten osapuolten kanssa työskennelläkseen yhdessä tänään saavutetun Pekingin julistuksen täytäntöönpanemiseksi.”
Hussam Badran: ’Pekingin julistuksen’ tärkein kohta on Palestiinan kansallisen yhtenäisyyden hallituksen muodostaminen.
Hamasin korkean virkailijan Hussam Badranin kirjoituksen Telegram-kanavalla mukaan Hamasin ja Fatahin 23.07. hyväksymän ’Pekingin julistuksen’ tärkein kohta on Palestiinan kansallisen yhtenäisyyden hallituksen muodostaminen palestiinalaisten asioiden hoitamiseksi. Telegram-kanavalleen antamassaan lausunnossa Hamasin edustaja totesi, että Pekingin julistus oli myönteinen askel kohti Palestiinan kansallisen yhtenäisyyden saavuttamista.
No mutta mitä ne kiinalaiset nyt: Bidenin suunnitelmaahan tässä rakennetaan! Este numero 1. poistui kuvioista. -Seuraava oli Netanyahun regiimin ääripuolue-riippuvuus.
’Kahden valtion malli’ vaiko Hamasin täydellinen nitistäminen
On selvää, ettei Bidenin suunnitelma voi toteutua kuin ”kahden valtion ratkaisun” kanssa. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu, sanoi jo marraskuussa 2023:
”Emme pyri hallitsemaan Gazaa. Emme yritä miehittää sitä, mutta pyrimme antamaan sille ja meille paremman tulevaisuuden.” Gaza on ”demilitarisoitava, deradikalisoitava ja rakennettava uudelleen”, täsmensi Netanyahu viime marraskuussa.
Kun kuluneella viikolla kuulimme Israelin parlamentin, Knessetin -ja myös Netanyahun hallituksen- ääriuskonnollisten edustajien ja ministerien leimaavan panttivanki- ja aseleposopimuksen allekirjoittamisen ”antautumiseksi Hamasille”. -Sanat ovat valtiovarainministeri Bezalel Smotrichin.
Kyse on juuri tästä: Jos tämä sota saadaan loppumaan jollakin pysyvällä ratkaisulla, ei uutta sotaa tule. => Kahden valtion malli toteutuu.
Laitauskonnollisten puolueiden ja Netanyahun lähestymistavoissa näkyy vissi ero. Ulkomainen tarkkailija voisi luulla, että pääministeri on hallituksensa apupuolueiden ’panttivanki’: Ei voi tehdä mitä hyväksi näkee? Knessetin oppositiojohtaja Yair Lapid näkee asian juuri niin:
Netanyahun hallitusta vastustavan oppositiopuolue Yesh Atidin johtaja Yair Lapid ilmoitti tänään maanantaina (08-07.), että puolue tukee Netanjahun hallitusta parlamentissa, siinä tapauksessa jos hallituksen jyrkänlinjan puolueet eroavat tulitaukosopimuksen vuoksi.
-Jo toinen este aseleposopimuksen tieltä on poistunut, -ja Lapid vastannut Gazassa yhä olevien panttivankien omaisten toiveisiin.
Hamasin yllyttäjät?
Vielä on yksi este: Hamasia on nimitetty, –Hezbollahin ja Jemenin huthien tapaan- pappisvaltaisen Iranin proxyksi.
Jokuhan se yllytti Hamasin ja islamilaisen jihaadin hyökkäämään rajan yli Israeliin 7. lokakuuta, ja tappamaan 1 200 ihmistä, enimmäkseen siviilejä, ja sieppaamaan noin 240 panttivankia. -Eihän tästä aggressiosta voinut seurata jihadistien sotilaallista voittoa, vaan murskatappio ja Israelin puolustusvoimien, IDF:n, tulo voimalla rajan yli Gazaan.
Gazalaiset, -ja hamasin porukat- siis uhrattiin jonkun isomman päämäärän hyväksi? 7. lokakuuta hyökkäyksen tavoite oli pakottaa IDF tulemaan voimalla Gazaan.
IDF:aa vastaan sotivat -ja tunneleissaan pommien rummutusta kuuntelevat Hamasin fanaatikot eivät varmaankaan ole suuria strategeja, mutta johonkin heitä joku on käyttänyt? Pappisjohtoinen Iran mainitaan Hamasin, Hezbollahin ja huthien aseistajana, -ja siitä suunnasta ideoidenkin arvellaan tulleen.
Iranin edellisen presidentin, ultravanhoillisen Ebrahim Raisin, aikana puheet olivat Teheranissa sotaisia, ja antisemitismi kukoisti. Vaan maan omatkin asiat vaativat huomiota: Palkkojen jälkeenjääneisyys hinnoista, epäonniset polttoaineiden hinnankorotukset, ja uskonnollisten pukeutumismääräysten julma valvonta ovat jo vieneet Iranin jo pari kertaa kapinan partaalle.
Äskettäisissä Iranin presidentinvaaleissa mitattiin äänestäjien kannatus, ja se osuikin reformistiin. Masoud Pezeshkian profiloitui jo shador-mellakoiden aikana, arvostelemalla uskonnollisen moraalipoliisin toimintaa, ja jopa irtisanoutumalla pukeutumiskontrollista. -Mitä ilmeisimmin Masoudin prioriteetit ovat Iranin kotimaisten taloudellisten haasteiden voittamisessa, -ja pappien ydinpommi-hankkeesta johtuneiden Yhdysvaltain ym. noudattamien talousrajoitteiden poistaminen on hänen tavoitteissaan.
Sehän ei onnistu ilman, että iran ’lännettyy’. Iranin ei voi odottaa hylkäävän vanhoja liittolaisiaan -sehän olisi noloa- mutta uusiin 7.11-ceisseihin ei Teheranista tulle jatkossa myötätuntoa. Iranin mahdollinen uusi poliittinen orientoituminen on vasta muotoutumassa, -ja sen säätävät sekä voimasuhteet että tapahtumat.
(Jatkuu linkin jälkeen.)
Hamas on jostain syystä pysynyt neuvottelupöydissä, ajoittaisesta kiukuttelustaan huolimatta. Onko Hamasin pehmeneminen neuvotteluihin merkki pään selvenemisestä, -että järki herää huomaamaan, että ”meitä on vedätetty”.
(Jatkuu linkin jälkeen.)
Hamas ei torju Bidenin rauhansuunnitelmaa, sanoo järjestön johtaja
Terroristijärjestö Hamasin Qatarissa toimiva johtaja Ismail Haniyeh sanoi televisioidussa puheessaan Eid al-Adhan yhteydessä sunnuntaina (14.07.). että hänen järjestönsä vastaus viimeisimpään Gazan tulitaukoehdotukseen on sopusoinnussa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin toukokuun 31. julkistaman kolmivaiheisen suunnitelman periaatteiden kanssa, kertoo tänään (16.07.) saudilehti.
”Hamas ja [palestiinalaiset liittolais-] ryhmät ovat valmiita kattavaan sopimukseen, joka sisältää tulitauon, vetäytymisen (Gazan) kaistalta, tuhoutuneen (rakennuskannan) jälleenrakennuksen ja kattavan (vankin ja panttivankien) vaihtosopimuksen”, Haniyeh sanoi sunnuntaina televisioidussa puheessaan.
Painakaa mieleen tuo nimi: Ismail Haniyeh. -.Mitähän hänelle tänään kuuluu?
Summarum
Edistysaskeleita on kesän aikana ilmaantunut ihan kiitettävästi, eivät Gazan umpisolmun parissa kuukausien ajan työskennelleet diplomaatit ole suotta väläytelleet optimismia. Tilannetta tänään kuvaavat Egyptin ulkoministerin sanat: ’Miten voi sopia aselevosta ja panttivangeista, jos neuvottelijat ammutaan?’
Konfliktin kokonaisarvio on edelleenkin, -yhdeksän kuukauden sotimisen jälkeen- sama kuin Hamasin yllätyshyökkäyksen jälkeisinä viikkoina.
(Päivitys->) Maailmalla reformistina -vaan ei radikaalina- vastaanotetun Iranin uuden presidentin kädet on sidottu pitkäksi aikaa Teheranissa tehdyllä attentaatilla, -ja äärimieli(puoli)sille islamisteille Iranin hallinnossa on ”syötetty pallo suoraan lapaan”: Uskonnollinen johtaja Khamenei, jolla Iranin islamilaisen tasavallan perustuslain mukaan on lopullinen päätöksenteko, on helppo saada kuuntelemaan jyrkkiä ääniä. Varmuuden vuoksi Israel houkutellaan ampumaan muutama ohjus Iranin alueelle, ja presidentti Masoudin poliittinen liikkumavara on minimoitu. Iranilaiset pysyvät köyhinä, maan epävakaus syvenee, jännitys Iranin ja läntisen maailman välillä jatkuu, -kuten konflikti Gazan.-kaistallakin. Merikuljetusten vakuutukset kallistuvat pysyvästi -huthi-ohjusten takia- ja kaluston saatavuuden heikkeneminen -Afrikan kiertämisen takia- nostaa pysyvästi rahtikustannuksia. Mitä tämä merkitsee maailmantaloudelle, sitä ei tarvitse erikseen kuvailla.
Luettavaa:
Miten käy Hamasin ’kahden valtion mallissa’, -israelilainen tarkastelu
Aiheesta muissa julkaisuissa:
Hamas-pomo juuri nyt Moskovassa, -Iranin varaulkoministerikin siellä!