Islamisti-pappien johtamalla Iranilla voi olla käyttövalmiina viisi ydinpommia, kirjoittaa tänään Saudi-Arabiassa ilmestyvä lehti. Toukokuussa pommeja voi olla jo 12, -tiedustelutietojen mukaan.

Tiedustelulähteet kertoivat jo lokakuussa -2023 pappisjohtoisella Iranilla olevan hallussaan tarpeeksi rikastettua uraania yhden pommin valmistamiseen viikossa, mikä tekee 5 pommia kuudessa viikossa. Kun tämän arvion laatimista on kulunut jo yli 3 kuukautta, pommeja saattaa olla jo vino pino.

Arvion iranilaisten valmiiden pommien määrästä julkaisi jo maanantaina (19.02.) The Washington Times, antaen palstatilaa taloustieteilijä Richard W. Rahn:lle, joka kirjoitti lehteen Iranin ydinaseista.   Al-Arabiya täydensi uutistaan tiedustelu- ja strategiakysymyksiin erikoistuneesta israelilaisesta nziv.net -julkaisusta.

Iran ja Saudi-Arabia ovat perinteisesti olleet kiistakumppaneita Persianlahden alueella, ja tukevat eri puolia Jemenin sisällissodassa, -iranilaiset huthi-kapinallisia. Yhdysvallat on presidentti Joe Bidenin aikana ollut myöntyväisempi Iranin suuntaan, toivossa saada se luopumaan ydinaseen tavoittelusta.

Luettavaa:

2 thoughts on “Arabi-lehti kirjoittaa tänään Iranin viidestä (5) valmiista ydinpommista”
 1. Iran on toimittanut Venäjälle suuren määrän tehokkaita maasta pintaan ballistisia ohjuksia, kuusi lähdettä kertoi Reutersille syventäen sotilaallista yhteistyötä kahden Yhdysvaltain pakotteiden alaisen maan välillä.

  Iranin toimittamat noin 400 ohjusta sisältävät monia Fateh-110-perheen lyhyen kantaman ballistisia aseita, kuten Zolfagharin, kolme iranilaista lähdettä sanoi. Asiantuntijoiden mukaan tämä maantiekäyttöinen ohjus pystyy iskemään kohteisiin 300-700 kilometrin etäisyydellä.

  Iranin puolustusministeriö ja Revolutionary Guards – eliittijoukko, joka valvoo Iranin ballististen ohjusten ohjelmaa – kieltäytyivät kommentoimasta. Venäjän puolustusministeriö ei heti vastannut kommenttipyyntöön.

  Saat viimeisimmät otsikot seuraamalla Google News -kanavaamme verkossa tai sovelluksen kautta.

  Ukrainan ilmavoimien tiedottaja sanoi, että Iranin toimittamisesta Venäjälle satoja ballistisia ohjuksia ei ole virallista tietoa.

  ”Toistaiseksi virallisilla lähteillämme ei ole tietoa ohjusten vastaanottamisesta, etenkään niin suuresta määrästä”, Yuriy Ihnat sanoi kansallisessa televisiossa.

  Toimitukset alkoivat tammikuun alussa sen jälkeen, kun sopimus saatiin päätökseen viime vuoden lopulla Iranin ja Venäjän armeijan ja turvallisuusviranomaisten välillä Teheranissa ja Moskovassa pidetyissä tapaamisissa, yksi iranilaisista lähteistä sanoi.

  Iranin armeijan virkamies – joka, kuten muutkin lähteet, pyysi olla tunnistamatta häntä tietojen arkaluonteisuuden vuoksi – sanoi, että ohjuksia oli lähetetty ainakin neljä ja tulevina viikkoina tulee lisää. Hän kieltäytyi antamasta lisätietoja.

  Toinen korkea iranilainen virkamies sanoi, että osa ohjuksista lähetettiin Venäjälle laivalla Kaspianmeren kautta, kun taas osa kuljetettiin lentokoneella.

  ”Tulee lisää lähetyksiä”, toinen iranilainen virkamies sanoi. ”Ei ole mitään syytä salata sitä. Meillä on lupa viedä aseita mihin tahansa haluamaamme maahan.”

  YK:n turvallisuusneuvoston rajoitukset Iranin joidenkin ohjusten, droonien ja muiden teknologioiden viennille päättyivät lokakuussa. Yhdysvallat ja Euroopan unioni säilyttivät kuitenkin Iranin ballististen ohjusten ohjelmaa koskevat pakotteet, koska ne ovat huolissaan aseiden viennistä sen Lähi-idässä ja Venäjälle.

  Neljäs asiaan perehtynyt lähde vahvisti, että Venäjä oli viime aikoina vastaanottanut suuren määrän ohjuksia Iranista, mutta ei antanut lisätietoja.

  Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottaja John Kirby sanoi tammikuun alussa, että Yhdysvallat oli huolissaan siitä, että Venäjä on lähellä hankkia lyhyen kantaman ballistisia aseita Iranista Pohjois-Koreasta jo hankittujen ohjusten lisäksi.

  Yhdysvaltain virkamies kertoi Reutersille, että Washington oli nähnyt todisteita neuvottelujen aktiivisesta etenemisestä, mutta ei vielä viitteitä toimituksista.

  Pentagon ei vastannut välittömästi kommenttipyyntöön ohjustoimituksista.

  Ukrainan korkein syyttäjä sanoi perjantaina, että Pohjois-Korean Venäjälle toimittamat ballistiset ohjukset olivat osoittautuneet epäluotettavaksi taistelukentällä, ja vain kaksi 24:stä osui maaliin.

  Moskova ja Pjongjang ovat molemmat kiistäneet Pohjois – Korean toimittaneen Venäjälle Ukrainassa käytettyjä sotatarvikkeita .

  Sitä vastoin Montereyn Middlebury Institute of International Studiesin asiantuntija Jeffrey Lewis sanoi, että Fateh-110-ohjusperhe ja Zolfaghar olivat tarkkuusaseita.

  ”He ovat tottuneet osoittamaan asioita, jotka ovat arvokkaita ja vaativat tarkkaa vahinkoa”, sanoi Lewis ja lisäsi, että 400 ammusta voi aiheuttaa huomattavaa vahinkoa. Hän kuitenkin huomautti, että Venäjän pommitukset olivat jo ”melko julmia”.

  https://english.alarabiya.net/News/middle-east/2024/02/21/Iran-sends-hundreds-of-ballistic-missiles-to-Russia-Sources

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *