Jemenin huthi-kapinoitsijat ovat uhanneet upottaa Yhdysvaltain lentotukialuksen, joka on matkalla Arabianmerelle suojaamaan kansainvälistä rauhanomaista merenkulkua, -keneltäkäs muulta, kuin huthi-kapinoitsijoilta. -Huthit julistavat myös saaneensa jostakin hypersoonisia ohjuksia.

Jemenissä oli käyty sisällissotaa jo jonkin aikaa, kun Saudi-Arabian johtama koalitio tuli mukaan  konfliktiin maanpaossa olevaa hallitusta tukien vuonna 2015. Lokakuun-23 jälkeen huthi-kapinoitsijat liittyivät osaksi Israelia vastaan hyökänneen Hamasin kansainvälistä tukiverkostoa, so. terroristien internationaalia, ja aloittivat hyökkäyksensä Arabian niemimaan ohittavaa kaupallista meriliikennettä vastaan, Arabianmerellä, Hormuzin-salmessa ja Bab-el-Mandabissa. Häiriöllä on merkitystä maailmantaloudelle.

Merenkulun häiritsemisellä vaikutuksia maailmantalouteen

Puolustaakseen maailmantaloutta -ja meitä kuluttajia tuontitavaroiden hinnankorotuksilta- Yhdysvallat ja eräät muut valtiot ovat lähettäneet merialueelle sota-aluksia suojelemaan merenkulkua, -mm. tankkereita ja konttialuksia joiden vakuutuskustannuksia ja purjehdusaikatauluilla on merkitystä logistiikkakustannuksiin.  Yhdysvallat on iskenyt ohjusten ja droonien lähetysalustoja vastaan, ja vähentänyt terrori-iskuja.

Äskettäin huthit uhkasivatkin upottaa amerikkalaisen ydinkäyttöisen lentotukialuksen USS Theodore Rooseveltin heti, kun se saapuu Punaisellemerelle. -Tämä keuliminen kuullostaisi hupaisalta, elleivät huthit ja heidän tukijansa vihjailisi uudentyyppisten ohjusten läytöstä tähän tarkoitukseen.

Mahdollinen venäläisten P-800 Oniks laivojentorjuntaohjusten ilmaantunut terroristiryhmälle saattaisi jopa muuttaa sotilaallisen tilanteen Arabianmerellä.

Военные корабли, входящие в коалицию США по защите коммерческих перевозок в Красном море, могут подвергнуться атакам с использованием этих ракет. Обозреватели Bulgarian Military в своем материале от 3 июля указали на вероятность того, что йеменские хуситы, поддерживаемые Ираном, могут получить П-800 ”Оникс” от России. Авторы публикации пишут, что президент России Владимир Путин может усилить стратегическую дилемму Запада, оснастив этими современными ракетами йеменских повстанцев.

Venäjän hyökkäys helmikuussa 2022 Ukrainaan, ja terroristiryhmä Hamasin lokakuussa 2023 aloittama sota Israelia vastaan ovat vieneet vastakkaisuuden kokonaan uudelle levellille: Paikalliskriisit kytkeytyvät toisiinsa, -elleivät olleet keskenään koordinoituja jo ennen alkamistaan.

P-800 Onyx:n kantama on jopa 300 kilometriä, joka ’pystyy osumaan pintakohteisiin suurella tarkkuudella’ lisää merkittävästi Jemenin huthien taistelukykyä ja muodostaa vakavan uhan sotilas- ja kaupallisille aluksille Punaisellamerellä, kirjoittaa venäläinen sotilasjulkaisu.

Huthit uhosivat yliääniohjuksesta jo maaliskuussa

Maaliskuussa venäläinen media -valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti–  kertoi Jemenin Houtheilla olevan yliääninen (hypersonic) ohjus, joka lentää kohteeseensa lähes 8 kertaisella äänen nopeudella. Uutinen perustui huthien omaan ilmoitukseen, -mutta tuskin vain siihen.

Huthien drooneilla ja iranilaisperäisillä ballistisilla ohjuksilla onkin ollut epäonnea viime aikoina. US.Navy on tuonut alueelle mm. -ilmoituksen mukaan kokeiltavana olevan- laser-lähitorjuntajärjestelmän, asennettuna sotilaalliseen kuljetusalukseen. Israel on myös uudistanut ohjustorjuntaansa samantapaisella tekniikalla. Laser-ase on täysin piittaamaton kohteen nopeudesta, -ja halvempikin käyttää, kuin mm. Israelin kehuttu ’Davidin linko’.

Maaliskuussa Abdul Malik al-Houthi, huthien salainen suuri johtaja, kertoi, että kapinoistijat kohdistavat jatkossa myös Hyväntoivonniemen, Afrikan eteläkärjessä, kiertämään pyrkiviä laivoja, kun siihen asti he olivat iskeneet laivoille, jotka suuntaavat Punaisellemerelle ja kohti Suezin kanavaa. -Tämä viittaa siihen, että al-Houthi uskoi saavansa käyttöön aiempaa tehokkaampia aseita.

Pappisjohtoinen Iran on väittänyt pitävänsä hallussaan yliääniohjuksia (hypersonic-). Huthien pää-aseistajana Iran on tässä tarkastelussa mukana. Uutistoimisto RIA:n mukaan hutheilla on ohjus, joka ”pystyy saavuttamaan jopa 8 Machin nopeuden (8 x äänennopeus), ja joka toimii kiinteällä polttoaineella”. -Tämä on paljon sanottu, kun Putinin ihmease, Kinzhal, on sekin kyseenalaistettu, ja lieneekin yliääninopeudella lentävästä koneesta lähetetty viritetty Iskander. Iran, ja myös hypersoonisella aseella pullistellut äärikommunistinen Pohjois-Korea, saattavatkin koreilla lainaklenningissä?

Oikean hypersoonisen ohjuksen etu lentoradan epäsäännöllisyys

Hypersoonisuudella pyritään välttämään ilmatorjunnan vaikutus: Kun tavanomaiset ballistiset ohjukset -kuten huthien käyttämät Neuvostoliiton aikaiset ​​Scud-ohjukset- lentävät matemaattisesti laskettavissa olevalla lentoradalla, niiden lentokaari voidaan ennakoida, ja torjuntaohjusten -kuten yhdysvaltalaisen Patriotin- on helppo osua niihin.

Hypersooninen ohjus on -lentonsa loppuvaiheessa- ohjailtavissa, ja tekee ikäänkuin väistöliikkeitä. Tämä vaikeuttaa torjumista, -mutta ei tehoa em. laser-pohjaisiin järjestelmiin.

Onko niillä se, vaiko eikö?

Huthi-pomon itsevarmuuden takana täytyy olla jotain muutakin, kuin Allah ja 72 neitsykäistä:

Jemenissä Abdul Malik al-Houthi kehui, että hänen taistelijansa ”laajentavat edelleen operaatioidemme tehokkuutta ja laajuutta alueille ja paikkoihin, joissa vihollinen ei koskaan odota”. Hän sanoi, että he estävät ”Israelin viholliseen yhteydessä olevia aluksia edes ylittämästä Intian valtamerta… matkalla kohti Hyväntoivonniemeä”.

Huthien aseistaja Iran on yksi hypersoonisen aseen tavoittelijoista. Se väitti kesäkuussa-23 yliääniaseensa –Fattah (Konsratinopolin ryöstäneen sulttaani al-Fatih:in mukaan nimetyn: ”Conqueror”) -ohjuksen toimivan, ja olevan käyttövalmis.  Pentagonin tiedottaja Sabrina Singh kiistä Iranin väitteen: ”Meillä ei ole merkkejä siitä, että heillä olisi edes sellainen kyky.

Kansainvälisen strategisten tutkimusten instituutin ohjusasiantuntija ja tutkija Fabian Hinz sensijaan -viime maaliskuussa kuultuna- oli taipuvainen pitämään Iranin ilmoitusta hypersoonisesta aseesta totena:

Tutkija sanoi, ettei hän olisi yllättynyt, jos Iran siirtäisi uuden, yliäänisen aseensa hutheille. Kysymys on kuitenkin siitä, kuinka ohjattava tällainen ase olisi yliäänenopeuksilla, ja voisiko se osua liikkuviin kohteisiin, kuten laivoihin Punaisellamerellä.

En sulje pois sitä mahdollisuutta, että huthilla on jokin järjestelmä, jolla on jossain määrin ohjailukykyä”, Hinz sanoi. ”Iranilaiset voivat myös siirtää uutta tavaraa hutheille testattavaksi.”

Maailmanrauhan, ja -talouden, kannalta on samantekevää saavatko huthit hypersoonisen ohjuksen Iranin islamistipapeilta, vai Venäjän arsenaalista. Hyökkäyksellä amerikkalaista lentotukialusta vastaan -onnistui tai ei- saattaisi kärjistää sotilaallista tilannetta, ja edesauttaa uuden kriisipesäkkeen muodostumista. Siksin kannattaa seurata mm. venäläistä kirjoittelua, -ja lukea rivien välitkin.

One thought on “Huthit uhkailevat upottaa lentotukialuksen, -”jostain” saamillaan ihme-ohjuksilla”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *