Vuoden 2022 mielenosoitusliike Iranissa tapahtui kaduilla, lakkoilevissa yrityksissä, oppilaitoksissa, -ja netissä: Nuorten iranilaisten jakamat videoklipit välittivät maailmalle kuvaa tyhjistä moottoriteistä -kuljetusala oli lakossa-, mielenilmaisuista toreilla, ja nuoria repimässä alas johtajien kuvia Teheranin pääkatujen varsilta. -Ja hallitus sulki netin 99%:sesti.
Sulusta huolimatta iranilaisten nuorten twiitit -vaarallisine kuvineen- levisivät maailmalle. Näistä päivistä alkaen Iranin pappisjohto on pelännyt, -iranilaisia ja heidän kirjoitteluaan sosiaalisessa mediassa. Lainaamme iranilaista lehteä:
Iranin hallitus pelkää sosiaalisen median voimaa mobilisoida toisinajattelua, kirjoitti
(tiistaina, 23.7. 2024) Behrouz Turani.
Iranissa on juuri vaihtunut presidentti. Jyrkän islamistisen linjan kannattajat menettivät ääniä, ja valituksi tuli ’reformistina’ mainittu Masoud Pezeshkian. On vielä epäselvää, kuinka paljon Iranin politiikka muuttuu. Pezeshkian on rauhoitellut Iranin perinteellisesti tukemia Libanonin shia-islamisteja, Hezbollahia: Iran ei salli Hezbollahin tuhoamista (Israelin toimesta). mutta sopivasti sattui, että Hamas kypsyi pian Iranin vallanvaihdon jälkeen hyväksymään aselevon jälkeen vallanjaon Palestiinalaishallinnon (PA), siis al-Fatahin ja PLO:n kanssa. -Tieltä kohti ’kahden valtion mallia’ on poistunut yksi este.
Hamasin yllätyshyökkäyksen 07.10. 2023 yhteydessä on puhuttu yllyttäjistä: Eihän minkään palestiinalaisryhmän intressi ole muuttaa Gaza taistelukentäksi, jolla erittäin teknistynyt Israelin armeija (IDF) ottaa mittaa kevytaseisista jihadisteista. -Emme kuitenkaan jatka sodan kansainvälisten funktioiden kaivelemista, emmekä avaa analyytikkojen Iraniin em. presidentinvaalien jälkeen liittämää sanontaa: ’Lännettyminen’.
Tarkastelemme, mitä Iranin sisällä on tapahtumassa.
Miksi iranilaiset ovat tyytymättömiä hitaaseen Internettiin
Masoud Pezeshkian kirjoitti: Iranin eroava ICT-ministeri Issa Zarepour on yrittänyt harhauttaa valittua presidentti Masoud Pezeshkiania, kysymyksessä, miksi iranilaiset ovat tyytymättömiä hitaaseen Internetin nopeuteen.
Ministeri Zarepour oli väittänyt uudelle presidentille Pezeshkianille, että ”useimmat iranilaiset käyttäjät valittavat, että lännen pakotteet ovat vastuussa iranilaisten vaikeuksista päästä Internetiin.”
Zarepour oli kertonut 19. heinäkuuta presidentille tapaamisessa hänen kanssaan, että Internetin nopeus Iranissa on hidas, koska iranilaiset verkkokäyttäjät käyttävät VPN-työkalua, jolla vältetään nettikäyttäytymisen seurantaa. Zarepourin syy tähän oli em. lännen pakotteet.
Iranilaiset kiertävät hallituksen ideologisen netti-valvonnan
Behrouz Turanin mukaan syy iranilaisten haluun käyttää VPN:ää on Iranin hallituksen ideologisen Internetin suodatuksen kiertäminen. Internetin sensurointi alkoi Iranissa jo v.2003. Silloin sosiaalisen median alustoina toimivat vasta blogit. Hallitus esti kymmeniätuhansia nettisivuja, ja rajoitti myöhemmin myös sosiaalisen median alustoja, Facebookia, You Tubea ja Twitteriä.
Iranilainen toimittaja Saeed Arkanzadeh Yazdi kirjoitti X:llä: ”Zarepour itse on pääsyyllinen hitaan Internetin nopeuteen Iranissa. Siitä huolimatta hän on vain jäävuoren huippu ja eturintamassa teknologiselle, taloudelliselle ja ideologiselle koneistolle, joka on Internetin suodatuksen takana Iranissa.”
"Media specialist Saeed Arkanzadeh Yazdi in Tehran has noted that Government-controlled media has become much more reactionary amid the current upheaval in Iran."https://t.co/USF9P8uoJR
— OG Black sea bonds mutation dog! 🇺🇦 🇬🇪 🇮🇱 (@OG_Mkhedari) November 21, 2022
”Media specialist Saeed Arkanzadeh Yazdi in Tehran has noted that Government-controlled media has become much more reactionary amid the current upheaval in Iran.” iranintl.com/en/202211210462
Vuodesta 2009 alkaen Iranin hallitus kielsi sosiaalisen median alustat, yhden toisensa jälkeen. Tilalle tarjottiin kotimaisia alustoja, joita monet iranilaiset hyljeksivät, pelosta että tiedustelupalvelut voivat seurata, mitä he lukevat. -Tämänkaltainen tilanne, jossa viranomaiset lisäävät kontrolliaan aina tilaisuuden tullen, mutta kansalaisyhteiskunta etsii uusia väyliä ja keskustelukanavia, ei ole vielä totalitarismia: -Iran on joko matkalla totalitarismiin, tai liukumassa siitä poispäin.
Presidentinvaalien tulos ei ole irrallaan islamilaisen pukeutumiskoodin valvonnan epäonnistumisesta: Hallinto, joka tappaa nuoria naisia valvoakseen jotakuta diktaattiaan, -sellainen hallinto ei ole vahva, vaan epätoivoinen.
Iran erupts in outrage as BBC World's report on Nika Shakarami, an icon of the Woman, Life, Freedom movement, reveals she was sexually assaulted and murdered by security forces during the nationwide 2022 protests. https://t.co/NrFfM4867y
— Iran International English (@IranIntl_En) May 1, 2024
Iranin pappisvalta ei ole kyennyt estämään alamaisiaan käyttämästä ulkomaisia sosiaalisen median alustoja, -ja iranilainen kansalaisyhteiskunta elää niissä, vaikka se pystyttäisiin tukahduttamaan kaduilla. Verkkokanssakäyminen on jo niin oleellinen osa ihmisten arkipäivää -myös Iranissa- että oppositioryhmien ja mielenosoitusten torjuminen sitä kaventamalla voi olla hallituksille arvaamattoman aseen käyttämistä.
Iranin viimeisimpien mielenosoitusten aikana hallitus pidätti kymmeniä sosiaalisen median käyttäjiä yksinkertaisesti siksi, että he ”tykkäsivät” poliittisten aktivistien viesteistä.
Tuli jo mainittua #epätoivo. Kuinka heikkona sellainen hallitus näyttäytyykään, jonka on pelättävä ilman ’shador’-huivia tanssivia tyttöjä?
September 2022: Women of Iran removing their hijabs while screaming "death to dictator" in protest against the assassination Mahsa Amini because of not putting her hijab properly.
Eyewitnesses said that police pushed her into a van and beat her, taking her to Vozara detention… pic.twitter.com/nWW9ROsAhZ
— Imtiaz Mahmood (@ImtiazMadmood) July 24, 2024
Islamisti-pappien epäonni shador-pakon valvonnassa ennakoi jyrkän linjan vaalitappiota.
Iranin viimeisimpien presidentinvaalien voittaja, Pezeshkian, lupasi kampanjansa aikana vähentää netin valvontaa. Samaa oli muuten luvannut myös hänen edeltäjänsä, Ebrahim Raisi. Hänen aikanaan valvonta kuitenkin tiukentui.
Iranin presidenttien kohdalla sanonta ’politiikka on mahdollisen taidetta’, toteutuu harvinaisen sanatarkasti: Maan uskonnollinen johtaja, suurajatollah Ali Khamenei, on Iranin Islamilaisen Tasavallan (-virallinen valtion nimi, -ihan oikeesti) perustuslain mukaan on korkein päättäjä, yli presidentin ja parlamentinkin. Islamilainen vallankumouskaarti (IGCR) on valtio valtiossa, -ja tekee omaa ulkopolitiikkaakin.
Valtablokkien vastapainona ovat sitten iranilaiset arkipäiväisine ongelmineen, -ja niitähän riittää: Hallitus epäonnistui eteläisen Iranin keinokastelu- ja vesiensäännöstely-projektissa. -Kokonainen maakunta kapinoi. Polttoaineiden hinnankorotuksista (-Siis Iranissakin!?) seurasi mielenosoituksia, lakkoja -ja koko Iranin irrottaminen internetistä. Naisten ja tyttöjen pakottamisen shadoriin, -sen seuraukset olemme jo nähneetkin.
Iranin hallitusten onkin otettava huomioon iranilaiset: Nousevat elinkustannukset pakotteista kärsivässä taloudessa ovat ’sosiaalinen dynamiitti’ Iranille. Shador-kärhämät, tai mikä tahansa akuutti selkkauksen aihe, voi toimia sytytyslankana. Teheranin vallanpitäjät tietävät minkä päällä istuvat.
Ydinpommi-hankkeesta luopuminen avaisi tien Yhdysvaltain määräämien pakotteiden poistamiseen. Kuten myös kansainvälisen terrorismin -mm. Hamas, Houthi-kapinoitsijat ja Hezbollah- tukemisen lopettaminen jättäisi resursseja kotimaan ongelmia varten.
Iranin kautensa aloittaneen presidentin poliittisen liikkumavaran perään voi -aiheesta- kysellä. Mihin Iran tulee kääntymään, sillä voi olla globaaleja seurauksia.
Luettavaa:
- Iran International 23.07. 2024: Iranin hallitus pelkää sosiaalisen median voimaa mobilisoida toisinajattelua,
Persiassa (Iranissa) tapetaan lapsia! -Missä mielenosoittajat tänään?
Aiheesta muissa julkaisuissa:
Hamas-pomo juuri nyt Moskovassa, -Iranin varaulkoministerikin siellä!
Iranilaiset käyttävät VPN-työkalua välttääkseen hallituksen nettivalvonnan
Sama juttu kylläkin täällä, VPN on päällä. Vilkaiskaapa Uutispeili Suomi24-keskusteluja, siellä on monipyöräjarrutus verrattuna aikaisempaan keskustelumäärään. Syy:vain ns.normi-IP:t sallittuja Suomi24:lle. Ei toimi VPN enää.
[…] Iranilaiset käyttävät VPN-työkalua välttääkseen hallituksen nettivalvonnan […]