Vasemmiston syksyllä tehtävänsä jättänyt puheenjohtaja Li Andersson arvosteli menneen hallituksen talouspolitiikkaa puolinaisista teoista, -mikä saattaa olla tottakin, mutta on pysähtynyt vasemmisto-oikeisto -scapan ikuisuuskysymykseen: Leikatako vai ei leikata. Tarkastelemme.

”Andersson uskoo, että (edellisen eduskuntakauden) vasemmistohallitus ei mennyt tarpeeksi pitkälle muuttaakseen Suomen taloutta työväen hyödyksi, minkä vuoksi he menettivät vallan elinkustannuskriisin seurauksena.” . (Li Andersson 20.01. 2025.)

Suomen Vasemmisto muistetaan eräistä julkista velkaantumista ja budjettitasapainoa koskevista sloganeista, -kuten ”velkoja ei tarvitse maksaa” ja ”rahaa tulee”. -Onneksemme meidän ei tarvitse liittää Li Anderssonia näihin pinnallisiin, pölhöpopulistisiin heittoihin. Vasemmiston perinteisistä sokeuksista ei hänkään ole vapaa… -Niin mitä kirjoitinkaan?

Parempi sanoa, että vasemmiston ja oikeiston perinteisistä yhteisistä näköalattomuuksista, ja turhasta ikuisesta köydenvedosta ei Anderssonkaan ole pystynyt irtautumaan.

Edellisen ymmärrettäväksi tehdäkseni palaan ’menneeseen maailmaan’, Suomen suljetun talouden aikakauteen, ennen markkinoiden avautumista ja globalisaatiota. -Aikaan, jolloin oli markka, tulopoliittiset kokonaisratkaisut ja Suomen Pankki (SP) valvomassa rahaliikennettä. Silloin kaikki oli toisin.

Ennen wanhaan vientiteollisuus tahkosi valuuttaa myymällä Suomessa tehdyllä työllä valmistetut tuotteet maailmanmarkkinoille, ja -lukuun ottamatta clearing-kauppaa Neukkujen kanssa- siellä ulkomailla maksettiin valuutalla (-eri asia kuin oravannahat).

Kun vientitulot kotiutettiin, SP ahmaisi valuutat, ja antoi vientiteollisuudelle markkoja (sama asia, kuin oravannahat), jotka vielä tuoksuivat tuoreelle painomusteelle.

Rahaa tulee! rahaa tulee!” -saattoivat poliitikot kiljua, ja hyppiä kuin dervishit innoissaan. Sitten alkoi ankara jakaminen: ’Tuo sulle, tuo mulle…’ –Vasemmiston historialliseksi tehtäväksi jäi tässä menneessä maailmassa huolehtia siitä, että myös koululaitos, terveydenhoito, sosiaaliturva, jne., jne. saivat osansa (=edes jotakin), Pysyitkö, Lissu, kärryillä?

Rakennettiin hyvinvointivaltiota, -ja siihen oli myös resursseja

-Ja hyvin rakennettiinkin: Näin pohjoisilla leveysasteilla ei kukaan muu pystynyt moiseen. Eräs onnistuminen oli koko ikäluokkien kouluttaminen (melkein) niin pitkälle, kuin pää kestää. -Tiedät tämän oikein hyvin. Mutta porvarillinen yhteiskunta ei siedä kattavaa tasaista vaurastumista, koska silloin lukemattomat pikkunilkit menettävät asemansa (suhteessa muihin).

Vasemmiston, joka oli sitoutunut hyvinvointivaltio-tavoitteeseen, täytyi ”tehdä diilejä”, -ja omakin joukko halusi ”saunan lauteille voisulloa syömään”. Keskusta antoi aiheen agraaritermille ’iltalypsy’. -Se oli silloin raakaa peliä: Kunnassa piti vaikka saada tehtyä päätös uudesta koulurakennuksesta, ja tuli vaivihkaa tietoon, että puoltoääniä tulee jos etukäteen sitoudutaan antamaan rakennusurakka jollekin tietylle. -Esimerkkini on kuvitteellinen, -tottakai, sillä eihän meillä demokratiassa!

Kas, joka puolueessa oli valtarakenteita, ’kunnallisnyrkkejä’, ja sellaista vaihtokauppaa, jossa joku pääsee ’oksalle’, ja sitten auttaa kaveriaan -joka on raivannut tämän tietä- myös ylöspäin, -ja palvelus johtaa kiitollisuuteen, joka johtaa palvelukseen… -Niin mitäs tälle NN:lle annetaan? -Sehän on juossut kaikissa vaaleissa pudottelemassa mainoksia postiluukkuihin, ja aina äänestää puolueosastossa junttalistan mukaan… (Oletko, Lissu, joskus nähnyt t. saanut käteesi junttalappua?)

Kyllä nämä poliittisen apparaatin ruostumattomat mutterit piti jotenkin palkita! (-Vai kuinka, Lissu?)

Niinpä, tuli auki joku virka. (Arvaatkos, Lissu, mitä sitten tapahtui?) Minun silmiini on sattunut erään puolueesi aktiivin, nuoren naisen joka oli tehnyt palkatonta työtä puolueen toimistoissa ehkä useita vuosia, hämmästynyt avautuminen. (Toistan omin sanoin.)

”Ukot olivat piiritoimistossa taas koolla, ja tuli puheeksi kunnassa avautunut (lääkärin) virka: ”Sehän on meidän puolueen virka!”, joku totesi, -ja ryhdyttiin tutkimaan nimilistoja, kenet sinne ehdotetaan.

Miten joku puolue voi omistaa jonkun kunnan viran?”, kysyi puolueaktiivi. Hänelle ei vastattu. (Tiedätkö sinä, Lissu, vastauksen?)

Tarinan nuori nainen menetti silloin poliittisen impeytensä, -kerta se on ensimmäinenkin!

Kansankyynikko ’Esson baarissa’ olisi osannut vastata, mutta en sattunut olemaan paikalla. Rautalankaa:

  • Porvaripuolue sallii vasemmistopuolueen nimittää virkoihin puolueelle tehdyistä palveluksista palkittavia.
  • Vasemmistopuolue sallii porvareiden sumplia kunnan urakoita tms. omien jäsentensä t. kaveriensa firmoille. -Tai auttaa poliittisesti verkostoituneen (porvaripuolueen) yrittäjän juonia firmansa kunnan urakoiden suhteen sisäpiiriläiseksi, ’sidosyhtiöksi’, (INHOUSE-yhtiöt): So. kunta omistaa yrityksestä 0.5-5%. -Sen jälkeen yritys saa kunnalta keikkoja ilman kilpailutusta. (Tunnetko, Lissu, markkinataloutta? -Mitä tämä merkitsee?)

(jatkuu linkin jälkeen)

Julkista sektoria ympäröi INHOUSE-yhtiöiden risukko, jossa hankintoja ei kilpailuteta, -vinkki talouden sopeuttajille

Enkä puhunut mitään suotuisista kaavapäätöksistä, enkä paljosta muustakaan. Nyt ymmärrät, että pahojen biznesporvarien kannattaa antaa vasurille se virka. Win-win, -paitsi veronmaksajalle, paitsi palvelujen käyttäjälle,,,

Sittemmin tuli EU, globalisaatio ja markkinoiden vapautuminen. SP:n monistuskonekin on viety divariin. Puolueet eivät kuitenkaan hiffanneet, että ’ikuinen joulu’ on ohi, vaan jatkavat entiseen tapaan. -Jpa luulivat voivansa kasvattaa kansan taakkaa vielä Sote-himmeleillä! -Sitähän ne olivat jo parin sukupolven ajan: Enemmän, enemmän meille! Kansa jaksaa maksaa.

Jakopolitiikan aika on nyt ohi. Vasemmistonkin tulisi hahmottaa tehtävänsä uudelleen. (Sinulla on kapasiteettia siihen.)

Rahat on oikeesti loppu: Hyvinvointivaltio on vaarassa

Vasemmiston panosta hyvinvointipalvelujen -ja turvan- laajentamisessa ei sovi aliarvostaa -ainakaan minun kuullen. Kuitenkin joudun moittimaan tietystä huutokilpailusta, pölhöpopulismista: Kuka jakaa eniten, kuka löytää uusia syrjittyjä/sorrettuja?

-Ei se näin mene. Hyvinvointivaltion edunsaajien joukkoa ei voi kasvattaa sen joukon ulkopuolelle, joka maksaa sen hyvinvoinnin, -ja joilla on sama käsitys työmoraalista, ja tuntevat kaikki kuuluvansa samaan yhteisöön. (En sanonut ’etniteettiin’, koska se on Sinulle haasteen paikka.)

Sukupolvien aikana rakennetut hyvinvointijärjestelmät, kaikille ilmainen koulutus, sosiaaliturva, eläkkeet, -kaikki ne ovat tänään riskinalaisia. Niitä täytyy tänään puolustaa, kuten teetkin, –persu-kokkari-regiimin suhteen:

”Tämä on paikka, jossa olemme nähneet tarkalleen, mitä oikeiston ja äärioikeiston välinen yhteistyö todella tarkoittaa. He ovat tehneet historiallisia leikkauksia sosiaaliturvaan ja terveydenhuoltoon ja toteuttaneet paljon erittäin kritisoituja oikeistolaisia ​​työmarkkinauudistuksia. (Li Andersson 20.01. 2025.)

Hyvinvointivaltion idean lanseerasi 1930-luvulla -niin äskettäin- ruotsalainen sosialidemokraatti Gunnar Myrdal. Hän näki, että silloisessa Ruotsissa on mahdollista turvata jokaiselle peruseläminen ja yhteiskunnallisen etenemisen mahdollisuudet julkisin varoin, -koska siihen on riittävästi varoja. Myrdal totesi tärkeimmän edellytyksen: Ruotsalaiset veronmaksajat on mahdollista motivoida kantamaan se kustannustaakka, joka em. hyvinvointitakuusta aiheutuu. (Tämä on se pääasia, Lissu!)

Me emme ikinä voi maksattaa suomalaisilla hyvinvointitakuun kuluja, jos he eivät ole vakuuttuneita, että heidän vaivalla ansaitsemiensa rahojen ottaminen ja jakaminen joillekin muille on oikeudenmukaista. Myrdal näki silloisen Ruotsin etnisen homogeenisyyden onnekkaana asiana hyvinvointivaltiosuunnitelmalle: Ruotsalaiset motivoituvat auttamaan toisiaan.

Li Andersson jatkaa:

”Oikeiston argumentti on, että meidän on elettävä varojemme mukaan, emme voi ottaa lisää velkaa. Mutta tietenkään he eivät ole onnistuneet alentamaan velkasuhdetta, koska säästötoimet ovat johtaneet alhaiseen kasvuun ja korkeaan työttömyyteen. (Li Andersson 20.01. 2025.)

,Vasta-argumenttisi on totta, mutta se ei osu. Hallituspolitiikan arvostelijoiden tulisi esittää vaihtoehtoisia leikkauskohteista, -silloin keskustelu on hedelmällistä. Bai tö vei, niistähän tässä on ollutkin puhetta.

Luettavaa:

Hyvinvointivaltio todellisessa vaarassa, -hallinto pöhöttyy, hoidoista leikataan

Samat vapaamatkustajat vaalikaudesta toiseen: Riihessä ei puida virkarälssiä

Näkeekö Vasemmisto hyvinvointivaltion olevan vaarassa, -vai jatkaako vanha jakopolitiikkaansa

Minja Koskela kiertää kehää: ’Eläkkeistä ei sukupolvisotaa”

Julkisen sektorin väkimäärä ylitti viime vuonna -ensimmäistä kertaa historiassa- 700 000:n henkilön rajan

Kun hallinto tuplaantui, -niin ketkä sinne asettuivat?

Niin miten Suomessa voi ”yhdistyä korkea veroaste, rapautuvat palvelut ja julkinen velkaantuminen”, -paradoksin avaus 

Aiheen liepeiltä muissa julkaisuissa:

”Pitkä marssi läpi instituutioiden” loppusuoralla?

3 thoughts on “Li lentää matalalla”
  1. Niin Suomessa ei ole korruptioa koska se on tehty lailliseksi.
    Ihan yhtälailla voitaisiin tehdä ryöstöistä laillisia, niin sitten ei enää olisi ryöstöjä. Nimetään ne vaikka lailliseksi varainsiirroksi.
    Suomessa on puoluemafia, eikä sitä oikeastaan edes peitellä, se pitää huolen että mitään suurta muutosta puoluekentällä ei tapahdu.
    4 isointa puoluetta vähän vaihtelee paikkoja ja sen mukaan sitten vähän hallituskokoonpanotkin voi muuttua.

  2. Artikkeli oli monitahoinen mutta tällainen maalaisjärjellä varustettu ei varmasti hoksannut kaikkia hienouksia.

    Se nyt on kaikille selvää että Lissu ei ole eläissään tehnyt työtä vaan on ollut yhteiskuntamme elätti. Kuten todennäöisesti vanhempansakin. Siitä perspektiivistä ei kannata saada itku-potku-raivareita jos oman hallituksen aivopieruja rupeaa seuraava hallitus perkaamaan. Tai jos uudella mantereella astuu presidentiksi mies joka on perinteisten arvojen kannattaja.

    Mutta, jos on koko ikänsä hemmoteltu ja elänyt toisten rahoilla niin silloin todennäköisesti tulee sellaisia aivopieruja kuin ”Vasemmiston väkivalta on vain niin paljon parempaa”. Ja kaikki asiat jotka eivät mene oman mielen mukaan ovat idioottien tekemiä.

    Jos vaaleissamme voisi antaa miinusääniä niin moni turhake Arkkaadianmäellä olisi jäänyt sossun luukulle.

    1. ”Artikkeli oli monitahoinen mutta tällainen maalaisjärjellä varustettu ei varmasti hoksannut kaikkia hienouksia.”
      –Itsetuntemus on kaiken A ja O

      ”Se nyt on kaikille selvää että Lissu ei ole eläissään tehnyt työtä vaan on ollut yhteiskuntamme elätti.”

      Tui on rumasti sanottu. Lissu on tehnyt paljon hyvää.

      ”…jos oman hallituksen aivopieruja rupeaa seuraava hallitus perkaamaan.”

      Velkaantumis-pieru on pärissyt jo 90-luvulta. -Äläkä muistuttele Lissua vanhoista-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *