Kun valtiovarainministeri kertoo tyrmäävän tiedon lisä-leikkauksien tarpeesta, -ja silti yhä askartelee asumistukien ja eläkeläisten parissa, valtakunnan päälehti nostaa esiin verokertymästä palkkansa nostavien huiman lukumäärän, -ja kasvavan trendin. Tarkastelemme.

Jokin on Suomessa muuttunut, kun saamme ”valtamediasta” lukea sellaista, minkä mainitseminen ei vielä aivan äskettäin ollut suvaittua edes kriittisinä ja oikeistolaisina profiloituvilla alustoilla: Suomalainen puoli-sosialismi on jo sukupolven ajan syönyt enemmän kun tienannut: Kansantalous ei kestä julkista sektoria, joka paisuu, paisuu ja paisuu.

Tehtävää vaikeuttaa julkisen sektorin työntekijöiden lisääntyminen, joka on kestänyt jo pitkään, mutta voimistunut viime vuosina. Vuonna 2020 julkisella sektorilla työskenteli 648 900 henkeä, mutta viime vuonna jo 703 800 henkeä. Määrä on kasvanut liki 55 000:lla. -Kirjoitti HS torstaina 08.08. 2024.

Vielä kaaneammalta luvut näyttävät, kun katsotaan vuoteen 1980: 460 000 julkiselle sektorille työllistynyttä. Kerrataanpa:

  • 1980: 460 000,
  • 2020: 648 000,
  • 2023:  703 800,

Käsittämätön väkimäärän kasvattaminen, kun suomalaisia ei ole vastaavasti enempää, ja monia palveluja, kuten kyläkirjastoja, on lopetettu, ja mm. poliisien virkoja jätetään täyttämättä. Pikkukunnatkin ovat kadonneet kartalta, mutta niiden virkakunta ilmeisesti ei? -Mitä tämä uusi väki tekee?

SOTE-himmelit sietämätön ylilyönti?

Pitkään väännetty SOTE-”uudistus” noudatti perinteistä käytäntöä: Vanhassa markka– ja YYA-Suomessa oli näitä ’maan tapoja’, joista yksi oli (on) virkojen järkkääminen kavereille. Taksikuskien tietotoimistoa (Yleä luotettavampi!) välitti pohjoissuomalaisesta sairaanhoitopiirin eläköityvän johtajalääkärin avautumisen:

”Kun aloitin (PIIP)-sairaanhoitopiirin johdossa, minulla oli viisi (5) alaista, -ja kaikki tarpeellinen saatiin tehtyä. Kun lopetin, minulla oli neljäsataa (400) alaista…” -”No, mitä he tekivät?”, kysyi kuski. ”Haittasivat kaikkea”, vastasi entinen johtaja. ”Niin ketä ne oli?” ”Jonkun vaimoja ja tyttäriä, jonkun puoluekavereita, jonkun muuten-vaan-tuttuja.”

Niinpä ansioitunut virkalääkäri jätti surullisin mielin seuraajalleen viraston, joka oli joskus toiminut hienosti, -pienemmällä porukalla. Ehkä virkamässäily ylitti jonkin sietokynnyksen jätti-kalliin SOTE:n myötä?

Niin mikä Suomessa mättää?

Meillä on paljon puolueita, -ja kaikilla niillä on kavereita. Tiivistän:

  • Sosialidemokratia tarkoittaa sitä, että kansalta kerätään rahat pois, ja jaetaan takaisin jäsenkirjan mukaan.
  • Maalaisliitto-Keskusta on toista maata:  Kansalta kerätään rahat pois, ja jaetaan takaisin manttaalin mukaan.
  • Kuis RKP? -Kansalta kerätään rahat pois, ja jaetaan takaisin äidinkielen mukaan.
  • Vihreet?! -Kansalta kerätään rahat pois, ja annetaan… (PIIP PIIP Yhteisönormihälytys!),
  • Kokoomus ei ole tässä kauhu-sosialismissa mukana?? -Niinhä sää luulet: Kansalta kerätään rahat pois, ja annetaan pörssiyhtiöille tai kaverien firmoille.

Jotain on Suomessa muuttunut, kun valtalehti kertoo virkakunnan pääluvun. Vankkuri on vierähtänyt liikkeelle, -ja vauhti kiihtyy?

Mutta milloin hallintohimmelit ja virkaläänitykset pääsevät  valtionvarainministerin leikkuulaudalle? -Asumistuet ja eläkkeet ovat jo siellä.

Luettavaa:

Turhien byrokraattien heimopäällikkö haluaa -Sailaksen tapaan- uhrata julkiset palvelut hallintohimmelien säilyttämiseksi.

Niin miten Suomessa voi ”yhdistyä korkea veroaste, rapautuvat palvelut ja julkinen velkaantuminen”, -paradoksin avaus 

’Etsii, etsii, eikä toivo löytävänsä’ -Valtion velkaantumisen syy hallituksilta kateissa

Suomalaisen virkapöhön syyt ja luonne

Kun hallinto tuplaantui, -niin ketkä sinne asettuivat?

Samat vapaamatkustajat vaalikaudesta toiseen: Riihessä ei puida virkarälssiä

Maahanmuutosta aiheutuvat Helsingin SOTE-kustannukset ovat tähtitieteelliset

Helsingissä edessä kova SOTE-palveluiden kulukuuri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *