Julkista velkaa on kerätty huolellisesti sukupolven ajan, ja ihan hallitusten kokoonpanosta riippumatta. Ketään ei voi syyttää, vaan kaikkia pitää syyttää: Suomen poliittinen meininki on nyt vaan sellaista, ettei julkisia kuluja voida pysyvästi alentaa: Kyse on jakamisesta, -”on sovittu..”.

Suomessa totuteltiin markka-aikana vakaaseen valtion tulovirtaan, ja Suomen Pankin setelipainon pyörittämiseen, jos tulot eivät vastanneet odotuksia. Sitten vientiteollisuus sai toivomansa: Taloudellisen integraation tärkeimpien kauppakumppanien kanssa: EEC-vapaakauppasopimusta -jolle Urho Kekkonen hankki luvan vastahakoisesta Kremlistä- seurasi EU-jäsenyys.

Nyt kaiken piti luistaa. Tullit eivät haitanneet vientiä, ainoastaan Suomen sijainti ”Euroopan saarena” laivakuljetusten takana. Kas, markasta luopuminen -mihin EU ei painostanut- tehtiin Paavo Lipposen kiirehtimänä, -hänen kilpensä kiillottamiseksi: Markan setelikantakin poltettiin lämpölaitoksen uunissa. Vientiteollisuudella ei sitten ollutkaan enää ”D-vitamiinia”, devalvaatiota, jossa kotimainen kulutus (=palkansaajat) laitettiin kustantamaan viennin kilpailukykyä.

En nyt puutu pankkisektorin ”vapauttamiseen, -ja mitä siitä seurasi. Tämä temppu seurauksineen (1991 lama) oli se liipasin, jota painettiin, -ja velanoton 100 metrin juoksu alkoi. -Eikä se ole vieläkään päättynyt.

Sanna Marinin ja Antti Rinteen hallitukset ottivat hirmuisesti velkaa, mutta eivät ole poikkeus linjasta. Silloiselle vaalikaudelle sattui kaksikin meistä riippumatonta ylimääräistä vastoinkäymistä –kiinalaisten virus ja Putinin sota- mutteivat ne riitä selittämään velkaantumisen jatkamista, -eikä hallituksen vaihtokaan sitä hidastanut.

Palataankin aikaan ennen EU:ta yms., joita jokin papukaijojen kuoro tänään syyttää kaikesta. Silloin velkaantuminen pysyi kontrollissa, toki, -mutta silloista tilannetta ei voi samaistaa nykyiseen:

  • Suomen Pankki (SP) oli vielä ihan aikuisten-oikeesti valtiollinen keskuspankki, -ja siellä oli painokone.
  • Kun vientiteollisuus sai jotain Suomessa suomalaisella työllä tehtyä myydyksi maailmalle, SP tuli ja sieppasi valuutat.
  • SP:n kivipaino pyörähti, ja kas: Sama summa (kurssin mukaan) olikin kasassa, -painotuoreina seteleinä.
  • SP kahmaisi ne valuutat, ja zuppari toi yritykselle po. summan juuri printattuina oravannahkoina (markkoina). Näin se kävi.

Jos valtio tarvitsi rahaa itse, Smolnasta (missä hallitus istuu) oli kävelymatka Katajanokan sillanpieleen, missä Rahapaja yhä asustaa,  vaikkakin toimettomana. -VVM ehti polttaa yhden röökin kävellessään kertomaan painomestarille tilauksensa, ja homma toimi.

Jotain puolet valtionvelasta olikin siihen aikaan velkaa omalle rakkaalle Suomen Pankille.

Euroopassa kaikki on toisin

EU-jäsenyyden myötä tulikin kielto jäsenvaltioille rahoittaa itse itseään, siirtämällä rahaa toisesta taskusta toiseen, siis em. painokonetta pyörittämällä ja itselleen lainaamalla. Lainaraha piti hakea oikeilta rahamarkkinoilta, -ei kyökin puolelta omasta talosta.

Olisihan tähän osattu sopeutua, -mutta ne budjetin vapaamatkustajat! Helppoina vuosikymmeninä oli Suomen poliittinen sisäpiiri sallinut itselleen vähän sillai vapauksia: Kun kaikki oli näin helppoa, niin autetaan kavereita, vaikkapa kivoihin virkoihin, –puolueiden virkaläänityksiin.

Otetaan valtionyhtiöistä yksi esimerkki

Sattuipa kerran, ettei RKP ollutkaan hallituksessa, -ja katso: Finnairissa lakkautettiin kaikki ne keskiasteen johtajavirat, joilla ei ollut yhtään alaista. Lukija kysyy, miksi nämä virat ylipäätään oli joskus perustettu? That’s the question!

Oli sitä muuallakin, kuin valtionyhtiöissä: Se oli kaikkialla. Ei paljonpuhuttu Sote ole mikään uutuus, vaan maan tapa! Jo Esson baarissa tiedettiin viime vuosituhannella, että ”valtiolla/kunnalla on konttorin puolella enemmän väkeä kuin verstaalla”.

Siinä sen kuulitte. -Ja kuulitte, miksi julkisen sektorin kuluja ei voitu sopeuttaa markan (ja clearing-kaupan) jälkeisen aikakauden (=eurooppalaisen markkinatalouden) todellisuuteen: Valtion tulojen pienentyminen piti kroonisesti paikata velalla, joka piti ottaa markkinoilta, tai verojen korotuksilla, tai julkisen omaisuuden myynnillä.

Kyllähän ne toki leikkauskohteita etsii. -Nyt tapetaan terveyskeskukset, jotta Sote-hallinnosta ei tarvitse leikata. Joku-muu-mikä säilyy koskemattomana.

Esson baarissa, kansankyynikkojen -taksikuskien ja talonmiesten- pöydässä se tiedetään, mistä pitää leikata, mutta ei leikata.  Jos hallitus ei tätä tietoa löydä, essonbaarilaiset jättävät menemättä vaaliuurnille. -Ja senhän kaikki tietää, kenen vaalituloksesta se on pois.

Jotain luettavaa:

Kun hallinto tuplaantui, -niin ketkä sinne asettuivat?

8 thoughts on “’Etsii, etsii, eikä toivo löytävänsä’ -Valtion velkaantumisen syy hallituksilta kateissa”
  1. Kaiken perusta on demokratian massiivinen idiotismi. Vallitsee demokratia missä tahansa poliittisessa järjestelmässä aina systeemi kaatuu. Ainoa pelastus on valistunut yksinvalta. Kekkonen otti vallan ja kuunteli teräviä asiantuntijoita ja muutamassa kymmenessä vuodessa Suomesta tuli huippua Nokioineen.
    Sitten Kekkonen joutui sairautensa tähden luopumaan ohjaamasta tulevaa presidenttiä. 40 vuodessa Suomi on katastrofin partaalla, eikä yhtäkään järkevää ole korkeissa asemissa muuttamaan tilannetta. Siihen on johtanut meidän demokraattinen hallinto byrokratiansa avulla. Hallintohenkilöstöä ja lakeja on kerätty vahinkoja tekemään.

  2. Kiinavirus oli kusetus. Vuonna 2020 alle 600 viruksen kanssa kuollutta. Normaalisti influenssan kanssa kuolee vuosittain 1000-2000 henkilöä.
    Marin ja muut koronatoimiin ryhtyneet poliitikot ja virkamiehet ovat henkilökohtaisesti vastuussa velanotosta.
    Kyseessä on massiivinen petos joka on tehty ylikansallista suunnitelmaa noudattamalla.

    1. Pandemian rajoittamiseksi tehdyt toimenpiteet olivat raskaimmat Kiinassa, missä suljettiin kokonaisia kaupunkeja, ja aiheutettiin suuria taloudellisia vahinkoja. -Kusettivatko kiinalaiset siis itseään?

      Toki, on aihetta pohtia, oliko Kiinan Wuhanin bioaselabrassa tehty virus taloussodan ase?

  3. Ei ole mitään oikeita rahamarkkinoita. Keskuspankki säätelee ohjauskorolla ja korot olivat vuosia keinotekoisen alhaiset. Mikä mahdollisti julkisten menojen massiivisen kasvattamisen ja ”maksamisen” velalla.

    Suomessakaan ei mitään rahamarkkinoita oikeasti vapautettu, koska valuuttalainat vapautettiin mutta jatkettiin valuuttakurssin sääntelyä. 

    Raha ja pankit ovat siis edelleen hyvinkin valtiollisia.

    Jos rahamarkkinat olisivat oikeita Suomenkin olisi pakko vähentää julkisia menoja (ja erityisesti purkaa sääntelyä) koska 100% verotuskaan ei riittäisi kustantamaan nykyisiä menoja.

  4. Virkamieskoneistosta noin alkuun puolet pihalle. Sen jälkeen voi alkaa vähentää hiljakseen, jotta saadaan turhat pois. Lopulta jää noin kolmannes nykyisistä ja alkaa olla tolkku hanskassa.

    Sen lisäksi kaikki etuja nauttivat turvapaikanhakijat takaisin kotimaihinsa.

    Tuossa tulee niin paljon säästöä, että ei tarvitse lainaa ja verotustakin voi reippaasti laskea.

    1. Hip-hei Hurraa!! -Täällä on yksi kommentti, joka käsittelee valtion velkaantumista, -mikä olikin uutisen aihe.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *