Lontoolainen tuomioistuin joutui torstaina ottamaan kantaa väkivaltajärjestöjen tunnusten esittelyyn mielenosoituksissa, kun turvapaikanhakija käytti terroristijärjestö Hamasiin viittaavaa otsanauhaa.

Birminghamissa asuva turvapaikanhakija Khaled Hajsaad (24v.) osallistui  mielenosoitukseen Lontoossa 25. marraskuuta 2023, käyttäen vihreää otsanauhaa, jonka teksti viittasi islamilaiseen uskontunnustukseen (Shahada). -Samankaltaista tekstiä käyttävät kaikenlaiset jihadistit, muhajiidit ja itsemurhapommittajat, joten asuste koettiin ymmärrettävistä syistä pahaenteiseksi. Siispä poliisi puuttui asiaan.

Hajsaad, joka oli saapunut Britanniaan viime vuonna hakien turvapaikkaa, oli torstaina (25.04.) alioikeudessa Lontoossa (Westminster Magistrates’ Court). Kruununsyyttäjän mukaan Hajsaad on syyllistynyt ”epäilyn herättämiseen kielletyn terroristiryhmän tukemisesta”.

Syytetty myönsi käyttäneensä otsanauhaa, mutta kiistää Hamasin tukemisen. Hajsaadin asianajaja puolusti päämiestään Shahada-tekstin uskonnollisuudella:  Hänen asiakkaallaan on oikeus ilmaista uskontonsa. Sama teksti on myös mm. Saudi-Arabian lipussa. Syyttäjän todistajana kuultu Islamin ja arabikulttuurin asiantuntija kiisti yhtäläisyyden:  Palestiinalaismielisen marssin yhteydessä ei odoteta näkyvän Saudi-Arabian lippuja tai tunnuksia, ja niitä muistuttavat esitykset eivät samaistu Palestiinan asiaan, -eikä niitä ymmärretä yleisesti Islamiin viittaaviksi symboleiksi.

Piirituomari Nina Tempia kommentoi: ”Minun on päätettävä, käyttikö hän sitä  (otsapantaa) sellaisissa olosuhteissa, että hän herätti perusteltua epäilyä, että hän oli tuon kielletyn järjestön kannattaja. Olen tyytyväinen siihen, että kruunu on suhtautunut asiaan rikoksen vakavuuden mukaisesti.

Oikeus totesi torstain istunnossaan Hajsaadin syylliseksi syytteenmukaiseen tekoon, vaatekappaleen käyttämiseen, joka herätti perusteltua epäilyä siitä, että hän on kielletyn järjestön, tässä tapauksessa Hamasin, kannattaja. Tuomio kuullaan kesäkuussa.

Suomessa ei tämänkaltaisia juttuja ole nähty oikeudessa, mutta terroristien tai islamistien tunnusten julkinen esittely ei ole aivan tuntematonta. Islamistisen Hezbollahin lippuja on kannettu jopa rauhanmarsseilla, mutta epäsuhta jäänee sen varjoon, että marssiminen ja rauha ovat muutekin eri maailmoista? Hezbollahin tunnusten esittelyn yhteydessä nähtiinkin sitten agressiota Israelia tukevia -kristittyjä- vastamielenosoittajia (”jeesus-nuoria”) kohtaan Mannerheimintiellä, Forumin kohdalla. -Lontoolaisen tuomioistuimen tarttuminen verisen terroristijärjestön puffaamiseen katumielenosoituksessa ei siten näytä ylireagoinnilta, vaan järkevältä ennakoinnilta.

Luettavaa:

Mitä amerikkalaisissa kouluissa tapahtuu? -Opettaja keräsi rahaa vihasaarnaajalle

Yhdysvaltain kampuksilla protestileirejä, Harvard sulkeutui mielenosoituksilta, -Gaza hiertää kengässä

Suomalaisilla ’Freelance-muusikoilla’ ei sitten ole mitään kantaa joukkomurhaan ulkoilmafestivaaleilla viime lokakuussa?

Hamas syyttää Abbasin palestiinalaishallintoa jonkin Moskovassa tehdyn sopimuksen rikkomisesta, eikä hyväksy Palestiinan uutta hallitusta

Missä Bennyn mopo menee?

Palestiinan presidentti vaatii Hamasia suostumaan sopuun vankienvaihto- ja aselepo-asiassa

Panttivankien vapauttaminen ja Palestiinan valtion muodostaminen osana Yhdysvaltojen, Egyptin ja Qatarin rauhansuunnitelmaa

Hamas väittää palestiinalaishallinnon soluttautuneen Gazaan, yhteisymmärryksessä Israelin kanssa

”Ei koskaan enää! -se on tänään”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *