Otsikon lause, ”ei enää koskaan, on tänään”, on poimittu Israelissa käydystä keskustelusta viime lokakuun 7.päivän jälkeen, ja viittaa sanontaan jota on totuttu käyttämään maailmansodan aikana tapahtunutta juutalaisten joukkotuhoa mainittaessa.
(Kuvaan on käytetty yhä Gazassa olevien 07.10. 2023 siepattujen nimilista, ja panttivankien kuvia.)
Holokaustin muistopäivä, -ajankohtaisempi kuin koskaan
Otsikon lause kuvaakin hyvin tuntemuksia antisemitistien brutaalin hyökkäyksen jälkeen, –Gazan kaistalta Israelin puolelle, Negevin alueen rauhallisiin asutuksiin ja maailmanrauha-teemalla koollekutsuttuun ulkoilma-musiikkitapahtumaan.
Maailmalla koettiin järkytys, kun yksityiskohdat ’Hamasin’ ja ’Palestiinan islamilaisen jihadin’ teoista tulivat tietoon. -Mutta lisää järkytyksiä oli tulossa: Sivistyneiden maiden pääkaupungeissa –Helsingissäkin– nähtiin mielenilmaisuja, joissa huudettiin slogania ”from river to the sea, Palestina will be free!”. -Lause sisältää ajatuksen, että Israelin valtio katoaa kartalta, –joelta merelle. Niin mitä muuta katoaa? Ihmiset.
Niin ketkä olivat huutamassa? Tavallisesti suvaitsevaisuuden ja toisenlaisten ihmisten hyväksymisen puolesta ääntään korottaneet. Mistä tämä äkkikäännös, -vai oliko se äkkikäännös lainkaan?
En nyt -varsinkaan tällä päivämäärällä- muistele, ketkä olivat megafonin ääressä eduskunnan portailla, enkä osallistu henkilöiden maalittamiseen, -ja aivan tietystä syystä: Juuri siitä se lähti liikkeelle silloinkin, kun alkoivat ne tapahtumat, joiden muistamiseen Yhdistyneet Kansakunnat v.2005 asetti tämän päivän, jota nyt vietämme.
Pekka Kemppainen 27.01. 2024
Suvaitkaa toisianne!
Luettavaa:
- Valtioneuvosto 25.01. 2024,
”Ei enää koskaan, on tänään” on paikkansapitävä lausahdus; kansanmurha, jollaista ei pitäisi olla enää koskaan, on tänäänkin käynnissä. Yli 10000 lasta on tapettu Israelin toimesta, tämän kansainvälinen oikeuskin otti lauselmassaan huomioon.
Sivistyneiden maiden (Israel ei selkeästi tähän ryhmään kuulu) pääkaupungeissa valtaosa onneksi tuomitsee väkivallan. Israelissa sen sijaan juhlitaan siviilien kuolemaa ja suunnitellaan Palestiinan kokonaan haltuun ottamista julkisesti.
Holokaustin muiston käyttäminen tällaista eläimellistä toimintaa tukemaan on sairasta ja kuvottavaa.
Taas kuultiin teeskennelty ”pyöristyminen”. Entisenä vainojen uhrien muistopäivänä on hyvä muistuttaa, mistä vainoaminen ja joukkotuhonnat alkavat: Yksisilmäisyydestä ja mustavalkoisesta maailmankuvasta.
Kiitos, kun annoit esimerkin.
Tuomas Enbuske
@TuomasEnbuske
Holokaustin muistopäivä tänä vuonna merkittävä Hamasin 7.10. aloittaman antisemitistisen sodan takia. Enkä olisi uskonut juutalaisten ystävieni joutuvan vielä 2020-luvulla näkemään avointa juutalaisvihaa Suomen ja muiden länsimaiden yliopistoissa. Emme saa koskaan unohtaa.
https://twitter.com/TuomasEnbuske/status/1751346384001785921