Gazassa riehuvan sodan laajenemisen estämiseksi ja rauhan palauttamiseksi alueelle tehdään töitä: Yhdysvallat, Egypti ja Qatar avaisivat tänään sunnuntaina rauhansuunnitelmansa sisältöä: Suunnitelmaan sodan lopettamiseksi sisältyy panttivankien vapauttaminen Palestiinan valtion muodostaminen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on sanonut, että Israelin ja Hamasin välisen sodan lopettaminen ”mahdollisimman nopeasti” on presidentti Joe Bidenin hallinnon ensisijainen tavoite tulevana vuonna.

Israel määrittelee prioriteetit toisin:

Israel on ilmoittanut jatkavansa taistelua, kunnes Hamas on menettänyt sotilaallisen ja hallintokykynsä. Gazassa. Israel on myös vannonut jatkavansa taistelua, kunnes kaikki jäljellä olevat panttivangit on vapautettu.

Onko jälkimmäinen tavoite saavutettavissa, siitä on eri näkemyksiä mm. Israelin sotilasjohdossakin. Tavoite-ristiriita Washingtonin ja Jerusalemin välillä on kuitenkin nähtävissä. Israelin toteuttama  korkean intensiteetin sodankäynti ja Gazan massiivinen humanitaarinen kriisi ovat nekin hiertäneet anerikkalais-israelilaisia suhteita.

Yhdysvallat, Egypti ja Qatar ovat olleet viimeiset kuukaudet diplomaattisesti kovin aktiivisia, mm. ulkoministeri Blinken on vieraillut ahkeraan Lähi-Idän pääkaupungeissa, palestiinalaishallinnon Hebron mukaan lukien, ja Yhdysvaltain Keski-Idän lähettiläs Brett McGurk oli viimeviikolla Egyptissä ja Qatarissa, jonka johtoa nähtiin myös Davosissa äskettäin.

. Wall Street Journal raportoi sunnuntaina suunnitelman sisällöstä.

  • Kaikki Hamasin ja Palestiinan islamilaisen jihadin 07.10. 2023 ottamat panttivangit vapautetaan asteittain, vastineeksi Israelin vankiloissa olevien palestiinalaisten turvallisuusvankien vapauttamisesta.
  • Avustuskuljetuksien rajoituksia Hamasin kontrolloimalle alueelle löysennetään,
  • Israelin ja sen naapurimaiden välien täydellinen normalisointi; ja
  • Palestiinan valtio ns. kahden valtion mallin mukaisesti.

Maat ovat painostaneet Israelia ja Hamasia -kehen kullakin on suhteet- taipuvaisemmalle kannalle. Israelin arvion mukaan Gazassa voi olla yhä n. 130 panttivankia.

Suunnitelma toteutettaisiin 90 päivän kuluessa. Sen ensimmäisessä vaiheessa vapautettaisiin kaikki Gazassa vangittuina olevat israelilaiset siviilit, ja taistelut lopetettaisiin. Israel vapauttaisi samanaikaisesti israelilaista vankiloista satoja palestiinalaisia ​​ns. turvallisuusvankeja, vetäisi sotilaansa Gazan kaupungeista, poistaisi liikkumisrajoitukset, lopettaisi Gazan drone-valvonnan ja sallisi avustuskuljetusten Hamasin hallitsemalle alueelle kaksinkertaistamisen.

Suunnitelman toinen ja kolmas vaihe

Israel jatkaisi palestiinalais-​​vankien vapauttamista, ja Hamas vapauttaisi IDF:n naissotilaita ja palauttaisi 07.10. siepattujen israelilaisten ruumiit.

Kolmannessa vaiheessa Israel vetää joukot takaisin Gazan-Israelin rajalle, ja Hamas vapauttaa viimeiset panttivangit: Sotilaat ja taisteluikäiset miehet.. Egyptin viranomaisten mukaan neuvottelut pysyvästä tulitauosta alkavat tämän jälkeen.

Israelin ja arabimaiden -mm.  Saudi-Arabian–  välien normalisoinnista keskustellaan seuraavaksi, kuten myös uudesta neuvotteluprosessista Palestiinan valtion perustamiseksi, ja sen suvereniteetista. Israelin nykyinen kanta viimeksi mainittuun on torjuva.. -Egyptin viranomaisten mukaan Israel on kiinnostunut kahden viikon aselevosta, mutta välttää keskusteluja pysyvästä tulitauosta. Neuvottelujen on tarkoitus alkaa Kairossa lähipäivinä.

Jos Palestiinan valtio on Israelille vaikea nieltävä, -Hamasin jääminen Gazaan on myrkkyä

Hamasin korkeimmat päättäjät,  järjestön Gazan johtaja Yahya Sinwar  ja sen Dohassa Qatarissa oleskelevan politbyroon johtaja Ismail Haniyeh, ovat olleet noin kuukauden vaiti. Miten Gazan-kaistan mahdollinen demilitarisointi sopii heille, siitä ei ole havaintoa. Nyt meneillään olevan sodan päättyminen aselepoon, ja Hebronissa istuvan Mahmud Abbasin palestiinalaishallinnon ulottaminen Gazaan tekee heidät joka tapauksessa tarpeettomiksi.

Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa, että Hamas otti vallan Gazassa 2006 väkivaltaisesti, ja al-Fatahin ja Hebronin-hallituksen kannattaja ja virkamiehet tapettiin, -ja näkyvästi. Ruumiita kiskottiin pitkin Gazan katuja ajoneuvojen perässä. Jos palestiinalais-hallinnon paluu Gazan kaistalle on vaikeaa markkinoitavaa Jerusalemissa, ei se liene helpompaa Gazassakaan.

Luettavaa:

Samaan aikaan toisaalla (kuunnelkaa/lukekaa sanat):

One thought on “Panttivankien vapauttaminen ja Palestiinan valtion muodostaminen osana Yhdysvaltojen, Egyptin ja Qatarin rauhansuunnitelmaa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *