Gazan sodan osapuolet, Israel ja terroristijärjestö Hamas, polkevat paikallaan aselepo-neuvotteluissa. Hamas on vastaanottanut Israelin vastauksen viimeisimpään tulitaukoehdotukseensa, ja sanoo harkitsevansa sitä. Israel vaatii nopeaa edistystä panttivankien vapauttamisessa, -tai etenee Rafahiin ellei vastausta kuulu. Hamas pitää kiinni omasta kannastaan, että minkä tahansa sopimuksen on lopetettava sota pysyvästi, -ja Israelin on vetäydyttävä Gazasta.

Hamasin Qatarissa toimiva johtohenkilö Khalil Al-Hayya vahvisti lauantaina (27.04.) saaneensa Israelin vastauksen 13.04. tekemäänsä tulitaukoehdotukseen, ja tutkii sitä ennen vastauksensa lähettämistä.

”Hamas on saanut tänään sionistimiehittäjien (Hamasin käyttämä harhaanjohtava ilmaisu) virallisen vastauksen Egyptin ja Qatarin sovittelijoille 13. huhtikuuta esitettyyn ehdotukseen, ja tutkii sitä ennen vastauksensa lähettämistä”,  Khalil Al-Hayya vastasi lauantaina Hamasin puolesta.

Perjantaina (26.04.) Egyptin valtuuskunta vieraili Israelissa tunnustelemassa neuvottelujen aloittamista uudelleen. Lehden tietolähde -egyptiläinen virkamies- kertoi, että Israel oli valmis harkitsemaan rajoitettua aselepoa, jos Hamas vapauttaisi 33 panttivankia. Torstaina (25.04.) Yhdysvallat ja 17 muuta maata vetosivat kaikkien panttivankien vapauttamiseksi.

Hamas osoitti perjantaina antamassaan lausunnossa merkkejä pehmenemisestä: Hamas olisi ”avoin kaikille ideoille tai ehdotuksille, jotka ottavat huomioon kansamme tarpeet ja oikeudet”. Samassa yhteydessä Hamas kritisoi em. Yhdysvaltojen ja muiden yhteistä lausuntoa, koska siinä ei vaadittu 1) pysyvää tulitaukoa ja 2) Israelin joukkojen vetäytymistä Gazasta.

Hamasin jyrkkyys näiden kahden vaatimuksensa kanssa rinnastuu Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun jumittumiseen tavoitteeseen tuhota Hamas meneillään olevan sodan yhteydessä. Yhdessä nämä tavoitteet ovat hyvin pahaenteisiä panttivankien pelastumiselle, ja Gazassa kehittyvän humanitaarisen katastrofin estämiselle.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan osoitti kuitenkin perjantaina optimismia: Hän kertoi näkevänsä edistymistä neuvotteluissa sodan lopettamiseksi ja jäljellä olevien panttivankien palauttamiseksi.

Viimeinen mahdollisuus päästä sopimukseen

Israel kertoi -israelilaisen viranomaislähteen mukaan- perjantaina egyptiläisille neuvottelijoille, että panttivankineuvotteluissa on käsillä ”viimeinen mahdollisuus” päästä Israelin-Hamasin sopimukseen.

Israelin hyökkäyksen jatkaminen Gazan kaistan eteläiseen asutuskeskukseen Rafahiin, johon on jumittunut asukkaiden lisäksi noin miljoona pohjoisen Gazan pakolaista, on herättänyt vakavaa huolta maailmalla. Aselevosta sopimisen aikaikkuna on sulkeutumassa, on luettavissa Israelin lausunnoista, rivien välistä, -eikä kovinkaan kätketysti.

Lokakuun 7. otetuista 253:sta panttivangista on yhä elossa ja jihadistien hallussa 133. Israel ei vaadi heidän kaikkien vapauttamista välittömästi, mutta varoitti Hamasia sotilaallisen operaation jatkamisesta Rafahiin, ellei terroristiryhmä hyväksy sopimusta joidenkin, mutta ei kaikkien, panttivankien vapauttamisesta.

Israelin puolustusvoimat (IDF) jatkaa Rafahin-operaation valmistelua neuvottelujen seisoessa paikallaan.

Jos sopimus saadaan aikaan, keskeytämme Rafahin operaation

Israelin ulkoministeri Israel Katzin lausunto israelilaiselle Channel 12:lle,  Egyptin valtuuskunnan perjantaisen neuvottelukontaktin jälkeen,  tiivistää vaihtoehdot: ”Jos sopimus saadaan aikaan, keskeytämme operaation.” Egyptin välittämissä neuvotteluissa saadaan sopimus panttivangeista, -tai puheenvuoro on IDF:llä.

”Panttivankien vapauttaminen on meille tärkeä prioriteetti. -Jos on mahdollisuus tehdä sopimus, teemme sen”, Katz totesi perjantaina, mutta muistutti ettei Israel luovu sodan yleisestä tavoitteesta:  Hamasin tuhoamisesta.

Panttivankien omaiset vaativat Netanyahulta sopimusta

”Hyväksykää mikä tahansa sopimus, -se on mahdollista. Pyydän yhtä pyyntöä: tee päätös nyt.”

Terroriryhmän eilen lauantaina julkaisemalla videolla panttivankeina Gazassa olevat Keith Siegel (64v.) ja Omri Miran (47v.) vetoavat Israelin hallitukseen sopimuksen puolesta. Lauantaina -illalla- Omrin isä Dani Miran puhui mielenosoituksessa, -mielenosoittajat vaativat Israelia tekemään sopimuksen: ”Toivon, että sopimus todella tapahtuu nyt.

Sopimuksen viivästyessä todennäköistyy -ei yhden vaan kahden- humanitaarisen katastrofin uhka: Gazassa lääkinnän ja ravinnon puutteesta kärsien -erityisesti heikompien- ihmisten, ja jihadistiterroristien hallussa olevien pantrivankien elämä vaarantuu. Rauhanvälittäjänä toimivan Qatarin ulkoministeriön tiedottaja Majed Al Ansari totesi israelilaiselle kanavalle:

”Joka päivä, kun sopimukseen pääseminen viivästyy, lisää ihmishenkiä menetetään ja panttivangit ovat hengenvaarassa”, Al Ansari sanoi. Sekä Israel että Hamas voivat tehdä enemmän päästäkseen sopimukseen nyt.”

Al-Ansari varoitti Israelin operaation Rafahissa ”vaikuttavan neuvotteluprosessiin”, ja että sotilaallisen tilanteen eskaloituminen vaarantaa myös panttivangit.

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinken saapuu Saudi-Arabiaan maanantaina (29.04.), kertoi ulkoministeriö lauantaina. Blinken ei vieraile Israelissa tällä matkallaan.

Ulkoministeriön tiedottajan Matthew Millerin mukaan ”Ulkoministeri korostaa konfliktin leviämisen estämisen tärkeyttä, ja keskustelee meneillään olevista ponnisteluista kestävän rauhan ja turvallisuuden saavuttamiseksi alueella, mukaan lukien polku itsenäiseen Palestiinan valtioon, jolla on turvallisuustakuut Israelille.”

Lehden siteeraaman amerikkalaisen toimittajan mukaan Bidenin hallinto kielsi yksityisesti Israelia olemaan menemättä Rafahiin: ”Jos Israel toteuttaa suuren sotilasoperaation Rafahissa,  presidentti Biden harkitsisi tiettyjen aseiden myynnin rajoittamista Israelille.”

Konfliktin loppumisen ja eskalaation pysäyttämisen puolesta tehdään nyt kovasti töitä, mutta aika on tiukalla. Vastustuskin on tiukkaa, molemmin puolin.

Luettavaa:

  • The Jerusalem Post 27.04. 2024: Israel varoittaa Hamasia: Hyväksykää panttivankisopimus tai menemme Rafahiin,
  • Al-Arabiya 27.04. 2024: Hamas sanoo saaneensa Israelin vastauksen tulitaukoehdotukseensa,,
2 thoughts on “Gazan umpisolmu ei aukea: ”Viimeinen mahdollisuus päästä sopimukseen””

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *