Talebaanit ovat vimmoissaan: Viinat ja huumeet poltetaan isossa nuotiossa, ja ”jumala on suuri”, -taas jälleen kerran. Valitettavasti tämä asenne ei rajoitu talebaaneilla vain päihteisiin.

Videolla Afganistanin sisäministeriön miehet tuhoavat n. 22 000 litraa viinaksia. Ilkityö tapahtui tänään keskiviikkona Deh Sabzissa Kabulissa.

Huumausaineiden vastaisen poliisin pääjohtaja Ahmadullah Ahmadi kertoi lehdelle, että noin 3 tonnia huumaavia aineita on kerätty Afganistanin keskusvyöhykkeen provinsseista Taleban-liikkeen valtaannousun jälkeen. Ahmadin mukaan ”tämän valtuuskunnan läsnä ollessa 379 kiloa oopiumia poltetaan nyt edessänne. Myös 635 kilogrammaa heroiinia poltetaan, jos Jumala suo.”

Sisäministeriön tiedottaja Abdul Mateen Qani sanoi, että huumausaineiden viljely ja tuotanto maassa on saavuttanut nolla-tason; sen täydellinen hävittäminen vaatii kuitenkin yhteistyötä alueellisilta mailta ja kansainväliseltä yhteisöltä.

Talebaanit ovat afganistanilaisia islamisteja, jotka kontrolloivat noin kolmea neljäsosaa Afganistanista vuosien 1996-2001 sisällissodan aikana. Yhdysvaltain johtama liittoutuma karkotti talebaanit Kabulista vuonna 2001, ja auttoi sekulaaria hallitusta pysymään vallassa.

Talebaanit jatkoivat vastarintaa syrjäseuduilla 2001-2021, ilman menestystä mutta säilyttäen sotilaallisen kapasiteettinsa. Osittain talebaanit olivat paenneet Pakistanin ns. heimoalueelle, Etelä– ja Pohjois-Waziristaniin, joissa Pakistanin hallituksella oli vain vähän vaikutusvaltaa.

Pakistanin puolella rajaa afgaani-pakolaiset, talibaani-terroristit, mullistivat paikallisen heimoihin ja vanhoillisiin mullaheihin perustuvan valtarakenteen. Waziristaneista muodostui al-Qaeda-vyöhyke, jolla paikalliset takapajuiset muslimi-fundamentalistit menettivät valtaansa maailmanlaajuista kalifaattia haikailevien -osin arabi-taustaisten- jihadistien ottaessa komennon. Sama kehitys tapahtui Afganistanin puolella, Mullah Omarin -Talebanin perustajan- kannattajien menettäessä asemiaan ”modernien” jihadistien, Haqqani-siiven, noustessa.

Kun talebaanien sotilaallinen menestys jäi omien voimien hät’hätää säilyttämisen tasolle, Taleban-järjestö ryhtyi neuvottelemaan Qatarin välityksellä Kabulin hallituksen ja Yhdysvaltojen kanssa. Näissä Dohassa käydyissä neuvotteluissa talebaanit suostuivat vallanjakoon: Yhteishallituksen muodostamiseen.

Talebaanit lyötiin sotilaallisesti 2001-2021 kahteen kertaan

Dohan sopimus merkitsi talebaanien sotilaallisen epäonnistumisen tunnustamista: Talebanin tavoitteena oli ollut shariaan perustuva uskonnollinen hallinto. Vallanjako sekulaarien afgaanien kanssa merkitsi siitä luopumista. Dohan neuvottelupöydässä siis istuivat perinteelliset afgaani-islamistit, Mullah Omarin siipi.

Amerikkalaisten v.2001 Kabulista karkottamissa talebaaneissa oli kuitenkin tapahtunut sisäinen voimasuhteiden muutos: Kansainväliseen jihadismiin orientoituneet Haqqani-talebaanit olivat voimistaneet vaikutustaan.

Kun Dohan sopimusta alettiin toteuttamaan, kuvaan astui Yhdysvaltain sisäpolitiikka  (-kuten myös Ukrainan sodan tapauksessa.)

Elokuussa 2021 presidentti Joe Biden nopeutti Yhdysvaltain joukkojen vetäytymistä Afganistanista. Seurauksena oli kaaos, ja talebaanien poikkeaminen Dohassa sovitusta: Kun vallanjaon tukena oleva voima, sotilaallisen etevämmyytensä näyttänyt Yhdysvaltain  armeija, oli poistumassa ennenaikaisesti, talebaaneilla ei ollut mitään syytä jakaa valtaa kenenkään kanssa.

Tilanne auttoi myös jyrkän Haqqani-siiven asiaa: Kompromissiin Dohassa suostuneet menettivät uskottavuutensa.

Taleban valloitti Kabulin ilman vastarintaa 15. elokuuta 2021, ja julisti perustaneensa islamilaisen emiraatin. Afganistanissa siis toteutui se, mitä estämään Yhdysvallat oli lähtenyt v.2001: Afganistanista tuli kansainvälisen jihadismin tukialue. Ystävilleen Kiinassa ja Venäjällä talebaanit olivat luvanneet olla sallimatta islamistikapinallisten toimia alueeltaan muita valtioita, ennen kaikkea entisen Neuvostoliiton eteläisiä -nyttemin itsenäisiä- ”staneja” vastaan. Lupaus ei ole pitänyt.

Taleban aloitti viivyttelemättä hirmuvallan Afganistanissa, eikä mikään valtio tunnusta sen hallintoa lailliseksi. Uskonkiihkoilijoiden menttaliteetista näimme tänäänkin varsin tyypillisen esimerkin. 

Luettavaa:

Huippukenraalit avautuivat Afganistanin katastrofista: Hätäinen vetäytyminen tuhosi vallanjakosopimuksen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *