Venäjällä on nähty ’vierastaistelijoita’ mm. Afrikan viimeisistä kommunistimaista -Angolasta ym.- ja kutsu on kuulut kuuman auringon alla. Ilmaisista lentolipuistakin on ollut puhetta, -ja Valkovenäjän-Puolan rajalla metodia jo testattiinkin.

Artikkeli on julkaistu alunperin 24.11. 2023.

Keväällä 2022, kun Venäjä hyökkäsi naapurimaahansa Ukrainaan, kuultiin jo kehitysmaalaisista sotureista Venäjän armeijan joukonjatkona. Venäjällä välteltiin pitkään mobilisointia, asevelvollisten kutsumista armeijaan, ja miehistövajetta paikattiin Venäjän kehitysmaa-liittolaisten avulla. Myöhemmin, kun Venäjällä on toteutettu mobilisointia -ilman että sitä sanotaan siksi- Afrikan ja Lähi-Idän taistelijat ehkä joutavat muuhun käyttöön?

Syyrialaislehti kertoi vuoden2022 huhtikuussa Syyrian hallituksen -presidentti Bashar al-Assadin- ja Venäjän autokraattisen presidentin Vladimir Putinin kaavailevan ”taisteluissa karkaistujen syyrialaisten sotureiden” ​​liittymisestä Venäjän puolelle Ukrainan sodassa.

Vladimir Putin vieraili Syyriassa vuonna 2017, tavaten myös venäläisten tukeman Syyrian Arabiarmeija (SAA, -hallituksen joukkojen) johtavia kenraaleja, mm. prikaatinkenraali Suheil al-Hassanin. Putinin kerrotaan tuolloin sanoneen kenraalille, että syyrialaisten ja venäläisten sotilaallinen yhteistyö ”johtaa suuriin menestyksiin tulevaisuudessa”. Silloin ei ollut mitään aihetta ymmärtää tämän viitanneen muuhun, kuin yhteistoimintaan Syyrian alueella.

Venäjän armeija, ilmavoimat ja erikoissotajoukko PMC Wagner ovatkin olleet Syyriassa sekä tukemassa että kouluttamassa hallituksen sotilaita. Venäläisten kouluttamien syyrialaisten taistelijoiden joukossa on myös Suheil al-Hassanin johtama divisioona, jonka sotilaat ovat oppineet venäläisten aseiden käytön, venäläisen taistelutavan, ja harjaantuneet yhteistyöhön venäläisten kanssa.

Lehti spekuloi huhtikuussa-22 tiedoilla, että satoja kokeneita taistelijoita -mm. al-Hassanin divisioonasta- on ilmoittautunut taistelemaan venäläisten joukkojen mukana Ukrainassa. Ilmoittautuneissa pitäisi olla sekä hallituksen joukkojen sotilaita, joilla on vuosien kokemus sodasta mm. ”islamilaista valtiota” IS:ää (ISIS) vastaan, ja myös entisiä al-Assadia vastustaneita kapinallisia.

Huhtikuussa 2022, sodan jatkuessa Ukrainassa kolmatta kuukautta, syyrialaisia vapaaehtoisia ei ollut vielä rintamalla, ja koulutuksessa Venäjällä vain pienehkö määrä. Venäläisen lähteen mukaan ilmoittautuneita olisi jopa 16 000 eri Lähi-Idän maista. Länsimaiset tarkkailijat eivät usko värväyksen olleen -silloin- vielä suuri menestys, mutta että tilanne voi muuttua.

Analyytikot sanovat kuitenkin, että tämä voi muuttua Venäjän valmistautuessa taistelun seuraavaan vaiheeseen täysimittaisella hyökkäyksellä Itä-Ukrainaan. He uskovat, että Syyriasta tulleita taistelijoita sijoitetaan todennäköisemmin tulevina viikkoina, varsinkin sen jälkeen, kun Putin nimesi Venäjän armeijaa Syyriassa komentaneen kenraali Aleksandr Dvornikovin uudeksi sotapäälliköksi Ukrainassa.

Dvornikovilla onkin hyvä tuntemus Venäjän kouluttamista puolisotilaallisista joukoista Syyriassa. Hän on myös osoittanut kovuutensa pommittaessaan opposition hallussa olevia kaupunkeja Syyriassa. Dvornikovilla lienee myös käsitys miehitettyjen alueiden lannistamisesta käyttämällä kaikkeen valmiita paramilitaareja miehitysjoukkoina.

Ahmad Hamada, Syyrian armeijasta loikannut entinen sotilas, ja nyt sotilasanalyytikko Turkissa, arvelee Venäjän todennäköisesti käyttävän syyrialaisia taistelijoita Ukrainan sodan pitkittyessä. -Vaan ovatko he todellisuudessa tehokkaita länsimaiden aseistamia ukrainalaisia vastaan?

Britanniassa toimiva Syyrian Observatory for Human Rights (SOHR) -järjestö, kertoi, että huhtikuuhun 2022 mennessä noin 40 000 syyrialaista on rekisteröitynyt Venäjän Syyriassa pitämän toimiston kautta: 22 000 Venäjän armeijan ja noin 18 000 venäläisen yksityisen urakoitsijan Wagner Groupin palvelukseen. SOHR:n Rami Abdurrahmanin mukaan noin 700 sotilasta al-Hassanin divisioonasta, lähti Syyriasta Venäjälle vuoden 2022 alkupuolella taistelemaan Venäjän joukkojen kanssa,   Lukuja ei ole voitu vahvistaa.

Myös palestiinalaisia

Syyriaa hallitsevan Baath-puolueen aseellinen siipi Baath prikaatit on myös saaneet venäläistä koulutusta, kuten Syyriassa olevista palestiinalaispakolaisista koottu Palestiinan Quds-prikaati.

– Venäläiset etsivät kokeneita taistelijoita. He eivät halua ketään, jota venäläiset eivät ole kouluttaneet, täsmensi Abdurrahman lehdelle.

Venäläisten sotilasyksikköjen värväystoimistoissa -mm. K’hmeiminin lentotukikohdassa-  luvataan Venäjälle lähtijälle vähintään 600 dollarin kuukausitulot, mikä on hyvä houkutin köyhässä maassa, jonka valuuttakin on romahtanut.

Pentagonin tiedottajan John Kirbyn mukaan Yhdysvalloilla oli jo keväällä 2022 viitteitä siitä, että Wagner-ryhmä yrittää värvätä taistelijoita Lähi-idästä, sotimaan Itä-Ukrainan Donbasin alueella. PMC Wagnerin asema on nykyisin epäselvä. -Joku kuitenkin ilmeisesti huolehtii sen aloittamista projekteista. Wagner Groupin tiedetään sijoittaneet sotilaitaan Afrikan maihin, -jolloin sillä on siis Afrikassa kontaktipintaa. Onko näitä yhteyksiä käytetty afrikkalaisten värväämiseen Ukrainassa käytävään sotaan, jää tarkasteltavaksi.

Putin ei kyennyt välttämään poliittisesti epäsuosittuja mobilisoimis-toimia, niiden riskeistä huolimatta. Lähi-itäläisten yms. värvääminen aukkoja paikkaamaan on käsitettävissä juurikin keinoksi välttää venäläisten ruumispussien shokeeraava vaikutusta kotirintaman mielialoihin. Mitä sitten, kun lähi-itäläisiä ei enää tarvita?

Dumpataanko kehitysmaa-palkkasoturit vaikkapa Suomeen?

Koillis-Suomella -kuusamolaisilla ja lappilaisilla kylillä- on historiallista kokemusta Venäjän suunnasta tulevista ”yön miehistä”: 80-vuotta sitten, v.1943, rajan yli tuli väkeä, joka teki niitä samoja asioita, jotka tämän päivän uutisissa mainitaan sellaisista paikoista, kuin BuchaIrbin ja viimeksi Gazaa reunustavan Negevin alueen kibbutzit, Be’er ja Kfar Aza. Kotimaassa tapahtuneista asioista ei ole Suomessa paljoa kyselty, vaikka on ollut vuosikymmeniä aikaa.

Kukaan ei kysy myöskään sitä, mistä nämä Suomen itärajasta aukkoa etsivät polkupyöräilijät ovat Venäjälle ilmaantuneet? Onko heidän joukossaan vuonna 2022 Lähi-Idästä Venäjälle värvättyjä ”taisteluissa karaistuneita” Lähi-Idän sotien terroristeja?

Suomeen on tietojen mukaan yrittänyt meneillään olevan kalabaliikin aikana ainakin syyrialaisia, somaleita ja jemeniläisiä. Itärajan sulkemiselle on siis painavat syyt, -kuten myös hämärillä henkilöllisyyksillä liikkuvien eristämiselle mahdollisen turvapaikkakäsittelyn ajaksi. 

Luettavaa:

Pekka Toveri: Me olemme nyt sodassa Venäjän kanssa

Kansainväliset sopimuksetko -á la Geneve- korvaavat Suomen yhteiskunnan kaatumisen jos/kun itärajan yli vyöryy tuhansia/miljoonia siirtolaisia?

Mauri Peltokangas: ”Rajalaki pitäisi saada kiireellisesti valmiiksi”

Itsenäinen Suomi, vai Putinin perustama somalien siirtomaa

Eduskunnan puolustusvaliokunta yksimielinen: Rajan reserviläisiä voi käyttää rajaturvallisuuden häiriötilanteissa

One thought on “Missä ovat Venäjän Syyriasta värväämät jihad-soturit: Syy kiirehtiä rajalakia”
  1. Kuinka monta Syyrian sotilasta päässyt Suomeen pakolaisstatuksella? Putin palkannut varmasti Suomeen sabotööreiksi.kun käsky käy alkaa tapahtua räjäytyksille tuhotyöt. Aseita varmaan piilotettu Suomessa oleviin kiinteistöihin odottamaan toimintaa.
    Sitten työn jälkeen saavat paeta Venäjälle!
    Jossa teloitus terroristeina ja Putin kerää taas pisteet kotiin. Suomi suomi herätys ettei spartan historia toistu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *