Eduskunnan puolustusvaliokunta puoltaa tänään valmistuneessa mietinnössä yksimielisesti asevelvollisuuslain muutosta, jolla rajajoukkoihin sijoitettuja reserviläisiä voidaan aiempaa nopeammin kutsua Rajavartiolaitoksen avuksi esimerkiksi välineellistetyn maahanmuuton torjuntaan. 

(Kuvaan on käytetty aineistoa eri lähteistä.)

”Turvallisuusympäristömme on arvaamaton, ja meidän on varauduttava Venäjän hybridiuhkiin kaikin mahdollisin keinoin. Rajavartiolaitoksen oma henkilökunta ei välttämättä riitä äkillisiin tilanteisiin, eikä silloin voida odottaa kolmea kuukautta kertausharjoituskutsun kanssa. Rajajoukkojen valmiutta sujuvasti nostamalla ja laskemalla voidaan taata kansallinen turvallisuus ja rajaturvallisuus”, valiokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) perustelee.

Kertausharjoituksiin kutsumisen perustetta laajennetaan lakiesityksessä rajaturvallisuuden vakavaan vaarantumiseen

Nykylain mukaan reserviläisiä voi määrätä nopeutetulla menettelyllä vain sellaiseen kertausharjoitukseen, jonka tarkoitus on sotilaallisen valmiuden kohottaminen. Lakimuutoksen jälkeen pikakertausharjoituksen perusteeksi tulee myös rajaturvallisuuden vakava vaarantuminen.

Pikakertausharjoitukseen kutsuttuja reserviläisiä voidaan käyttää lakiesityksen mukaan esimerkiksi rajan aistivalvontaan ja partiointiin, vartiointiin, opastukseen, liikenteenohjaukseen sekä erilaisiin tukitehtäviin rajavartiomiehen välittömässä ohjauksessa ja valvonnassa. Asevelvollisia ei käsketä vaarallisiin tehtäviin tänään valiokunnassa hyväksytyssä lakiesityksessä.

Vaarallinen tilanne voi syntyä yllättäen

”Tämä oli valiokunnan mielestä tärkeä rajaus, joskin Rajavartiolaitoksen tehtävien takia voimakeinojen käyttöä tai hätävarjelua edellyttävä vaarallinen tilanne voi syntyä riskiarvioinnista huolimatta yllättäen, eikä riskiä voi täysin poistaa kertausharjoituksen tarkoitusta vaarantamatta”, Kopra toteaa.

Voimassa oleva laki säädettiin vuonna 2007 toisenlaisessa turvallisuustilanteessa

Puolustusvaliokunta kiinnittää huomiota myös laajempaan tarpeeseen uudistaa Puolustusvoimia, vapaaehtoista maanpuolustusta ja asevelvollisuutta koskevia lakeja. Ne säädettiin vuonna 2007 toisenlaisessa turvallisuustilanteessa. Osauudistuksista huolimatta lakien toimivuutta pitäisi tarkastella puolustusselonteon yhteydessä. Lait vaativat muutoksia myös Suomen Nato-jäsenyyden myötä. 

Luettavaa:

5 thoughts on “Eduskunnan puolustusvaliokunta yksimielinen: Rajan reserviläisiä voi käyttää rajaturvallisuuden häiriötilanteissa”
  1. on se jännä ku hurrien rajan yli, sai kymmenettuhannet kamelikuskit marssia aivan vapaasti yli… laukutki kannettiin. no ne oli sit varmaan erilaisia elintasopakolaisia, vähän niinku turve on ruotsissa uusiutuvaa, mutta suomessa ei 👌👌👌

    1. Kyllä kantavat – suoraan rajaseudun kanttiksien koteihin. Eiköhän siellä ole jo tyhjiä taloja satamäärin viimeisen 3 vuoden aikana tehdyllä talous -ja turvallisuuspolitiikalla.

  2. Joopajoo. Mitenköhän on ku ananastukkaa rupee tyrkkäämään? Varmaa pääsee läpi ja mitään omantunnontuskia ei ole. Mites jos joku suomalainen pottunokka haluu minkä tahansa rajan yli syystä tai toisesta suuntaan tai toiseen ni sit ei varmaa hyvä heilu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *