Kenraalimajuri evp, Kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri otti lauantaina (29.06.) kantaa Venäjän Suomeen kohdistamaan painostukseen, käyttäen sanaa ’sota’. Aihe on keskusteluttanut.

Sodan tavoitteet mutta ei tuntomerkkejä

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri perustaa näkemyksensä sodankuvan muuttumiseen 2000-luvulla, –hybridinpään ja ilman ”alkupamausta” käynnistyvään kampanjaan, jolla on sodan kaikki ominaisuudet -ja tavoitteet- mutta ei sodan tuntomerkkejä. Toveri pitää viime vuosituhannella nähtyjä noottien vaihtoja, ultimaatumeineen, ja muodollista sodanjulistusta ennen hyökkäystä vanhanaikaisena tapana. Painostus kasvaa vähän kerrallaan, ja kärjistyy aikanaan sotilaalliseen interventioon.

Suomeen kohdistuva painostus on jo sillä levellillä, että rinnastus ’sotaan’ on aiheellinen, huomauttaa entinen sotilas, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri.

Kommentoimme Toverin twiittien jälkeen. (Linkki Twitteriin avautuu uudella välilehdellä.)

Pekka Toverin twiitti-ketju kokonaisuudessaan:

 • Pekka Toveri, 29.06: Ns käännytyslaki kirjoittaa paljon keskustelua. Muutama ajatus siitä.
  Suuri osa vastustajista ei näytä ymmärtävä aikaa, jossa elämme ja oikeusvaltion oikeuksia itsensä puolustamiseen. Kannattaa lukea vaikka valmiuslakia. https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20111552
 • Valmiuslaki mahdollistaa kriisitilanteessa erittäin laajan puuttumisen ihmisten, yhteisöjen, liikeyritysten jne toimintaan, rajoittamaan ja estämään liikkumista jne. -Eikä tämä ole mitenkään poikkeuksellinen laki länsimaissa.
 • Kannattaa muistaa korona-ajan kaikkia kieltoja ja Uudenmaan sulkua jne. Poikkeavat ajat vaativat poikkeuksellisia toimia yhteiskunnan suojaamiseksi, varsinkin sodat. Jo roomalaiset sanoivat ”Silent leges inter arma” (aseiden välissä lait vaikenevat).

Venäjä ei pysty uhkaamaan meitä vakavasti sotilaallisesti, se etsii heikkouksia

 • Ja me olemme nyt sodassa Venäjän kanssa. Katsokaa vaikka kaikkea sabotaasitoimintaa mitä Venäjä tekee. Koska Venäjä ei pysty uhkaamaan meitä vakavasti sotilaallisesti, se etsii heikkouksia puolustuksestamme hybridisodankäynnillä.
 • Se (Venäjä) pyrkii pitämään paineen tasolla, missä valmiuslakeja ei oteta käyttöön ja torjunta on vaikeaa, samalla maksimoiden vahingot.
 • Tällä lailla pyritään vastaamaan haasteeseen: Rajoitetaan TARVITTAESSA ajallisesti tarkoin rajoitetusti tietyn maahan pyrkivän joukon oikeuksia.
 • Samalla pyritään huolehtimaan todella hädänalaisten turvallisuudesta. Lakia ei pidä sekoittaa normaaliin pakolaisista huolehtimiseen.

Oikeusvaltiolla on oikeus puolustaa itseään

 • Moni vetoaa kv-sopimuksiin, vaikka jopa Euroopan Ihmisoikeus Tuomioistuimen tuomari toteaa että ennakkotapauksia ei ole ja että oikeusvaltiolla on oikeus puolustaa itseään.
 • Laki ei ole vielä edes valmis. Mahdollisimman laajaa konsensusta haetaan turvaten kansallinen turvallisuus ja huolehtien maahan pyrkivien ihmisoikeuksista mahdollisimman vähin rajoituksin. Eduskunnan ensisijainen tehtävä on taata kansalaisten turvallisuus.
 • Yksittäinen asiantuntija voi tuijottaa kapeaa tulkintaa, valiokuntien pitää katsoa kokonaisuutta ja kuunnella eri kantoja ja eri alojen asiantuntijoita. Demokratiassa kansan valitsemat edustajat päättävät, eivät asiantuntijat.
 • Ja laki voidaan aina testata tuomioistuimissa, myös kansainvälissä. Uskon että Suomen näkemyksille ja tarpeille löytyy tukea koska ajat ovat muuttuneet ja lait ja sopimukset ovat aina eläneet ajassa. Oikeusvaltio ei ole mitenkään vaarassa Suomessa.

Näin siis kansanedustaja, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri. Jatkamme tarkastelua.

Sotilaallisen intervention etiäiset, mitä Venäjä tekee ’vähän ennen kun..

’Käännytyslaki’ on vielä vaiheessaan, ja sen tuleva käyttö on tulevaisuutta. Voimme kuitenkin tarkastella ennakkotapausta: Mihin toimenpiteisiin nykyinen autokraattisesti johdettu Venäjä ryhtyy ennen mahdollista (vanhanaikaista) sotilaallista interventiota.

Ukrainan kokemukset parilta vuodelta ennen helmikuussa 2022 alkanut Venäjän provosoimatonta sotilaallista maahantunkeutumista antavat vihjettä siitä, miltä voisi näyttää sen tyyppinen ’sota’, johon kansanedustaja viittasi. Tukeudumme ukrainalaisten arvioihin:

Venäjän sotilaallista hyökkäystä edeltävä kampanja alkaa somessa

Venäjän sotilaallista hyökkäystä edeltävä kampanja alkaa median -varsinkin somen- kautta: Hyökkäyksen tulevaa kohdetta ”pehmitetään” trollaamalla ja floodaamalla seuraavia asioita:

 • Some- ja mediakampanjalla hyökätään kohdemaan näkyvien ja johtavien poliitikkojen kimppuun, pyrkien häpäisemään ja nolaamaan heitä. -Tämä tapahtui ukrainalaisten kohdalla -ja jatkuu yhä (katso vaikka FB:tä ja X:ää). Suomessa: Räikein esimerkki on ollut edelliseen pääministeriin, Sanna Mariniin, kohdistunut törkykampanja, joka näyttää yhä jatkuvan.
 • Samanlaisella kampanjoinnilla toistetaan esm. väitettä ”Suomi ei ole enää itsenäinen!!”. -Viimeksi tätä lajia levitettiin DCA-sopimukseen liittyen. Trollaajien mukaan se lopettaa Suomen suvereenisuuden. –Ukrainassa koettiin ihan samaa, ja tunnistettavalla käsialalla: Väitettiin massiivisissa somekampanjoissa, että ”(YK:n perustajajäsenvaltio) Ukraina ei ole edes valtio…”.
 • Kohdemaan sisäisiä riitoja yritetään kärjistää. –Suomessa mm. kielipolitiikkaa koskien.
 • Ja niin edelleen.

Hyökkäykset tietoverkkoja ja yritysten ja virastojen ATK-toimintoja kohtaan ovat askelta konkreettisempaa sodankäyntiä. -Siitä onkin kirjoitettu tyhjentävästi jo muualla, joten sivuutamme.

Sotilaallista hyökkäystä edeltävän harmaan vaiheen aikana voi tapahtua myös attentaatteja ja väkivaltaisia iskuja. Henkilöt, infra ja puolustustarvikkeet voivat olla kohteina.

Pekka Kemppainen 01.07. 2024

P.S.

Vähälle huomiolla on jäänyt silloisen pääministerin Sanna Marinin tappamista Lahden torilla 24,08. 2024 suunnitelleiden -ja somessa sillä uhonneiden- neljän miehen rikostutkinnassa paljastunut kontakti venäläiseen sotaoperaattoriin Wagneriin: Myöhemmin pienehköistä rikkomuksista tuomitut olivat tutkinta-aineiston mukaan ilmoittautuneet sotimaan Itä-Ukrainaan (kelpaamatta sinne?).

Luettavaa:

Eduskunnan puolustusvaliokunta yksimielinen: Rajan reserviläisiä voi käyttää rajaturvallisuuden häiriötilanteissa

Tali-Ihantala 27.6.1944: Mitä se meille opettaa raja-asioista

Rajalaki kriittisessä vaiheessa, -missä -maahanmuuttokriittiset’?

Kansainväliset sopimuksetko -á la Geneve- korvaavat Suomen yhteiskunnan kaatumisen jos/kun itärajan yli vyöryy tuhansia/miljoonia siirtolaisia?

Aiheesta muissa julkaisuissa toisaalla:

Ovatko Venäjän Ukrainan sotaan keräämät syyrialais-soturit jo Suomen rajalla, vaiko jo Suomessa

Turvallisuuskatsaus ei ihan kaikkee kerro…

Turvallisuusuhka-muistio listasi Venäjän hybridikeinoja jo 2017: Toteutumistarkastelu

Vladimir Putinin yksityisarmeijoilla Suomi-konteksti

One thought on “Pekka Toveri: Me olemme nyt sodassa Venäjän kanssa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *