Jemeniläinen terroristiryhmä ”huthit” laukaisivat keskiviikkona (10.01.) tähän asti suurimman ohjushyökkäyksen kansainvälistä merenkulkua vastaan, -ja tapahtumat kulkivat Gazasta tuttuun tapaan: Ensin isketään vimmalla ei-sotilaallisiin kohteiseen, ja kun länsivallat iskivät huthi-kapinallisten maakohteisiin Jemenissä, alkoi itku ja parku. 

(Kuva-ainesto: CENTCOM)

Varhain perjantaina Yhdysvaltain CENTCOM toteutti sarjan iskuja yli 60 huthi-terroristien kohteeseen Jemenissä, mukaan lukien komentokeskukset, ammusvarastot, laukaisujärjestelmät, tuotantolaitokset ja ilmapuolustustutkajärjestelmät.

Huthi-kapinalliset tiedetään pappisjohtoisen Iranin proxyiksi l. sijaissotijoiksi, jotka islamistisen Iranin (Persian) puolesta tekevät haittaa maailmantaloudelle häiritsemällä öljyliikennettä ja -jalostusta. Heidän ohjeensa ja strategiansa tulevat siis suoraan ”persiasta”. Kuten 07.10. 2023 oman sotansa aloittanut Hamas-terroristiryhmä Gazassa, hutheilla on jokin konteksti ns. moninapaiseen mailmaan, -mikä näyttää olevan uusin slogan sivistynyttä maailmaa vastustavalle sekalaiselle seurakunnalle: Kommunistinen Kiina, ”venäläistä maailmaa” haikaileva Venäjä, ja ”maltillinen ’islam” (tarkoittaen Hamasta, talebaaneja ja nyttemmin huthejakin.)

Huthi-kapinoitsijat ”kaivoivat verta nenästään

Huthien raketti- ja lennokkikampanja keskiviikkona (10.01.) vaikuttaa hyvin yhdenmukaiselta Hamasin lokakuiseen hyökkäykseen rinnastettuna: Huthi-kapinoitsijat ”kaivoivat verta nenästään”, kuten Hamas-islamistit viime lokakuussa: Jatkuva meriliikenteen häiritseminen 19. marraskuuta 2023 lähtien -mm. laivojen kaappaukset-   ei ollut ilmeisesti riittävä ärsyke, jotta ”länsi” vastaisi. -Niinpä iskettiin kunnolla.

Hamas ja ”Palestiinan islamilainen jihad” noudattivat samaa logiikkaa: 07.10. 2023 terroristit iskivät Gazasta Israeliin, Negevin alueen asutuskeskuksiin ja kibbutzeihin, ja ulkoilmamusiikkitapahtumaan, jossa oli tuhansia nuoria. Hyökkäykseen sisältyi pyöristyttäviä julmuuksia, joiden motiivi -tekijöidensä persoonallisuushäiriöiden lisäksi- oli houkutella Israel maasotaan Gazan alueella.

Sodankäynnin taitoon kuuluu sekä sodan poliittisten päämäärien ymmärtäminen -”Sota on politiikkaa toisin keinoin”- että taito saada vastapuoli toimimaan halutulla tavalla, -omaksi vahingokseen. Hamasin Negevissä tekemien julmuuksien jälkeen pääministeri Benjamin Netanyahulla ei ollut muuta mahdollisuutta -äänestäjien ja omansakin suuttumuksensa ylittäessä sietokynnyksen- kuin määrätä armeija (IDF) ylittämään rajan, ja tekemään selvää terroristeista.

Se joka päättää missä taistellaan, on sodan voittaja

Kun juuri tämä oli Hamasin, ja kuten tulemme päättelemään -myös huthien, sodan päämäärä: ”Se joka päättää missä taistellaan, on sodan voittaja”, sanoo klassikko tuhansien vuosien takaa.  Hamas oli vuosien varrella käyttänyt YK:lta, EU:lta yms. saamansa miljardit, ja ”moninapaisen maailman” ihmejengiltä saamansa raketit ja ohjukset jo valitsemansa taistelukentän tuunaamiseen kuolettavaksi ansaksi IDF:lle.

Kun Hamas ja jihadistit saivat kokea sitä mitä olivat tilanneet, myötä-parkujien joukkoon liittyi heti -sekalaisista sekalaisimman seurakunnan jatkoksi- Jemenin huthi-kapinalliset: He lupasivatkin hyökätä meriliikennettä vastaan Bab al-Mandebissa ja Hormuzin samessa, -molemmat maailmankaupan ja yhteisen hyvinvointimme kuumia pisteitä.

Kas, hutheja tänään kurmootetaan, -kukapa yllättyisi?

Saudi-Arabia näkyy yllättyneen. Saukit ilmoittivat varhain perjantaina (12.01.), että Saudi-kuningaskunta seuraa ”suurella huolella” Punaisenmeren alueella käynnissä olevia sotilaallisia operaatioita ja ilmaiskuja useisiin paikkoihin Jemenissä.

”Vaikka kuningaskunta korostaa Punaisenmeren alueen turvallisuuden ja vakauden säilyttämisen tärkeyttä, jolla merenkulun vapaus on kansainvälinen vaatimus [ja koko maailman] etu, [Saudi-Arabia] vaatii pidättyväisyyttä ja eskaloitumisen välttämistä…”

Lausunto kohdistui länsimaiden vastatoimiin huthien meriliikenne-häirinnälle. Yhdysvallat ja Britannia olivat iskeneet Houthi-kohteisiin Jemenissä myöhään torstaina. Yhdysvaltain mukaan huthit ovat tehneet 27 hyökkäystä kansainväliseen merenkulkuun 19.10. 2023 jälkeen. Hutheja oli aiemmin varoitettu lopettamaan hyökkäyksensä, -tai kohtaamaan seurauksia

Sairaslomalle juuri jääneen puolustusministeri Lloyd Austinin mukaan iskut kohdistuivat paikkoihin, joista on lähetetty miehittämättömiä ilma-aluksia, ballistisia ja risteilyohjuksia, sekä rannikon tutka- ja ilmavalvonta-kohteisiin. ”Yhdysvallat säilyttää oikeutensa itsepuolustukseen ja ryhdymme tarvittaessa jatkotoimiin Yhdysvaltain joukkojen suojelemiseksi”, Austin täsmensi..

Yhdysvaltain armeijan korkea virkamies korosti (puhelimitse) toimittajille, että sivuvahinkojen riskin minimoimista, -siis siviilivahinkojen minimoimista. Virkamies mainitsi iskujen jatkuvan tarvittaessa.

Laaja koalitio asialla

Yhdysvallat ja 12 muuta maata olivat viime viikolla varoittaneet hutheja. ”Houthit kantavat vastuun seurauksista, jos he jatkavat ihmishenkien, maailmantalouden ja vapaan kaupankäynnin uhkaamista alueen kriittisillä vesiväylillä”, todettiin yhteisessä lausunnossa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kiitteli perjantain iskuja ”onnistuneiksi”, ja mainitsi Yhdysvaltojen ja Britannian lisäksi niihin osallistuneen Australian, Bahrainin, Kanadan ja Alankomaiden yksikköjä. Jemenin kansainvälisesti tunnustettu hallitus ilmoitti tänään pitävänsä Yhdysvaltojen ja liittolaisten iskua hutheja vastaan oikeutettuna ja laillisena.

Luettavaa:

Iran kaappasi öljytankkerin torstaina

Intian kommandot somalien kaappaaman aluksen kannella, merimiehet turvahuoneessa (VIDEO)

Iranilaisen vallankumous-kenraalin verkosto ulottui Suomeen

Hamas: ”Vankien vaihtosopimusta tai neuvotteluja ei tule tulemaan”

Miten sorretut ja kiusatut hankkivat maailman myötätunnon. Lesson One: Gaza (VIDEO)

Hamasin valtuuskunta perjantaina Kairoon, kuulemaan Egyptin rauhansuunnitelmaa

Hizbollah-terroriryhmä on ampunut ohjuksia ja raketteja Pohjois-Israeliin pitkin päivää

2 thoughts on “Huthit saivat huutia perjantaina”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *