Ecuadorin presidentti ja Vankilavirasto SNAI ilmoittivat, että kaikki vankiloiden henkilökuntaan kuuluvat, joita vangit pitivät panttivankeina, on vapautettu lauantai-iltaan (13. tammikuuta) mennessä.

(Kuvaan on käytetty mm. Argenis Newsin aineistoa.)

Vankeinhoitovirasto SNAI:n mukaan 158 vartijaa ja 20 hallintohenkilöä on pidetty viime maanantaista (08.01.) lähtien panttivankeina seitsemässä vankilassa. Ecuadorin turvallisuuskriisi kärjistyi vankiloissa, kun pidettyjen huumekartellien pomojen mahdollisuutta johtaa rikollista toimintaa rangaistuslaitoksista käsin alettiin kaventamaan presidentin määräyksestä. Ecuador on ollut enemmän huumeiden kauttakulkumaa, kuin niiden tuottaja, mutta rikollisjärjestöt ovat päässeet kehittymään vahvoiksi vaikuttajiksi.

Kartellit komensivat asemiehensa tekemään hyökkäyksiä virastoihin, ja mm. Ecuadorin yleisradioon, ja nuorisojengit lähetettiin kaduille ryöstelemään ja mm. polttamaan autoja. Ecuadorin presidentin Daniel Noboan hallitus vastasi painostukseen lähettämällä armeijan kaduille -estämään ryöstelyn ja turvaamaan mm. kauppojen toimintaa.

Presidentti Noboa ilmoitti myöhään lauantaina  (13.01.), noin klo 22.00 paikallista aikaa  (03.00 GMT sunnuntaina), että kaikki vankiloissa olevat panttivangit on vapautettu. Presidentin antamasta asetuksesta, sisäisen aseellisen selkkauksen toteamisesta ja poikkeustilan  julistamisesta Ecuadoriin, oli kulunut viisi vuorokautta.

Onnittelut isänmaallisesta, ammattitaitoisesta ja urheasta työstä asevoimille (Fuerzas Armada), Kansalliselle Poliisille ja ministeri Monica Palenzian johtamalle SNAI:lle, ja puolustusministeri Gian Carlo Loffredolle turvallisuushenkilöstön vapauttamisesta Azuayn, Cañarin, Esmeraldasin, Cotopaxin, Tungurahuan, El Oron ja Lojan  vankeinhoitoyksiköissä (Centros de Privación de Libertad).

Kansallinen vapausriistettyjen henkilöiden virasto (SNAI) ilmoitti, että ”turvallisuustoimenpiteet ​​ja yhteistyö puolustusvoimien ja kansallisen poliisin kanssa päättyi onnistuneesti, kun kaikki vankiloiden turva- ja valvontajoukon työntekijät ja hallinnon jäsenet vapautettiin”. Tutkimukset aloitetaan Ecuadorin vankiloiden tapahtumien syiden ja vastuullisten selvittämiseksi.

Hallituksen mukaan 1 105 ihmistä pidätettiin turvallisuusjoukkojen toimesta rikollisryhmien väkivallantekojen hillitsemiseksi sen jälkeen, kun presidentti julisti maahan poikkeustilan ’sisäisen aseellisen selkkauksen’ tilanteessa.

Noin 17 miljoonan asukkaan Ecuadorin n rikollisryhmillä uskotaan olevan yli 20 000 jäsentä.

Ecuadorin väkivaltaviikon aikana somessa jaettiin järkyttäviä videoleikkeitä, joissa nuoret huligaanit riehuvat kaduilla ryöstellen,  ja kapinoivat vangit tappavat vartijoita. Nyttemmin jaetuissa videoleikkeissä pidätettyjä epäiltyjä jengin jäseniä pilkataan ja sotilaat kohtelevat heitä huonosti. Niistäkin saa järkyttyä, jos siltä tuntuu.

Loppukevennys:

Eräs Timofei Bordachov, kirjoittaja Venäjään sitoutuneessa Reseau Internatiol -julkaisussa, syyttää Ecuadorin(kin) ongelmista Yhdysvaltoja (Yllättyikö joku?)

”Tässä kaukaisessa Latinalaisen Amerikan maassa (Ecuadorissa) tapahtuneet traagiset tapahtumat osoittavat kuitenkin täydellisesti, mitä elämästä tulee niille, jotka ovat onnettomia löytääkseen itsensä suorien amerikkalaisten etujen vyöhykkeeltä.  …

Valtionpäämies Daniel Noboa on asettanut maahan hätätilan ja ulkonaliikkumiskiellon, armeija on pääkaupungin ja muiden kaupunkien kaduilla, ja kansalaiset ovat pysähdyksissä koteihinsa. … Mitä lähempänä maa on Yhdysvaltain rajaa, sitä vaikeampi on sen sisäinen tilanne, sitä korkeampi on rikollisuus ja sitä suurempi on epätoivo tulevaisuuden suhteen. (linkki alempana)

Timofei näkee positiivisena ilmiönä Latinalaisessa Amerikassa vain Venezuelan öljyntuottajamaansa konkurssin partaalle ajaneen ja naapurimaata uhkailevan el Presidenten, Nicolas Maduron, joka näkyy jo valmiiksi liitetyn ns. ”moninapaisen maailman” idolien galleriaan, -Kiinan kommunistien, talebaanien ja Hamasin rinnalle. -Siellä oli varmaankin paikka jo Ecuadorin huumepomoillekin, mutta -perhana- ”länsimielinen” presidentti olikin tiukkaotteinen ja pystyvä. (Kaikkee ei voi saada!)

Luettavaa:

Mitä Ecuadorissa tapahtuu?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *