Hamas-terrorijärjestö ei näytä vielä päivemmällä olleen kovin joustavalla asenteella tänään Kairossa, missä keskusteltiin Egyptin rauhansuunnitelmasta. Juuri saadun päivityksen mukaan sittenkin vois neuvotella.

Egyptiläisten rauhan-aloite näyttää olevan ristivedossa:

Al-Arabiya ja Al-Hadath raportoivat Kairosta, että  terroristijohtaja Yahya Al-Sinwar on taipuvainen hyväksymään Egyptin ja Qatarin suunnitelman aselepoon etenemisestä aloittamalla vankienvaihdosta:  Israelin vankiloissa olevien palestiinalaisten siviilivankien vapauttaminen vastineeksi Hamasin sieppaamista panttivangeista, -ja 20 päivän aselepo.

Toinen Hamasin johtaja kuitenkin kiisti Hamas-valtuuskunnan Kairon vierailuun liitetyt skenaariot. Mahmoud Mardawi sanoi: ”Tähän hetkeen mennessä yksikään Hamas-liikkeen valtuuskunta ei ole mennyt Kairoon, joten siellä ei ole mitään puhuttavaa tässä yhteydessä, niin kauan kuin mitä tästä vierailusta on levitetty.

Qatarilainen nimetön virkamies kertoi kuitenkin perjantaina uutistoimisto Jazeeralle, että Hamas on ”periaatteessa valmis” jatkamaan neuvotteluja vankien vapauttamiseksi. Tiedon toivottiin välittyvän Israelille.

Jatkamme tilanteen seuraamista.

Israelin puolustusvoimat jatkaa terroristien etsimistä ja eliminoimista, edettiin neuvotteluissa tai ei.

Israelilainen virkamieslähde vahvistaa Qatarin viestin tulleen, -ja siitä keskustellun. JP kertoo (klo. 22:07), että toisen korkean israelilaisen virkamiehen mukaan Qatarin välittämä ehdotus ei ollut yksityiskohtainen, ja tarkennuksia odotetaan. ”(Näkemys-) erot ovat edelleen suuria.

Ehdotuksen luonnosten mukaan ensimmäinen vaihe sisältää humanitaarisen vaihtosopimuksen, joka sisältää kolmen korkean israelilaisen virkamiehen mukaan 40-50 panttivangin vapauttamisen vastineeksi muutaman viikon täydellisestä tulitauosta.

Hamasin edustajan mukaan he eivät vapauta 07.10. siepatuista panttivangeista jo vankienvaihdossa luovutettuja enempää , ennen kuin ”Israelin aggressio päättyy”. Egyptin laatiman rauhansuunnitelman mukaan olisi edetty vankien asteittaisella vapauttamisella -puolin ja toisin, ja aselevolla. Em. Jerusalem Postin uutisointi on yhdensuuntainen Hamasin edustajana puhuneen Osama Hamdanin sanojen kanssa: Hamas haluaa (Palestiinan) kansallisen viranomaisen toteuttamaan (aselevon jälkeistä) vapautusprojektia, ja korosti, että israelilaiset vangit vapautetaan vasta pysyvän tulitauon täytäntöönpanon jälkeen, kertoi siis Hamdan tänään.

Lokakuun 7. alkaneen terroristihyökkäyksen jäljiltä on yhä Hamasin tai Palestiinan islamilaisen jihadin hallussa 129 Israelin puolelta siepattua panttivankia. Heistä 11:n ruumiit on löydetty, joista kolme ammuttu vahingossa israelilaisten toimesta ja kymmenen muun terroristien hallussa olevan uskotaan menehtyneen. Terroristit sieppasivat 240 henkilöä, ja surmasivat 1 140. Hamas ilmoittaa Israelin vastaiskuissa Gazassa menehtyneen 21 320 ihmistä.

Toistamme, että vankien vaihtosopimusta tai neuvotteluja ei tule tulemaan”, terroristiryhmän edustaja sanoi (päivällä), mutta lisäsi, että Hamas on ”avoin kaikille aloitteille, jotka voivat lopettaa tämän Israelin kansanmurhasodan”.

Egyptin hallituksen tiedottaja vahvisti eilen, että Egyptin rauhanehdotus on olemassa ja jätetty Hamasin ja Palestiinan islamilaisen jihadin edustajille, mutta se julkaistaan vasta osapuolien kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen. Julkisuudessa tiedetään, että suunnitelma koskee myös nyt käytävän konfliktin jälkeisen ajan hallintoa Gazan kaistalla.

Hamas ei näytä hyväksyvän Gazan hallinnoimiseen muita, kuin ”Palestiinan johdon”. Hamasin edustajan tänään kertoman mukaan Gazan hallinto on Palestiinan ”sisäinen asia ja siitä päättää vain Palestiinan johto, joka edustaa kaikkia palestiinalaisiamme”.

Vuonna 2007 Hamas kilpaileva terroristijärjestö Palestiinan islamilainen jihad karkottivat väkivalloin Gazasta Länsirantaa hallinnoivan, presidentti Mahmud Abbasin johtaman, palestiinalaishallituksen virkamiehet ja suuren osa kannattajista.

Länsirantaa kontrolloivan Palestiinan hallituksen vahvan taustavoiman, al-Fatah-liikkeen, sihteeri Jibril Rajoub sanoi torstai-iltana (28.12.), että palestiinalaishallinnon paluu Gazaan perustuu kansalliseen konsensukseen, jossa on erityistehtävät ja selkeät toimeksiannot. hallituksen muodostamiseksi ja palestiinalaisten valmistelemiseksi pitämään vapaat ja demokraattiset vaalit.

Rajoub kertoi Al Arabiya -lehdelle: ”Gazaan meneminen tapahtuu vain kansallisella yksimielisyydellä. Toiseksi sen on perustuttava Palestiinan maantieteen yhtenäisyyteen. Kolmanneksi sitä on edeltävä Israelin vetäytyminen ja piirityksen purkaminen Gazassa.” Fatahin pääsihteeri korosti myös Palestiinan kansallisen suvereniteetin vahvistamista,

Presidentti Abbas on ollut mukana Gazaa koskevissa keskusteluissa Egyptin ja mm. Yhdysvaltain erikoislähettilään Jake Sullivanin kanssa, -mistä olemme uutisoineetkin. Hamasin osallistumisen tulevaan Gazan hallintoon markkinoiminen Israelin pääministerille Benjamin Netanyahulle voi olla haasteellista.

Luettavaa:

Hamasin valtuuskunta perjantaina Kairoon, kuulemaan Egyptin rauhansuunnitelmaa

Miten sorretut ja kiusatut hankkivat maailman myötätunnon. Lesson One: Gaza (VIDEO)

Gazan aselevosta on käyty keskusteluja

’Viimeiseen gazalaiseen!’ -Vaiko rauhaan?

One thought on “Hamas: ”Vankien vaihtosopimusta tai neuvotteluja ei tule tulemaan””

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *