Egypti vahvisti tänään torstaina -joka sattuu olemaan myös kristillisen tradition viattomien lasten päivä-, esittäneensä suunnitelman Israelin ja Hamasin välisen konfliktin lopettamiseksi Gazan alueella.

(Kuvakoosteessa Egyptin hallituksen tiedottaja Diaa Rashwan.)

Hamasin valtuuskunnanodotetaan saapuvan perjantaina (29.12.) Kairoon, antamaan ”huomautuksensa” Egyptin tulitaukosuunnitelmasta , kertoi Hamasin virkamies. Viime viikolla Hamasin ja kilpailevan terroristijärjestön Palestiinan Islamilaisen Jihadin johtoa vieraili Kairossa. Suunnitelma esiteltiin heille tuolloin.

Vaatimuksia tulitauon puolesta on kuultu mm. YK:lta, Yhdysvalloilta, Euroopan Unionilta. Israelin sisällä on kuultu varoituksia Gazan pommitusten negatiivisista seurauksista, mm. Israelin nauttimalle goodwillille maailmassa.

Egypti antaa lisätietoja suunnitelmastaan keskusteltuaan osapuolten kanssa, ja saatuaan vastaukset, kertoi Egyptin valtion tietopalvelun johtaja Diaa Rashwan tänään. Suunnitelma sisältää kolme tulitaukoon päättyvää vaihetta.

Aiemmin on kerrottu, että ehdotus sisältää kolmivaiheisen prosessin, jolla edetään tulitaukoon: Kairon suunnitelma sisältää 1) uusiutuvan tulitauon, 2) Hamasin pidättämien panttivankien porrastetun vapauttamisen vastineeksi palestiinalaisvangeista Israelissa, ja lopulta 3) tulitauon lopettamaan sodan, jonka aloitti 7. lokakuuta Hamasin tappava hyökkäys Israeliin.

Ehdotus pyrkii ”tuomaan kaikkien asianosaisten näkemykset lähemmäksi, jotta yritetään pysäyttää palestiinalaisten verenvuodatus ja hyökkäys Gazan kaistaa vastaan ​​ja palauttaa rauha ja vakaus alueelle”, sanoi Rashwan.  Egypti ei ole vielä saanut vastausta aloitteeseensa, joka julkistetaan ”yksityiskohtaisesti” sen jälkeen kun Kairo on saanut vastaukset kaikilta osapuolilta, täsmeni Rashwan.

Gazan sodanjälkeinen hallinto puheena

Hamasia lähellä olevan lähteen, ja erään egyptiläisen lähteen mukaan kysymys Gazan sodanjälkeisestä hallinnosta otetaan esille. Uuden hallinnon pystyttäminen Gazan kaistalle toteutetaan ”kaikkien palestiinalaisryhmittymien” neuvottelujen jälkeen”. Tämä hallinto vastaa sen jälkeen Gazan hallinnasta ja jälleenrakennuksesta.

Hamas haluaa takeita Israelin vetäytymisestä

Hamasin poliittisen toimiston korkean tason valtuuskunta vierailee Kairossa huomenna (pe 29.12.) tapaamassa egyptiläisiä viranomaisia, ​​ja antamassa palestiinalaisten ryhmittymien vastauksen, mukaan lukien useita huomautuksia, heidän suunnitelmaansa”, Hamasin virkamies kertoi tänään torstaina Qatarissa. Marraskuussa aikaansaatu viikon mittainen aselepo oli neuvoteltu Qatarin välityksellä.

Virkamies mainitsi vankienvaihdon yksityiskohdat, vapautettavien määrän ja ”takuiden saamiseen Israelin armeijan täydelliselle vetäytymiselle Gazasta” huomisina keskustelukysymyksinä. 

Palestiinalaiset yrittävät saada humanitaarista apua hetkiä sen jälkeen, kun avustusautot ovat ylittäneet Egyptistä Gazaan. Hamasin terroristit ilmestyvät nopeasti paikalle, alkavat ampua ja varastavat kaiken humanitaarisen avun.

Luettavaa:

  • Al-Arabiya 28.12. 2023,
  • Al-Arabiya 28.12. 2023: Egypti sanoo odottavansa vastauksia suunnitelmaan verenvuodatuksen lopettamiseksi Gazassa,
  • Al-Arabiya 28.12. 2023,
    ,
One thought on “Hamasin valtuuskunta perjantaina Kairoon, kuulemaan Egyptin rauhansuunnitelmaa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *