Spekulointi jemeniläisten islamistikapinallisten superaseesta lähti liikkeelle viime torstaina, venäläisen uutistoimiston väitettyä ’houtheille’ tulevan pian käyttöön hypersooninen ohjus arabianmerellä purjehtivien kauppalaivojen upottamiseen., Tähän asti houthit ovat käyttäneet vain Jemenin hallituksen varikoista ottamiaan venäläisvalmisteisia ballistisia scud-ohjuksia, ja islamistipappien johtaman Iranin toimittamia välineitä. Tarkastelemme.

RIA Novosti kertoi torstaina (14.03.), lähteeseensä tukeutuen, että Jemenin kansainvälisesti tunnustettua hallitusta vastustavat  Houthi-kapinalliset ovat ”onnistuneesti testanneet” hypersoonista ohjusta, joka pystyy saavuttamaan 8 Machin nopeuden. Ohjuksen valmistus olisi uutisen mukaan pian alkamassa. Uutta asetta tultaisiin käyttämään Punaisellamerellä ja Adeninlahdella -kansainvälistä merenkulkua vastaan- ja tietty Israelin pommittamiseen, -kuinkas muutenkaan. Samassa uutisessa kerrottiin houthien tavoittelevan myös tehokkaampia taistelukärkiä ohjuksiinsa.

Houthien kampanja kaupallista merenkulkua vastaan on tuonut alueelle läntisten maiden sotalaivoja, jotka ovat pystyneet torjumaan kaikki houthien niitä vastaan lähettämät ohjukset ja droonit. Mahdollinen hypersooninen ase voisi muuttaa tilannetta, -jos sellainen olisi.

Houthien kohde: Maailmantalous

Johtajansa mukaan houtheiksi nimitetyt islamistikapinalliset ovat tähän mennessä häirinneet lennokeilla ja raketeilla logistisesti tärkeillä vesillä liikkuvaa kaupallista liikennettä, ja Saudi Arabian öljynjalostamoja. Toimenpide on siis kohdistunut maailmantalouteen, -pakottamalla tähän mennessä noin puolet Punaisenmeren-Suezin reittiä käyttäneestä liikenteestä kiertämään Afrikkaa. Tieto -tosi tai sepitetty- hullujen islamistien ohjustorjunnalle immuunista aseesta- on itsessään ase: Ase markkinoita, suhdanteita ja talouskasvua vastaan.

Jemenin islamistikapinallisten johtajapaviaani Abdul-Malik al-Houthi on ennenkin vihjaillut joukkionsa uudesta ihmeaseesta, ja että seuraava ylläri ”on SUUREMPI sanan jokaisessa merkityksessä”.  (En nyt avaa tarkemmin tätä iso-koko -päähänpinttymää, joka näillä tyypeillä on usein, ja näkyvästi. Niin se vaan menee, -siihen on totuttava.) Mielenkiintoista al-Houthin uhkailussa on, että samassa yhteydessä hän uhosi iskevänsä myös Afrikan kiertävää reittiä käyttäviä laivoja vastaan. -Niin millähän konstilla?

Houthit uhkaavat estää ”Israeliin yhteydessä olevia aluksia edes ylittämästä Intian valtamerta… matkalla kohti Hyväntoivonniemeä”

Abdul Malik al-Houthi kehuskeli torstaina, että houthi-soturit ”laajentavat edelleen operaatioidemme tehokkuutta ja laajuutta alueille ja paikkoihin, joita vihollinen ei koskaan odota”, ja estävät ”Israeliin yhteydessä olevia aluksia edes ylittämästä Intian valtamerta… matkalla kohti Hyväntoivonniemeä”.

Houtheja pidetään käytännössä pappisjohtoisen Iranin proxyinä, ja Iran on niitä valtioita, jotka väittävät omistavansa yliääniohjuksen. Houthien ohjusten ja droonien on havaittu olevan hyvinkin iranilais-tyyppisiä, ja -vaikka Iran muuta väittää- houthien aseiden on havaittu tulevan pääosin Iranista. Iranin mahdollisten hypersoonisten aseiden päätyminen houtheille ei olisi siis vallitsevaa kuvaa rikkovaa.

Kiina ja Venäjä ovat toistaiseksi ainoita maita, joilla on uskottavasti käyttövalmiita hypersonic-aseita. Tosin venäläisten paljonpuhuttu Kinzhal näyttää olevan kiihdytetty Iskander, ja sen kyvyistä on esitetty skeptisiä huomautuksia.

Yhdysvallat kiistää houthien yliääni-aseet

”Hypersonic-asiassa nuo raportit ovat epätarkkoja. Ei ole mitään merkkejä siitä, että houtheilla olisi pääsy yliääniaseeseen”, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby kommentoi toimittajille torstaina (14.03.).

Pentagonin tiedottaja Sabrina Singhin mukaan (14.03.) ”meillä ei ole tietoa siitä, että heillä olisi edes sellainen kyky.”

Kansainvälisen strategisten tutkimusten instituutin ohjusasiantuntija Fabian Hinz arveli (14.03.), että Iranilaiset saattavat käyttää houtheja uusien asekeksintöjen testaajina. Yliääniohjus on tutkijan mukaan mahdollisuuksien rajoissa.

Houthit aloittivat kapinoimisensa Jemenin hallitusta vastaan v. 2014, ja Saudi-Arabia puuttui tilanteeseen Jemenissä 2015. Jemenin sisällissodassa pitäisi oilla meneillään aselepo-vaihe, mutta se ei näytä estävän hyökkäyksiä merenkulkua vastaan. Iran kiistää aseistavansa houtheja, joihin kohdistuu kansainvälinen aseidenvientikielto. Pysäytetyt aseiden salakuljetukset ovat kuitenkin sisältäneet pääosin iranilais-valmisteisia aseita.

Iran julkisti kesäkuussa 2023 Fattah-ohjuksensa (”Conqueror”-ohjuksen), jonka kerrottiin olevan hypersonic-ohjus. Ohjus on nimetty Konstantinopolin valloittaneen turkkilaisen sulttaanin mukaan, -joka on yhä islamistien suuri esikuva.

Neuvottelut Omanissa: Yhdysvallat ja Iran pöydän ääressä

Torstain The Financial Times:n mukaan Yhdysvallat ja Iran neuvottelivat tammikuussa Omanissa, ja asialistalla olivat myös iskut Punaisenmerellä. Edellinen neuvottelutapaaminen oli ollut toukokuussa 2023. Iranin valtiollinen uutistoimisto IRNA on myöntänyt tapaamisen, mutta vain USA:n Iraniin kohdistuvia pakotteita koskeneeksi. Yhdysvalloissa ei kiistetä eikä myönnetä.

Yhdysvallat on aiemmin vapauttanut Iranin jäädytettyjä varoja, toivossa että tällä vaikutetaan pappishallituksen käyttäytymiseen maltillistavasti. -Jäi näkemättä.

Luettavaa:

Jemenin kapinalliset ilmoittivatr hyökkäyksestä israelilaista alusta ja amerikkalaista fregattia vastaan ​​Jemenin asevoimien (huthien) tiedottaja Yahya Sari: Punaisella merellä hyökkäsimme israelilaiseen alukseen ja amerikkalaisen fregatin kimppuun ohjuksilla ja UAV:illa. Jemenin asevoimat ovat laajentaneet toimintaansa Israelin aluksia vastaan.

Huthit hyökkäävät, Iran, Kiina ja Venäjä sotaharjoittelevat

Huthien kampanja merikuljetuksia vastaan on vähentänyt viljakuljetuksia Suezin kautta

Huthit saivat huutia perjantaina

Huthien operaatio meriliikennettä vastaan on siirtynyt valtamerille

Meriliikenne ohjusten kohteena vähän väliä Bab al-Mandabissa

2 thoughts on “Pahempi vaara merenkululle: Houthit väittivät testanneensa hypersoonista ohjusta”
  1. puheista tekoihin, mitä ne siellä uhkailee vaan pistää vaan ohjusta menemään, ketä edes kiinnostaa jonkun miljardöörin tankkerin tuhoutuminen, sehän tarkoittaa että ilmasto ei enää kuumene…vihreiden pitäisi liputtaa tätä edistystä, houthit haluavat pelastaa maapallon.
    yksi maiilman neljästä suurimmasta tankkerista kuluttaa enemmän polttoainetta kuin maailman koko henkilôautoliikenne, joten ei muuta ku Nobelia menemään houtheille

    1. Just joo, -lähetetään Vaasan elokapina-tyttö hutheille konsultiksi! Turhat luonnonvarojen kuluttajat pois vaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *