Israelia Gazan sodassa tukevat Yhdysvallat ja Euroopan Unioni ovat ilmaisseet korostetusti olevana ns. kahden valtion mallin kannalla, ja Yhdysvaltain diplomaatit ovat sukkuloineet Ramallahissa -palestiinalaishallituksen pääkaupungissa- ja arabimaiden pääkaupungeissa, ja Länsirannan vakautta toimillaan vaarantaviin juutalais-siirtokuntiin on kohdistettu Yhdysvaltain sanktioita. Samaan aikaan Kiina ja Venäjä ovat hieroneet palestiinalaishallituksen -PLO:n/al-Fatah-puolueen- ja terroristijärjestö Hamasin välille sopua.

(Kuvaan on käytetty mm. Nina Paley:n aineistoa.)

Jos Benjamin Netanyahun hallituksen ”ääripuolueet” näyttävät olevan Washingtonista katsoen esteitä rauhan tiellä, mihin Hamasin ja palestiinalaishallinnon valtapuolueen Fatahin lähentäjät pyrkivät? Hamasin jääminen vaikutusvaltaiseen asemaan Gazassa sodan jälkeen olisi sietämätöntä Israelille ja sen tukijoille.

Hamas todennäköisesti säilyttää vaikutusvallan Gazan sodan jälkeenkin”

Syvät erimielisyydet rajoittavat edistymistä Hamasin ja Fatahin välisissä sovintoneuvotteluissa tässä kuussa, selviää keskusteluista viiden näissä ryhmissä toimivan lähteen kanssa. Kontaktit korostavat, että islamistiryhmä todennäköisesti säilyttää vaikutusvallan Gazan sodan jälkeen, kirjoitti The Jerusalem Post (05.06.).

Samaan aikaan, kun maailma seuraa aselepo- ja panttivanki-neuvotteluja Israelin ja Hamasin välillä, toinen prosessi pyörii toisaalla: Palestiinan presidentin Mahmud Abbasin Fatah-puolueen ja terroristijärjestö Hamasin neuvottelijat tapaavat kesäkuussa Kiinassa, vahvistivat molempien osapuolten virkailijat. Edelliset kontaktit ovat olleet Kiinassa ja Venäjällä.

Fatah-vetoisen palestiinalaishallinnon (PA) ja Hamasin yhteensovittamattomuutta ilmaisee suhtautuminen 30 vuotta sitten allekirjoitettuun Oslon sopimukseen, jossa Fatahin dominoima PLO tunnusti Israelin valtion, – Hamasin vastustaessa väkivaltaisesti. Oslon sopimus oli ensimmäinen askel ’kahden valtion ratkaisua’ kohti.

Netanyahu on vahvasti sitoutunut Hamasin poistamiseen Gazasta

Netanyahun ’sotakabinettia’ -oppositiolla vahvistettua kriisiajan hallitusta- on arvosteltu Israelissa panttivankien hylkäämisestä, -sen painottaessa Hamasin terrorismin pysyvää poistamista Israelin rajoilta. Saattaa näyttää siltä, että kova asenne terroristeja kohtaan ei ole optimi Hamasin 7. lokakuuta sieppaamien panttivankien nopean paluun kannalta. ja tämä arvostelu piirtää Netanyahulle toisen maalitolpan. -Jos olisi mahdollista saada kaikki panttivangit kotiin tekemällä myönnytyksiä, kriitikot olisivat oikeassa, mutta kun Hamasilta ei heru edes siepattujen nimiluetteloita?

Netanyahun mahdollisuuksien ikkunan toinen rajamerkki on Gazan kaistan hallinto mahdollisen neuvottelurauhan jälkeen: Jos Netanyahu saa kotimaassaan vastaansa mielenosoittajat panttivanki-asian hitaan etenemisen takia, millainen melu syntyisi, jos hän allekirjoittaisi paperin, joka palauttaa tilanteen aikaan ennen 07.10. 2023: Negevin kibbutzit ja asutuskeskukset saisivat elää ikuisesti jihadisti-terroristien rakettisateen mahdollisuuden alla, ja vilkuilisivat 24/7 rajan suuntaan pelko mielessään.

Olen kuullut sanottavan, ja usein itsekin sanonut, että Netanyahun ja hänen uskonnollisten tukipuolueidensa jyrkkyys edistää jonkinlaista ’Harmagedonia’, sen sijaan että lähentäisi ratkaisua sotaan, jota maailma ei voi sietää, ja jonka riskit ovat ’hirmuiset’ (-jos saan siteerata J.K.Paasikiveä).

Hamas ei hyväksy ’kahden valtion mallia’

Hamasin vaatii vuoden 1988 perustamiskirjassaan Israelin tuhoamista, ”joelta merelle”. Vuonna 2017 Hamas ilmoitti suostuvansa väliaikaiseen Palestiinan valtioon vuotta 1967 edeltäneiden rajojen sisällä, mikä faktisesti tarkoittaa Israelin olemassaolon oikeuden kiistämistä. -Netanyahun liittolaiset, hallituksen uskonnolliset puolueet,  eivät siis ole yksin kannassaan.

Gazan sodan globaali funktio tulikin mainituksi, joten avaan: Venäjällä, joka onkin isännöinyt Hamasin johtoa kummallisissa kokouksissa, joista oli jäänyt  hyytäviä ”anti-imperialistisia” kommunikeoita, ja kommunistisella Kiinalla onkin meneillään omia projekteja, joiden suhde sääntöpohjaiseen maailmanjärjestykseen on tuhoisa. -Tässäkö Hamasin islamistien ja marxilaistaustaisena perustetun Fatahin parittamista yrittävien perimmäinen motiivi?

Aiheesta muilla alustoilla, jatkuu linkkien jälkeen.

Hamas-pomo juuri nyt Moskovassa, -Iranin varaulkoministerikin siellä!

”#Hamasin delegaatio saapuu #Venäjän pääkaupunkiin Moskovaan, keskustelemaan keinoista lopettaa miehittäjien rikokset #Gazan kaistalla”, kirjoittaa julkaisu. -Jättäen huomiotta, että Israel lopetti Gazan miehityksen v.2006, vetäen sotilaidensa lisäksi myös siirtolaiset pois kaistalta. Israelin joukot palasivat alueelle lokakuussa 2023, Negevin kibbutzeihin tehdyn rikollisen hyökkäyksen jälkeen.

Kansainvälisessä keskustelussa (meillä myös) on huomattu Netanyahun ”karannut mopo”, ja Yhdysvaltain aktiivisuus syöttää lusikalla ’kahden valtion malli’ Israelin hallituksen kurkusta alas, ikään kuin Israelin PMi istuisi syöttötuolissa lappu leuan alla. Hamasin ja Fatahin naittajista, ja heidän motiiveistaan, on kirjoitettu vähemmän.

Jos joku haluaa Gazan sodan jatkuvan ikuisesti, tai leviävän koko Lähi-Itää kattavaksi kriisiksi, paras tapa saavuttaa tavoitteensa olisi jihadisti-terroristien ja Palestiinan valtion tunnustetuksi hallitukseksi pyrkivän -143 maan jo tunnustaman-  Abbasin hallituksen (PA) lähentäminen. -Kas, senhän olemmekin jo nähneet.

Israelilais-lehti kirjoittaa (05.06.): Hamasin poliitikkojen tapaamiset Länsirannalla Palestiinan hallitusta dominoivan Fatah-puolueen virkamiesten kanssa osoittavat ryhmän tavoitteen muotoilla sodanjälkeistä järjestystä palestiinalaisalueilla, kertoo keskusteluista nimensä salaava lähde Hamasin sisällä.

Toisin sanoen: Hamas on hiljaa mielessään myöntänyt sotilaallisen voiton saavuttamattomaksi -jos ovat  siihen koskaan uskoneetkaan. Poliittinen strategia siis keskittyy islamistien vaikutuksen säilyttämiseen mahdollisessa sodanjälkeisessä tilanteessa, -siis ’kahden valtion mallissa’. Hamas, joka hallitsi Gazaa vuodesta  2007 alkaen -kun Fatahin virkamiehet Gazan kaistalla tapettiin väkivaltaisessa vallankaappauksessa-  ymmärtää, ’ettei se voi olla osa mitään kansainvälisesti tunnustettua palestiinalaisalueiden uutta hallitusta, kun taistelut päättävän aselevon jälkeenkään’, em. lehden tietolähde sanoi.

-Tai sitten Hamasin, Hezbollahin (Libanonissa) ja Jemenin Huthi-kapinoitsijoiden tarkoitus onkin laajentaa kriisi globaaliksi? -Lisäämällä konfrontaatiota, ja tekemällä kriisi ratkaisemattomaksi.

Syntyykö Fatahin/PA:n sopu Kiinassa?

Hamasin korkean virkamiehen, Kiinassa käytyjen neuvottelujen edelliseen kierrokseen osallistuneen Qatarissa asustelevan Basim Naim:n mukaan Hamas voi suostua osallistumaan uuteen hallintoon -al-Fatahin kanssa- Länsirannalla ja Gazassa osana laajempaa poliittista sopimusta:

”Puhumme poliittisesta kumppanuudesta ja poliittisesta yhtenäisyydestä Palestiinan entiteetin uudistamiseksi”, sanoi Naim. ”Onpa Hamas hallituksessa tai sen ulkopuolella, se ei ole liikkeen ensisijainen vaatimus, eikä se näe sitä ehtona sovinnolle”, sanoi Naim, joka useiden Hamasin poliittisen johtajan tapaan, toimii maanpaossa Gazan ulkopuolella.

Nimeämätön lehden lähde kertoi Fatahin/PA:n ehdoissa Kiinassa käytävissä neuvotteluissa Fatahin haluavan Hamasin tunnustavan Palestiinan vapautusjärjestön (PLO) olevan palestiinalaisten ainoa laillinen edustaja, ja Hamasin sitoutuvan PLO:n allekirjoittamiin sopimuksiin.

Hamasin puhetorvien myöhään löytynyt pragmaattinen taktiikka-edellä -asenne on hyvinkin poikkeava järjestön ajattelusa lokakuussa 2023. Joko Israelin puolustusvoimien IDF:n pommit ja kranaatit ovat takoneet järkeä koviin kalloihin, sinne turbaanien ja palestiinahuivien alle, -tai Gazan meneillään olevan kriisin näkymättömät kummisedät ovat käyneet vähän ohjeistamassa? -Tilaisuuksia keskusteluihin face to face on tiettävästi ollutkin.

Hamas poliittisena vaikuttaja sodan jälkeisessä Gazassa?

Hamasin vaikutusvallan jatkuminen Gazassa, alueen johtavana poliittisena toimijana, on myrkkyä Israelin läntisten tukijoiden yrityksille saada humanitaarinen katastrofi loppumaan Gazassa, ja Israel taivutettua minkäänlaisen pysyvän rauhan takaavan ratkaisun allekirjoittajaksi.

Jerusalem Postin laaja analyysi näyttää olevan israelilaiselle yleiselle mielipiteelle suunnattu taustoitus, joka tukee pragmaattista ja sovinnollista asennetta, -poistaa esteitä kompromissirauhan tieltä. Näin se on tulkittavissa:

Huolimatta Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun ilmoittamasta Gazan sodan tavoitteesta tuhota Iranin tukema (Hamas-)ryhmä, useimmat tarkkailijat ovat yhtä mieltä siitä, että Hamas tulee olemaan jossain muodossa tulitauon jälkeenkin. Muslimiveljeskunnan sivuliikkeenä liikkeellä on syvä ulottuvuus ja ideologiset juuret palestiinalaisyhteiskunnassa, kirjoitti JP.

Pappisjohtoinen Iran mainittiin, ja Turkissa juuri epäsuosioon joutunut Muslim Brotherhood (muslimiveljeskunta).

Abbasin hallituksen hyväksymän ja Hamasin jyrkästi torjuman ’Kahden valtion mallin’ päätukijat, Yhdysvallat ja EU vastustavat Hamasin osallistumista Gazan hallintoon sodan päättävän aselevon jälkeen, ja Hamasin säilyminen poliittisena toimijana Gazassa on korkea este minkään aselevon hyväksymiselle Jerusalemissa. Lehti siteeraa Israelin armeijan tiedottaja Peter Lerner:iä:

Jokaisen Hamasin jäsenen tappaminen olisi epärealistista, eikä se ollut Israelin armeijan tavoite, mutta Hamasin tuhoaminen hallitsevana viranomaisena oli ”saavutettavissa oleva ja saavutettavissa oleva sotilaallinen tavoite”.

Tämähän kuullostaa aivan realistiselta, mutta sen edellytys -jihadistiterroristien sotilaallisen masentamisen lisäksi- on Ramallahissa istuvan palestiinalaishallinnon -presidentti Abbasin- pysyminen ruodussa. EU:n ja Yhdysvaltain tukea nauttiva, ja osittaista kansainvälistä tunnustusta saanut palestiinalaishallinto (PA), jonka hyväksyminen YK:n jäseneksi lisäisi sen arvovaltaa ja ominaispainoa Gazan kriisin ratkaisemisessa, PA on myös länsimaille sopiva hallinto Gazaan, jos rauha joskus saavutetaan.

PA:n legitimiteetin ulottaminen Gazan kaistalle -kun Israel sallii sen Länsirannallakin- olisi markkinoitavissa Israelille, -sillä edellytyksellä ettei PA:n hallintoon Gazassa sisälly Hamasin elementtejä.

Niinpä palestiinalais-tahoja Venäjällä ja Kiinassa puhuttaneet kummisedät eivät ole säästäneet vaivojaan Hamasin ja Fatahin ”sovinnon” edistämisessä. -Harvoin ristiriidan osapuolten sovinnolla on yhtä pahaenteisiä funktioita. Lehden nimettömät sisäpiirilähteet, ja asiantuntijat ovat kuitenkin skeptisiä hankkeen onnistumisen suhteen:

”Odotukseni (Hamasin ja Fatahin/PA:n) lähentymisestä ovat minimaaliset tai olemattomat”, sanoi Yezid Sayigh, Carnegie Middle East Centerin vanhempi tutkija.

Palestiinalais-hallinnon korruptio ratkaisun hidaste, -ei este

Palestiinalaishallinto (PA) on siivonnut fasadiaan mm. korruptiosta, joka on heikentänyt sen auktoriteettia palestiinalaisten keskuudessa, -ja käyttökelpoisuutta kriisin ratkaisussa. Maaliskuussa 2024 aloitti Ramallahissa uusi hallitus, pääministerinä Abbasin läheinen avustaja Mohammed Mustafa, joka johti Gazan jälleenrakennusta vuosina 2013–2014. Vaikka hallitus koostuu teknokraateista. Hamas otti tapahtuneen -odotetusti- vastaan kiukulla.

Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyeh ilmaisi perjantaina (31.05.) Hamasin tavoitteen: Saada ote palestiinalaishallinnos (PA): Hamas haluaa ”kansallisen konsensuksen hallituksen”, johon se pujahtaa mukaan sodan koventaman palestiinalaismielipiteen avulla, ja uudet PA:n presidenttivaalit ja parlamenttivaalit.

Länsirannalla -PA:n hallinnoimalla alueella- toimivan Birzeitin yliopiston lehtori , Ghassan Khatib, kertoi lehdelle, että Hamas on kiinnostunut pysyvästä aselevosta vain jos pystyy säilyttämään poliittisen itsenäisyytensä, rakentamansa turvallisuuskoneiston (=terroristijärjestön), ja jihadistisen  ideologiansa. Khatibin mukaan tämä eristäisi PA:n/PLO:n kansainvälisesti. Fatahin virkamies Tayseer Nasrallah taas sanoi omalla nimellään, että ’Fatah piti Hamasia osana Palestiinan kansallista ja myös poliittista rakennetta’.

Israelin hallituksen tiedottaja Tal Heinrich on jo reagoinut PA:n halukkuuteen työskennellä Hamasin kanssa: ”Se on valitettavaa”.

Hamasin islamistiterroristien strategia näyttää siis toimivan: Jarruttamalla panttivankien palauttamista (vaihtamista Israelin vankiloissa oleviin rikosvankeihin) Hamas on syönyt Netanyahun kannatusta, ja houkutellut IDF:ää syvemmälle Gazan toivottomalle taistelukentälle. Länsimaiden liberaali yleinen mielipide on myös nielaissut syötin Israelin yksinvastuusta Gazan humanitaariseen kriisin, -mikä syö Israelin lännessä nauttimaa myötätuntoa- ja viimeisimpänä siirtona ”sovittelee” laajasti kansainvälisesti tunnustetun palestiinalaishallinnon (PA) kanssa, -tehden sen kelvottomaksi osallistumaan Gazan sodan poliittiseen ratkaisuun.

Sikäli, kun Hamas-terroristien yllyttäjien haaveet toteutuvat, tulemme näkemään ”monta, monta kriisinäyttämöä” pitkin maailmaa.

Pekka Kemppainen

P.S.

Vieläkö ne Helsingin yliopiston opiskelijat telttailee siellä Porthanian edustalla? -Voi pyhä yksinkertaisuus!

Luettavaa:

’Viimeiseen gazalaiseen!’ -Vaiko rauhaan?

Neljän arabimaan ulkoministerit Riadissa torstaina: Aselepo Gazaan, ja ’kahden valtion malli’

Gazan umpisolmu ei aukea: ”Viimeinen mahdollisuus päästä sopimukseen”

Hamas väittää palestiinalaishallinnon soluttautuneen Gazaan, yhteisymmärryksessä Israelin kanssa

Saudit valmiit normaalien suhteiden ylläpitoon Israelin kanssa Gazan-sodan jälkeen

Miten sorretut ja kiusatut hankkivat maailman myötätunnon. Lesson One: Gaza (VIDEO)

Aiheesta muissa julkaisuissa:

Venäjä näyttää innostaneen Hamasia hyökkäämään Israeliin

Egypti hyväksyy kansainväliset joukot Gazaan, -myös NATO:n

3 thoughts on “Miten käy Hamasin ’kahden valtion mallissa’, -israelilainen tarkastelu”
  1. On kyllä maailma vinksallaan kun ns.uhreista on tullut ns. konnia. Jotain kamalaa on kyllä ihmisille tapahtunut. Korvien välissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *