Eräät suotuisat muutokset Gazan konfliktin ympärillä saivat keskiviikkona jatkoa: Yhdysvaltain  kansallisen turvallisuuden tiedottaja John Kirby ilmaisi ”varovaista optimismia”.

Israelin parlamentin, Knessetin, pää-oppositiopuolueen lupaus tukea Benjamin Netanyahua, tapauksessa että uskonnolliset puolueet jättävät hallituksen vastalauseena mahdolliselle tulitauolle, lisäsi oleellisesti pääministerin pelivaraa, ja Hamasin aseistajan ja yllyttäjän, Iranin, maltillisen ehdokkaan saaman vaalivoiton voi odottaa lisäävän sovinnollisuutta Gazassa.

Eilen Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottaja John Kirby käytti sanontaa ’Yhdysvallat oli ”varovaisen optimistinen” Gazan tulitaukoneuvottelujen suhteen”, mikä tarkoittanee jotakin: Yhdysvalloissa nähdään Gazan sodan osapuolten näkemysten läheneminen mahdollisemmaksi, kuin vielä aivan äskettäin,

Uutistoimiston kysymykseen tulitauon mahdollisuudesta, Kirby vastasi: ”Olemme varovaisen optimistisia, että asiat ovat menossa hyvään suuntaan.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n johtaja Bill Burns ja Yhdysvaltain Lähi-idän lähettiläs Brett McGurk ovat juuri nyt kierroksella Lähi-idässä, -ja aiheena on mielipiteiden vaihto Gazan tulitaukosopimuksesta.

Lehden mukaan Hamas on luopunut tulitaukosopimuksen kynnys-vaatimuksestaan, että Israel sitoutuisi ensin sodan pysyvään lopettamiseen ennen  allekirjoittamista. Israelin pääministerin Netanyahun kynnyskysymys on ollut Hamasin lopullinen tuhoaminen, ja että sotatoimet jatkuvat kunnes Israelin sotatavoitteet on saavutettu.

Netanyahu ja McGurk keskustelivat keskiviikkona, ja suopeutta tulitauolle löytyikin: Netanyahu kertoi ”olevansa sitoutunut varmistamaan Gazan tulitaukosopimuksen edellyttäen, että Israelin punaisia ​​linjoja kunnioitetaan”. 

Luettavaa:

Oppositiopuolue lupaa tukea Netanyahua, jos jyrkänlinjan puolueet eroavat hallituksesta aselevon takia

Iranin uusi presidentti ’reformisti’, väistyykö sodan vaara

One thought on “John Kirby: Yhdysvallat ”varovaisen optimistinen” Gazan tulitauon suhteen”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *