Niinsanotun ’Irakin ja Syyrian Islamilaisen valtion”, IS:n (ISIS, Da-esh) johtajan lesken tuomio on luettu irakilaisessa tuomioistuimessa.

Karkhin (Länsi-Bagdadin) rikostuomioistuin tuomitsi kuolemaan aiemmin surmatun terroristi Abu Bakr al-Baghdadin erään monista leskistä, Asma Fawzi Mohammed al-Qubaysin, kuolemaan. Amerikkalaiset surmasivat terroristijohtajan piilopaikassaan Syyriassa, Idlibin alueella -viimeisellä jihadistien kontrolloimalla seudulla- 27. lokakuuta 2019.

Itsensä kalifiksi v.2014 julistanut al-Baghdadi oli moniavioinen. Nyt tuomittu leski pidätettiin lapsineen Turkissa -2019- ja luovutettiin helmikuussa Irakiin, jossa hän oli tehnyt rikoksia mm. jezidi-vähemmistöä kohtaan. Tuomittu oli orjuuttanut Sinjarin alueelta Pohjois-Irakista vangittuja jezideihin kuuluvia naisia talossaan. Tuomiosta ilmoitettiin tänään keskiviikkona.

Irakissa tuomittu yli 500 ulkomaista ”ISIS”-terroristia

Irakilaisissa tuomioistuimissa on ”islamilaisen valtion” kukistumisen 2017 jälkeen tuomittu IS:n terroristeille satoja kuolemantuomioita ja elinkautisia vankeusrangaistuksia Irakin rikoslain nojalla ”terroristiryhmään kuulumisesta”. Irakissa tuomittujen joukossa oli yli 500 ulkomaalaista miestä ja naista.

Syyriassa ”ISIS:n” toimintaan osallistumisesta epäiltyjä pidetään mm. Al-Holin (al-Hawl) leirissä, jota ylläpitää Koillis-Syyrian itsehallinto (AANES). Itsehallintoviranomaiset ovat luovuttaneet alaikäisiä ja lapsia ulkomaille, jos näillä on po. maihin sidoksia, ja Itä-Syyrian arabiheimoille näiden jäseniä, -heimon keskuudessa valvottaviksi. Tuomittuja terroristeja on vapautettu heidän kärsittyään vankeusrangaistuksensa.

Suomi on noutanut Syyriasta Itsehallinnon viranomaisten myötävaikutuksella ”ISIS-orpoja”, ja al-Hol -karkureita Turkin kautta, -jolloin yhteistyökumppania epäillään olleen joko Turkin tiedustelupalvelut, tai ”ISIS”, tai molemmat.

”Mustat lesket” tuomiolla, -muualla mutta ei Suomessa

IS:n toimintaan osallistuneita terroristien leskiä on palannut tai palautettu Eurooppaan, ja useimmissa EU-maissa tuomioita on jaettu. -Nimenomaan orjuuttamisesta, kidutuksesta ja murhista, jotka ovat kohdistuneet jezideihin. Usein rikollinen teko on tapahtunut kodin piirissä.

Luettavaa:

2 thoughts on “”ISIS”-johtajan leskelle kuolemantuomio Irakissa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *