Turun kaupungin omistama vuokratalo-orgaani, TVT, korotti viimeksi maaliskuussa-24 hallinnoimiensa kaksioiden vuokria 40:llä eurolla per asunto, -mikä rikkoo valtion tuella rahoitettuja asuntoja säätelevän ARA:n määräyksiä.

(Kuvaan käytetty TVT:n aineistoa.)

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA:n) mukaan vuokrankorotukset on suhteutettava asunnon pinta-alaan, -euroa per neliö. Kun TVT:n kaksioiden vuokraa maaliskuussa korotettiin 40€ per asunto, Turussa on toimittu toisin.

Koska TVT:n toimintaperiaatteet näin nousivat tapetille, vilkaisimme historiaa: Yle:n uutiseen vuodelta 2017, koskien kaavamääräysten vastaista majoitustoimintaa Tampereella (asuntojen lyhytaikaista jälleenvuokrausta kalustettuina).  Löytyikin heti  TVT-yhteys:

Pursikatu 4:n kerrostalon (Tampereella) toteutti sitä varten perustettu kiinteistöyhtiö. Yhtiön taustalla on muun muassa Turun kaupungin omistaman TVT Asuntojen toimitusjohtaja Teppo Forss. Forss kertoo sähköpostiviestissä, että talo on yksityisessä omistuksessa eikä liity mitenkään TVT:hen.

Saamiemme tietojen mukaan kunnallisesti omistettujen -tai poliittisten luottamushenkilöiden hallinnoimien- asuntojen jälleenvuokrauksissa -outojen välikäsien kautta- on kysyttävää muissakin suurissa kaupungeissa, joten ’turuntauti’ ei ole tätä ilmiötä kattava nimitys. -Näimmekö tässä jonkin kaupungista toiseen ulottuvan ilmiön, -hämärän kätköistä toimivan verkoston?

TVT:n Turun tapauksessa on kyse ARA-rahoitettujen asuntojen vuokrankorotuksista ARA:n sääntöjen vastaisesti. ARA kertoo itsestään:

Ara-asunnoiksi kutsutaan valtion tuella rahoitettuja asuntoja, joihin liittyy rajoituksia. Suurin osa ara-asunnoista on vuokra-asuntoja. Myös aiemmin rakennetut arava-asunnot ovat ara-asuntoja, jos ne ovat yhä rajoitusten alaisia.

TVT:n johto koostuu siis poliittisista luottamushenkilöistä, jotka nimitetään kunnan poliittisten voimasuhteiden mukaan.

Luettavaa:

2 thoughts on “TVT:n vuokrankorotuskäytäntö ristiriidassa ARA:n sääntöjen kanssa”
  1. No nyt osu ja uppos. Viimeinkin joku uskaltaa uutisoida näistä kiinteistöbusineksin kähminnöistä. Onko lupa odottaa et jatkoakin ois tulossa? Kiitos hyvästä jutusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *