Verrattuna vuoden 2023 eduskuntavaaleihin EU-vaalien tulos oli järisyttävä. Vain vuoden 1917 vaaleissa Sosiaalidemokraatit hävisivät enemmän kuin Perussuomalaiset olisivat hävinneet nyt.

Perussuomalaisilta olisi EU-vaalituloksen perusteella mennyt 21 paikkaa, ja jäljellä olisi 25 paikkaa. kun nykyisessä eduskunnassa on 46 persua. Persujen tasainen kannatus ympäri maan tuottaa sille myös vaaleissa tasaista ”satoa”, eli ”tyhjiä” vaalipiirejä ei ole päin vastoin kuin esim. Vihreillä, joiden kannatus painottuu etelän suuriin kaupunkeihin, tai Keskustalla, jonka kannatus tulee pohjoisen pikku kunnista.

Vaalien ainoan suurvoittajan, Vasemmistoliiton -eli käytännössä Li Anderssonin- saama kannatus olisi merkinnyt eduskuntapaikoiksi muutettuna 31 kansanedustajaa: Lisäpaikkoja 20.

Sosiaalidemokraatit suhteessa eduskuntavaaleihin saivat myös kylmää kyytiä, sillä nykyisestä eduskuntaryhmästä puolue olisi laihtunut 12 paikka. Jäljellä olisi kuitenkin sama määrä kuin VL saisi, eli 31 edustajaa. Viimeksi laitavasemmisto on pärjännyt demareille 66 vuotta sitten, eli vuoden 1958 vaaleissa jolloin Vasemmistoliiton edeltäjä Suomen Kansan Demokraattinen Liitto -SKDL- sai eduskuntaan 58 paikkaa ja nousi eduskunnan suurimmaksi puolueeksi. Tosin siitä ei ollut kommunisteille iloa, koska heitä ei huolittu hallitukseen, ei edes Neuvostoliiton painostuksesta.

Keskusta olisi kyllä menettänyt kaksi paikkaa, mutta kuitenkin olisi säilynyt suurempana kuin Vihreät 20 paikalla. -Vihreille voittoa olisi tullut 6 paikkaa ja jagarandajakkaran haltioita yhteensä 19.

RKP:n voitto olisi ollut suurin likimain sataan vuoteen: Puolue olisi voittanut 3 paikkaa. Kun se on viime vuosikymmenet keikkunut kymmenen paikan tuntumassa, niin sillä olisi eurovaalien äänimäärään suhteuttaen nyt 13 edustajan ryhmä.

Kristillisdemokraattien vakaana pysynyt kannatus olisi tuonut sille samat 5 paikkaa, mikä sillä on nytkin.

Liike Nytillä olisi säilynyt Harkimon tuoli, kuitenkin mitä todennäköisimmin vain sillä edellytyksellä, että Hjallis itse olisi ollut ehdokkaana.

Kokoomuksen paikkamäärä olisi noussut 7 paikalla 55 edustajaan.

Orpon hallituksen enemmistö olisi mennyt

” Uusilla luvuilla” hallituksen takana olisi 96 kansanedustajaa ja oppositiolla 104.

Mutta Vasemmistoliiton loistavasta ja Vihreidenkin kohtuullisesta menestyksestä huolimatta vihervasemmisto ei olisi päässyt keskenään valtaan: Paikkoja olisi vain 83. Toki, jos Keskusta tuolla tuloksella olisi lähtenyt uudelleen ”marinoitumaan”, niin silloin sellaisella hallituksella olisi takanaan yhdessä RKP:n kanssa 117 paikkaa. Mutta toisaalta, nykyhallitus vahvistettuna Keskustalla? Silläkin olisi 116 paikkaa.

Kun muistaa Keskustan Marinin hallituksessa saaman tervassa ja höyhenissä -kohtelun, niin Keskusta -oli uusi puheenjohtaja kuka tahansa- ei enää hevin lähde ”viherkylpyjä” enää ottamaan.

Ja sitten vielä isojako ”vanhaan malliin: Vasemmistopuolueet 62 paikkaa ei-sosialistit 138 kansanedustajaa.

Politiikka henkilöityy vauhdilla

Jos Sanna Marin oli Suomen politiikan prinsessa, niin Li Andersson on näiden vaalien kuningatar. Hänen henkilökohtainen äänimääränsä -noin neljännesmiljoona- oli suurempi kuin Perussuomalaisten, ja likimain yhtä suuri kuin demarien.

Takauma urheilusta

Marja-Liisa Hämäläinen ”sijoittui” yksinään Sarajevon olympialaisten mitalitaulukossa vuonna 1984 kaikkia muita maita ”vastaan” kuudenneksi !

Li teki Suomen mitassa ”hämäläiset” .

Seppo Huhta

One thought on “Jos nämä olisivat olleet eduskuntavaalit”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *