Europarlamentin vasemmistoryhmä uudistuu, tavoitteena rakentaa uusi punavihreä eurooppalainen kattopuolue. -Pohjoismaiden punavihreä vasemmisto tuplasi eurovaaleissa paikkamääränsä.

Vasemmistoliitto on liittyy europarlamentin vasemmistoryhmään. Li Anderssonin mukaan Vasemmistoliitto haluaa olla mukana uudistamassa vasemmistolaista yhteistyötä Euroopan tasolla. Vasemmiston europarlamenttiryhmän uusiutuminen antaa tähän hyvää pohjaa. Puolueiden välillä on käyty alustavia keskusteluja tarpeesta rakentaa uusi punavihreä eurooppalainen kattopuolue ja nämä keskustelut jatkuvat tulevien kuukausien aikana.

Pohjoismaiden vasemmistopuolueet kriittisiä Venäjä-myötäilylle

– Pohjoismaiden ryhmä (Pohjoismaisten punavihreiden puolueiden ryhmä –Nordic Green Left, NGL) otti selvästi kantaa saksalaisen, Venäjä-myötäilystä arvostellun Sahra Wagenknechtin puolueen ryhmään pääsyä vastaan. Tämän lisäksi linjasimme jo ennen vaaleja, että emme tule istumaan samassa ryhmässä viime kaudella kohua herättäneiden kahden irlantilaisen itsenäisen edustajan kanssa. Nämä linjauksemme toteutuvat, Li Andersson sanoo.

Kaikki europarlamentin vasemmistoryhmässä istuvat puolueet hyväksyivät myös poliittisen julistuksen, joka perustuu työntekijöiden oikeuksien, tasa-arvon, luonto- ja ilmastopolitiikan sekä ihmisoikeuksien vahvistamiseen. Julistuksessa ryhmä myös tuomitsee Venäjän laittoman hyökkäyssodan Ukrainaan ja sitoutuu Ukrainan oikeuteen ylläpitää alueellista koskemattomuuttaan.

Eurovasemmistossa eriäviä näkemyksiä mm. turvallisuuspolitiikasta, -periaatteista yksimielisyys

– (Vasemmistopuolueiden)ryhmän sisällä on edelleen eriäviä näkemyksiä monissa ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä, mutta keskeistä on kaikkien sitoutuminen näihin periaatteisiin. Pohjoismaiset punavihreät puolueet tulevat jatkamaan näkyvää yhteistä solidaarisuuspolitiikkaansa Ukrainan puolesta. Olemme lisäksi sopineet, että palkkaamme yhdessä työntekijän ukrainalaisesta vasemmistolaisesta kansalaisjärjestöstä Sotsialnyi Rukh tekemään tätä työtä kanssamme ja käymme myös itse Ukrainassa tukemassa kansalaisyhteiskunnan toimintaa, toteaa Andersson.

Li Anderssonin mukaan Vasemmistoliitto haluaa olla mukana uudistamassa vasemmistolaista yhteistyötä Euroopan tasolla.  Puolueiden välillä on käyty alustavia keskusteluja,  ja nämä keskustelut jatkuvat tulevien kuukausien aikana.

Europarlamentin vasemmistoryhmä muodostettiin virallisesti torstaina 4. heinäkuuta ja vasemmistoliiton mepit Li Andersson, Merja Kyllönen ja Jussi Saramo liittyvät ryhmän (The Left – GUE/NGL) jäseneksi.

Pohjoismaisten punavihreiden puolueiden -Nordic Green Left, NGL- paikkamäärä tuplaantui eurovaaleissa, mikä auttoi neuvotteluissa ryhmän kokoonpanosta ja poliittisista periaatteista.

Jos nämä olisivat olleet eduskuntavaalit

Li huomautti: Äärioikeisto on Venäjän puolella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *