Portugalissa, Portossa, kohdistui maahanmuuttajiin vappu-viikolla väkivaltaisia hyökkäyksiä. Kuutta portugalilaista epäillään teoista. Tapaus on herättänyt Portugalissa suuren kohun. Väitetään ’aseistautuneiden rasistien’ tunkeutuneen laittomasti Portugalissa oleskelevien asuintilaan, ja ’laittaneen paikat päreiksi’.

Portossa vappu-viikolla tapahtuneiden iskujen tekijöillä on yhteyksiä ’nationalistisesta ja uusnatsi-ideologiastaan’ tunnettuun äärioikeistoryhmään, kertoo lehti. Varhain perjantaina (03.05.) tapahtui kolme eri hyökkäystä maahanmuuttajia vastaan.

  • Poliisi (PSP) sai hälytyksen -noin kello 01:00- neljän tai viiden miehen ryhmän hyökkäyksestä Campo 24 de Agostossa Portossa kahta maahanmuuttajaa vastaan. Hyökkäyksen tekijät pakenivat ennen poliisien saapumista.
  • Noin 10 minuuttia myöhemmin Rua do Bonfim -kadulla kymmenen maahanmuuttajan kimppuun hyökkäsi heidän asuinpaikassaan 10 kepeillä ja väitetysti ampuma-aseella aseistautunutta miestä.
  • Kello kolmen aikaan hyökättiin Rua Fernandes Tomásilla maahanmuuttajan kimppuun, ja tässäkin tapauksessa käytettiin ampuma-asetta.

Viisi maahanmuuttajaa vietiin sairaalaan näissä hyökkäyksissä saatujen vammojensa vuoksi. Somessa kerrotaan poliisin lausunnoista ja median välittämästä poikkeavaa näkemystä: Ainakin Rua do Bonfinilla tapahtumiin liittyy maahanmuuttaja-jengi.

Hyökkäyksistä epäillään kuutta miestä. Heidän epäillään kuuluvan äärioikeistoryhmään 1143, jonka julkisuudessa näkyvä hahmo on eräs Mário Machado. Toistaiseksi pidätettynä on vain yksi henkilö: 26-vuotias nainen, joka pidätettiin laittomasta aseen hallussapidosta. Hän oli jo oikeudessa, ja asetettiin tutkintavankeuteen.

Porton kaupunginvaltuuston pormestari Rui Moreira tuomitsee tapahtuneet hyökkäykset maahanmuuttajia vastaan.  Hän käyttää sanontaa ’viharikos’. Pormestarin mukaan tekoja ei voida hyväksyä, eikä näille teoille ole mitään oikeutusta.

Tekijöillä yhteys poliittiseen ryhmään

Portugalin viranomaiset tutkivat mahdollisia yhteyksiä viime perjantain iskujen epäiltyjen tekijöiden ja Mário Machadon johtaman äärioikeistolaisen ryhmän välillä. Niin sanottu 1143 oli Portossa huhtikuussa järjestetyn mielenosoituksen organisaattori.

Mielenilmaisun tunnuksena oli ”Vähemmän maahanmuuttoa, enemmän asuntoja”. Lehti havaitsi omissa selvityksissään, että ainakin hyökkäyksistä epäilty oli paikalla em. mielenosoituksessa, kuten myös jotkut viidestä muusta poliisin tunnistamasta, joita ei ole pidätetty.

Portugalilaiset ovat olleet jo pitkään tyytymättömiä etenkin Algeriasta ja Marokosta tuleviin laittomiin siirtolaisiin, ja yhdistävät heidät yleistyneeseen ryöstelyyn, väkivaltaan ja kaduilla näkyvään huumekauppaan, -ja yleiseen siivottomuuteen. Vappu-viikon väkivallanteoilla on mahdollisesti pyritty vetoamaan tähän tyytymättömyyteen, ja keräämään sen kautta poliittista nostetta jollekin asialle. ”Illegados” ovat poliittisesti kuuma aihe, -ja sillä ratsastetaan.

Euroopan Unionin maiden maahanmuuttopolitiikka on perustunut pitkään hyväuskoisuuteen tulijoiden motiiveja kohtaan, eikä kouluttamattoman väen vastaanottamisen kuluja ole osattu oikein arvioida. Virheen korjaamisen viivästyminen -ja kansalaisten tyytymättömyyden kasautuminen- ovat ruokkineet poliittisia keinottelijoita, joilla ei aina ole päivänvaloa kestäviä motiiveja.

Tyytymättömyyden aiheet ovat kuitenkin todellisuutta, ja laiton maahantulo on todellinen ongelma. Suomessa ongelman hoito näyttää etenevän Portugalia paremmilla urilla: Kevään aikana käsitellään eduskunnassa useita hallituksen esityksiä maahanmuuttoa koskien.

Luettavaa:

  • RTP 06.05. 2024,
  • RTP 06.05. 2024,
  • RTP 05.05. 2024,
  • RTP 06.05. 2024 (päivitetty),
  • JN 04.05. 2024 : Aseistetut hupulliset miehet tunkeutuvat kotiin ja hakkaavat maahanmuuttajia,
  • SAPO24 05.05. 2024,

Maahanmuutto-politiikkaa tiukennetaan, kertoi ministeri Mari Rantanen

Oikeusministeri Leena Meri esitteli jengirikollisuudentorjunta ohjelman (VIDEO)

Mauri Peltokangas: Vasemmisto-opposition maahanmuuttolinja on vastuuton!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *