Oikeusministeri Leena Meri (ps) esitteli tänään hallituksen toimenpideohjelman nuoriso- ja jengirikollisuuden ehkäisemiseksi ja torjumiseksi.

(Kuva ja videointi Valtioneuvosto.)

Rangaistusten koventamisperusteita, alle 15-vuotiaiden käyttö rikoksissa

Toimenpideohjelma kiristää rangaistusten koventamisperusteita, ja uutena asiana alle 15-vuotiaista rikoksen tekemisessä hyödyntäneelle aikuiselle tulee aivan uusi kovennus. Tällä reagoidaan alle rikosvastuu-ikärajan olevien nuorten (lasten) ilmaantumiseen rikosten tekijöinä. Lapsien käyttöä rikoksissa on esiintynyt jengirikollisuudessa.

Kun aikuiset käyttävät alle 15-vuotiaita rikoksen tekemisessä, -tässä tapauksessa kyseinen aikuinen saa kovemman rangaistuksen, kertoi oikeusministeri Meri.

Nöyryyttävä tekotapa tullaan määrittelemään myös kovennusperusteeksi

Nöyryyttävää tekotapaa on viime vuosina havaittu mm. pahoinpitely-rikoksissa. Hallituksen ohjelma reagoi ilmiöön lisäämällä sen koventamisperusteeksi. Se, että väkivaltateko kuvataan ja sitä levitetään, määritellään ohjelmassa rangaistuksen koventamisen perusteeksi.

Tiedostustilaisuudessa kysyttiin ministeriltä myös Viertolan kouluampumisesta, ja ehdonlaisen rangaistuksen soveltuvuudesta nuoriin rikoksentekijöihin. Ehdollinen rangaistus ei ministerin käsityksen mukaan tunnu nuoreta rikoksentekijästä edes rangaistukselta. -Sama käsitys on aiemmin kuultu monilta nuorison parissa työskenteleviltä sosiaalityöntekijöiltä, -varsinkin sen jälkeen kun ehdollisia alettiin tuomita ”kasautuvasti” l. uusi ehdollinen ei ”polttanut pohjia”. 

mmmmm

2 thoughts on “Oikeusministeri Leena Meri esitteli jengirikollisuudentorjunta ohjelman (VIDEO)”
  1. Sen verran se Oulussa tehty hupaisa ”torjuntavideo” levisi ja joutui naurunalaiseksi muutama vuosi sitten, että otsikon perusteella luulin tässäkin olevan vastaavanlainen video. No, ei ollut ja tämä juttu olikin asiallisen tylsä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *