Vasemmistoliitto vaati tänään puheenjohtajansa  Li Anderssonin suulla EU:n ja olemassaolostaan -taas kerran- taistelevan Israelin välisen vapaakauppasopimuksen jäädyttämistä, vastalauseena Gazan sodan laajenemiselle Rafahin kaupunkiin.

Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas ja puheenjohtaja Li Andersson vaatii, että EU reagoi konkreettisilla toimilla Israelin suunnitelmiin tehdä maahyökkäys Rafahiin. EU:n pitää asettaa talouspakotteita Israelille ja jäädyttää EU:n ja Israelin välinen vapaakauppasopimus.

EU on ollut heikko suhtautumisessa Gazaan

– EU on tähän asti ollut heikko ja hajanainen suhteessa Gazaan, eikä ole reagoinut lähimainkaan riittävästi Israelin tekemiin sotarikoksiin. YK:n palestiinalaisalueiden erityisraportoija Francesca Albanese on jo todennut, että Israel toteuttaa kansanmurhaa Gazassa. EU ei voi enää hiljaa seurata nälänhätää ja siviilien laajamittaista tappamista vierestä, Andersson toteaa.

Kansainvälinen yhteisö, mukaan lukien YK ja Yhdysvallat, on useampaan otteeseen varoittanut Israelia toteuttamassa laajaa maahyökkäystä Rafahiin, johon suuri osa palestiinalaisista on Gazassa paennut. Tällä hetkellä Israel on ottanut haltuunsa Rafahin rajanylityspisteen Gazan puolella, mikä tarkoittaa humanitaarisen avun perille pääsyn katkeamista. YK:n mukaan esimerkiksi polttoainetta riittää enää yhdeksi päiväksi.

– Israel on tappanut lähes 35 000 ihmistä, joista valtaosa on naisia ja lapsia. Kansainvälisen yhteisön ja EU:n on nyt reagoitava voimakkaammin, kun Israel osoittaa piittaamattomuutensa Rafahin laajamittaisen maaoperaation humanitaarisista seurauksista. Taloudellisen yhteistyön katkaiseminen ja talouspakotteiden asettaminen olisi keskeinen keino viestiä, että Israelin hallituksen kansainvälisen oikeuden vastaiset toimet ovat tuomittavia, Andersson jatkaa.

EU:n ja Israelin välinen assosiaatio- eli vapaakauppasopimus antaa Israelille vapautuksen tulleista, ja mahdollistaa Israelin osallistumisen useisiin EU:n ohjelmiin ja hankkeisiin. Tämä sopimus perustuu kuitenkin ihmisoikeuksien kunnioittamiselle, ja niitä Israel rikkoo sekä Gazassa että Länsirannalla.

Andersson kommentoi lopuksi:

– Meidän velvollisuutemme on suojella Gazan siviilejä ja lopettaa Gazan sota. EU:n on jo aika käyttää sitä taloudellista valtaa, jota sillä on suhteessa Israeliin ja noudattaa omia ihmisoikeuskriteerejään.

  • Tietolähde: Vasemmiston tiedote 07.05. 2024.
2 thoughts on “Vasemmisto: EU:n ja Israelin välinen vapaakauppasopimus jäädytettävä”
  1. Vähintä mitä voitais tehdä on tuo. Minusta meidän pitäis yhdessätuumin antaa israelille opetus josta se ei tule ikinä toipumaan.

  2. Milläs muulla tavalla Hamas voidaan eliminoida?

    Hamas on terroristi myös Gazan asukkaille. Yhdessä videossa gazalainen nainen sanoi, että parempi olisi Israelin miehitys kuin Hamas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *