Kansainvälisen logistiikan eräästä solmukohdasta, Bab al-Mandabin salmesta, kuului tänäänkin huonoja uutisia: Jemenin kapinalliset ampuivat tapansa mukaan ohjuksia salmen läpi Eurooppaan pyrkiviä kauppalaivoja kohti, osuen kahteen alukseen. Tarkastelemme.

(Kuvaan on käytetty tietoja osoitteesta Marine Traffic.)

Jemenin kapinallisten hallussaan pitämän Mokhan kaupungin eteläpuolella, Adenin lahdella, hyökättiin tänään perjantaina kahta kauppalaivaa vastaan ohjuksilla. Houthi-kapinallisten ohjukset ovat enimmäkseen iranilaista alkuperää, ja houtheja pidetäänkin maailmalla pappisvaltaisen Iranin proxyinä.

Toisella ohjus-iskun kohteena olleella aluksella, Liberiaan liputetulla MSC Platinum 3:lla, syttyi tulipalo, mutta miehistön ja aluksen raportoidaan olevan tällä hetkellä turvassa. Ohjus-osuma aiheutti yhden kontin putoamisen laivan kannelta, ja tulipalon. Ohjuksen kohde on voinut olla toinen rahtilaiva, Hapag-Lloyd:n Al-Jasra, johon osui ohjus aiemmin perjantaina  Yhdysvaltain laivaston hävittäjä USS Mason on matkalla auttamaan alusta.

Brittiläinen  United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) varoittaa tänään meriliikennettä:

Britannian meriliikennettä valvova viranomainen (UKMTO) on aiemmin raportoinut kahdesta muusta tapauksesta, -Jemenin Hodeidahin satamasta lounaaseen ja toinen Mokhan pohjoispuolella- ja kehottanut laivoja varovaisuuteen. Hodeidahin tapauksessa alusta oli uhannut aseistettua porukkaa kuljettanut pienvene. Näillä vesillä on ohjus- ja drone-hyökkäysten lisäksi kaapattu tai yritetty kaapata kauppalaivoja.

Torstaina (14.12.) Yhdysvaltain CENTCOM raportoi yhden ballistisen ohjuksen laukaisemisesta laivareittiä kohti Jemenistä, ilman aiheutettuja vahinkoja.

Houthit selittävät tekojaan Israelin vastustamisella, ja ovat uhkailleet ampuvansa ohjuksiaan Israeliin asti.

Luettavaa:

One thought on “Meriliikenne ohjusten kohteena vähän väliä Bab al-Mandabissa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *