Pappisjohtoisen Iranin proxy-soturit, jemeniläiset houthit, ovat aktivoineet kampanjansa kaupallista merenkulkua vastaan, ja liittäneet puheissaan touhunsa Gazan kaistalla isännöivän Hamas-terroristijärjestön tukemiseen. Varhain tänään lauantaina miehittämätön lentolaite (UAS) iski Intianvaltamerellä kemikaalitankkeriin.

Hyökkäys MV Chem Plutoa vastaan tapahtui 200 merimailia lounaaseen intialaisesta Veravalin satamasta. Intian rannikkovartioston alus ICGS Vikram  on paikalla, ja varmistaa aluksen 21 intialaisen miehistön jäsenen turvallisuuden. Alus on tulossa Saudi-Arabiasta Mangaloreen raakaöljy-lastissa. Laivan tai varustamon mahdollinen yhteys Israeliin on mainittu.

Ison-Britannian merikauppaoperaation (UKMTO) mukaan ”Liberian lipun alla purjehtiva kemikaali-/tuotetankkeri… oli Israelin sidoksissa”. Hyökkäys  aiheutti tulipalon aluksella, mutta henkilövahingoista ei ole tietoa..

https://twitter.com/UK_MTO/status/1738467309239361546

”UKMTO on saanut raportin Uncrewed Aerial Systemin (UAS) hyökkäyksestä alukseen, joka aiheutti räjähdyksen ja tulipalon. Tapahtuma 200 NM lounaaseen Veravalista, Intiasta. Palo sammutettu, ei henkilövahinkoja Viranomaiset tutkivat asiaa”, UKMTO sanoi lausunnossaan. ”Aluksia kehotetaan kulkemaan varoen ja ilmoittamaan epäilyttävästä toiminnasta UKMTO:lle.”.

Tapahtumapaikka on lähellä Intian rannikkoa, mutta ei Intian talousvyöhykkeestä (EEZ). MV Chem Pluto pystyy jatkamaan matkaansa, mutta suuntaa Mumbaihin. ICGS Vikramia on pyydetty saattamaan alus satamaan. Chem Pluto on sammuttanut transpondertinsa, koska on syuytä epäillä terroristien käyttävän transponder-tietoja kohteidensa paikallistamiseen. Ohjuksen tai dronen epäillään tulleen Iranista.

Huthien hyökkäykset kaupallista merenkulkua vastaan Bab el Mandebin salmessa ja Punaisellamerellä ovat jo saaneet tärkeimpiä konttiliikenteen varustamoja muuttamaan reitit Afrikan ympäri. Huthien -oikeammin heidän taustavoimiensa- operaatio on nyt siirtynyt avoimille vesille, Intianvaltamerelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *