Brittiläiset ja amerikkalaiset elektronisen tiedustelun koneet tekivät eilen torstaina näyttävän operaation pitkin NATO-puolustusliiton itäistä reunaa, ja Venäjän exklaavin, ns. Kaliningradin ympäri. Operaation syyksi paljastui reaktio venäläisten (epäiltyjen) häirintätoimeen, joka kohdistui Englannin puolustusministerin lentoon Puolasta kotimaahansa.

(Kuvan aineisto: NATO)

Britannian puolustusministeri Grant Shapps tapasi keskiviikkona (13.03.) sotilastukikohdassa Puolassa harjoitukseen osallistuvia brittisotilaita. Paluulennolla samana päivänä -puolalaiselta Szymany:n lentokentältä RAF:n Northoltin tukikohtaan- ministeriä kuljettanut Dassault Falcon 900LX  -jetti menetti datayhteyksiään ja GPS-signaalin. Ministerin kone oli siviilivarustettu, mutta kuului RAF:n kalustoon.

Ministerin paluulento sivusi lähimmillään 45km etäisyydeltä Venäjän erikoista exklaavia, ”Kaliningradia”. Muistammekin, että GPS:n häiriöitä on aiemmin todettu mm. Suomen Lapissa ja Norjan Ruijassa, -venäläisten sotaharjoitusten aikana.

Lehdistössä esitetyn kritiikin mukaan koneen varustelussa oli säästetty -jopa 200 miljoonaa puntaa-, joten se oli altis häirinnälle ja ulkopuoliselle uhalle, kuten tavallinen siviilikone. Samaa konetyyppiä näki -ainakin ennen Venäjään kohdistuneita pakotteita- usein Helsinki-Vantaalla, -liike-jettinä.

Eilen torstaina kaksi Rivet Joint-valmiusohjelmaan osallistuvaa Boeing RC-135W -tiedustelukonetta -amerikkalainen ja brittiläinen- suorittivat useita tunteja kestäneen lentosuunnitelman, jossa ”Kaliningradia” kierrettiin, ja NATO:n itäistä sivua lennettiin Puolan ja Baltian alueilla. Toimenpide osattiinkin pian yhdistää keskiviikkoiseen välikohtaukseen.

Keskiviikkona tapahtuneen häirinnän tutkimukset ovat vasta alkaneet, mutta tavanomaista epäiltyä on jo käyty näpsäyttämässä.

NATO:n jäsenmaan puolustusministeriä kuljettavan lennon häirintä on tulkittavissa kansainvälisen sotilaspoliittisen tilanteen kireyden indikaattoriksi.

Luettavaa:

Iso-Britannia aloitti tänään suuren operaation tunnistaakseen venäläiset sotilaalliset kyberhakkerit, jotka iskivät Britannian puolustusministerin RAF-lentokoneeseen. Grant Shappsin suihkukone lensi 60 mailin säteellä Kaliningradista paluumatkallaan Puolasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *