Samaan aikaan, kun ns. moninapaista maailmanjärjestystä tavoitteleva valtioryhmittymä aikoo taistella ”Gazan puolesta” viimeiseen gazalaiseen, vanha Fatah:n taistelija Mahmud Abbas -Palestiinalaishallinnon (PA) presidentti- käyttää kaikkia keinoja verenvuodatuksen lopettamiseksi, ja konfliktin ratkaisemiseksi pysyvällä tavalla. Abbasin lääke on YK:n hyväksymä kahden valtion malli.
(Kuvassa Jake Sullivan (pidempi) ja Mahmud Abbas.)
Kahden valtion ratkaisu Israelin ja Palestiinan ikuiseen skismaan hakee taustaa Yhdistyneiden Kansakuntien alkuperäisestä jakosuunnitelmasta v.1947, jolla silloinen brittiläinen mandaatti Palestiina -entinen Turkin siirtomaa vuoteen 1917, päätettiin jakaa juutalaisten ja arabien kesken.
Kun jako piti toteuttaa, tulikin sota. Arabiliitto hyökkäsi v.1948, mutta sodan savujen haihduttua juutalaisilla olikin isompi pala, kuin mitä YK oli luvannut. Sen jälkeen sama on toistunut parikin kertaa, -aina samalla tuloksella.
Kansainväliset pinnistykset skisman ratkaisemiseksi ovat edistyneet sen verran, että Israel vetäytyi joitain vuosia sitten jo v.1968 Egyptiltä ottamaltaan Gazan kaistalta, -ja IDF pakotti juutalaissiirtolaiset sieltä evakkoon. ’Kaista’ ei ihan heti jäänyt kaistapäille, sillä Palestiinan hallinnon (PA) virkamiehet ja rakenteet olivat siellä vuoteen 2007, -jolloin islamistinen Hamas otti brutaalisti vallan. PLO:n ja Fatahin edustajat tapettiin, ja kaikki palestiinalaishallinnon virkamiehet samaan kasaan. -Usein julkisesti, kaduilla.
7. lokakuuta alkanut sota Hamasin ja Israelin välillä ei voi päättyä muuhun, kuin terroristien tukikohtien eliminoimiseen Gazasta. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu onkin jo julkisesti todennut, ettei Israelin tavoite ole Gazan miehittäminen, vaikka Hamasille ja ”Palestiinan islamilaiselle jihadille” sitä ei voi jättää. -Israel ei tingi turvallisuudestaan.
Israelin puolustusvoimien, IDF:n, pommitukset Gazassa ovat herättäneet kritiikkiä, ja vaatimuksia tulitauosta. Eikä perusteetta: Sota tiheään rakennetuissa kortteleissa onkin tuhoisaa.
Kahden valtion mallista ratkaisu?
Tolkullista ratkaisua haluavat tahot ovat nyt kääntäneet huomionsa em. Kahden valtion malliin: YK, Yhdysvallat, Euroopan Unioni ja moni muukin on sen kannalla, -kuten myös ”Länsirantaa” hallinnoiva Palestiinan hallinto (PA). Nyt on Mahmud Abbas:n paikka. Israelin kanta kahteen valtioon on ollut toistaiseksi torjuva.
Palestiinalaishallinnon presidentti Abbas toisti tänään olevansa valmis osallistumaan sellaiseen ratkaisuun, jossa palestiinalaishallinto palaa hallitsemaan Gazaa, mutta -Israelin asenteen lisäksi- on olemassa palestiinalaisten sisäinen ongelma: Hamasin kannatus Länsirannalla on ollut nousussa.
Yhdysvallat tukee ”uudistuneen” palestiinalaishallinnon vastuunottoa Gazasta, kunhan Israel onnistuu eliminoimaan Hamas-terroriryhmän. Toinen este on palestiinalaishallinnon sisäinen korruptio ja ”demokratiavaje”. Abbas vierittää moitetta Israelille:
”Ongelma ei ole [palestiinalaisten] poliitikkojen vaihtaminen ja uuden hallituksen muodostaminen: Ongelma on Israelin hallituksen politiikassa”, Abbas kertoi maanantaina (18.12.), kysyttäessä Yhdysvaltain ehdotuksista uudistaa palestiinalaishallintoa. Israelissa ollaan skeptisiä PA:n suhteen: Se ei ole pystynyt/halunnut estää alueellaan terroristimyönteisiä aktiviteetteja, -kuten islamistien tukimaksuja vangittujen ja surmattujen palestiinalaisten terroristien perheille.
Poliittista ratkaisua haetaan kansainvälisesti
Abbas tapasi perjantaina (15.12.) PA:n pääkaupungissa Ramallahissa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivanin, juurin näiden keskustelunaiheiden tiimoilta.
Sullivan totesi lehdistölle: ”Uskomme, että palestiinalaishallinto (PA) on uudistettava ja elvytettävä, sen hallintotapaa ja Palestiinan kansan edustusta on päivitettävä.” Lehden mukaan Sullivanin tuomisina oli mm. ehdotuksia henkilövaihdoksista PA:ssa. (-Selittää Abbasin nyreän ilmeen?)
Sullivan tapasi samalla matkallaan myös Israel pääministeri Benjamin Netanyahun ja puolustusministeri Yoav Gallantin.
Abbas torjuu väkivallan Palestiinan-kysymyksen ratkaisussa
”Olen rauhanomaisen vastarinnan kannalla. Kannatan kansainväliseen rauhankonferenssiin perustuvia ja kansainvälisissä suojeluksessa olevia neuvotteluja, jotka johtaisivat maailmanvaltojen suojelemaan ratkaisuun suvereenin Palestiinan valtion perustamiseksi Gazan kaistalle, Länsirannalle ja Itä-Jerusalemiin”, sanoi Mahmud Abbas maanantaina (18.12.)
Abbas, oli hän kuinka kädetön korruption ja terroristien myötäilyn suhteen, hakee siis kansainvälisesti taattua poliittista ratkaisua palestiinalaisten hyväksi. Tämä on jotain aivan muuta, kuin Hamasin ja sen ystävien -pitääk sanoa ”yshtävien”?- tapa taistella -globaalia valtataistelua- viimeiseen gazalaiseen asti?
Haastattelussaan maanantaina Abbas toisti jälleen vuosia vanhan vaatimuksensa, että Yhdysvallat sponsoroisi kansainvälistä rauhankonferenssia, -esikuvana vuoden 1991 Madridin huippukokous– jossa tavoitteena oli toteuttaa Palestiinan valtio vuotta 1967 edeltävien rajojen mukaisesti. Amerikkalainen virkamieslähde vahvisti tästä puhutun Abbasin kanssa käydyissä keskusteluissa. Yhdysvaltain innostuminen asiaan on sitten toinen juttu.
Vaikka PA tai Abbas eivät ole (vieläkään) selväsanaisesti tuominneet Hamasin hyökkäystä 07.10., kuulemme palestiinalais-tahoilta toivoa herättäviä avauksia. Maanantaina (18.12.) PLO:n pääsihteeri al-Sheikh myönsi haastattelussaan, että palestiinalaisten tähän asti käyttämät menetelmät eivät ole olleet tuloksekkaita. Pääsihteeri viittasi lausunnollaan juurikin väkivaltaiseen taisteluun.
Netanyahu ei halua PA:a Gazaan
Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu toisti lauantaina (17.12.) hallituksen kokouksen jälkeen, Kiryan sotilastukikohdassa Tel Avivissa, kantansa, ettei Palestiinalaishallinnolla (PA) voi olla roolia Hamasin kukistamisen jälkeisessä Gazassa.
”Tällä hetkellä palestiinalaishallinnon ylin johto yksinkertaisesti kieltäytyy tuomitsemasta (Hamasin tekemää) joukkomurhaa, ja jotkut heistä jopa ylistävät sitä avoimesti. Hallitsevatko he Gazaa ”seuraavana päivänä”? -Emmekö ole oppineet mitään? Israelin pääministerinä en anna sen tapahtua”, sanoi Israelin PMi.
Netanyahu toisti samassa yhteydessä jyrkän kantansa, että Gazan tulee olla demilitarisoitu ja ”Israelin turvallisuusvalvonnan alainen”. Netanyahun saaminen hyväksymään jokin kansainvälinen turvallisuusvalvonta saattaa olla haasteellista. –Egyptin presidentti on jo sellaisen hyväksynyt EU:n edustajan tavattuaan, -ja NATO on mainittu tässä yhteydessä.
Jos palestiinalaishallinnon johto tuomitsee Hamasin lokakuisen hyökkäyksen jyrkin sanoin -Kuten Netanyahu vaatii-, ovatko he vielä seuraavana aamuna käytettävissä niin monen tahon kaipaamaan rauhanratkaisuun? -Rauhaan johtavalta tieltä on jo vieritetty niin monta kivenjärkälettä, ja Israelin pääministeri haluaa olla yksi niistä.
Luettavaa:
- The Times of Israel 19.12. 2023
- Al-Arabiya 15.12. 2023,
”Pysyvä ja kiireellinen tulitauko Gazaan!” Britannia ja Saksa reagoivat siviilitappioihin
[…] ’Viimeiseen gazalaiseen!’ -Vaiko rauhaan? […]
[…] ’Viimeiseen gazalaiseen!’ -Vaiko rauhaan? […]
[…] ’Viimeiseen gazalaiseen!’ -Vaiko rauhaan? […]
[…] ’Viimeiseen gazalaiseen!’ -Vaiko rauhaan? […]
[…] ’Viimeiseen gazalaiseen!’ -Vaiko rauhaan? […]