Näin väittivät sosiaalidemokraatit eduskunnan kyselytunnilla tänään. Tuo on tietenkin arvio -vielä- mutta voi se toteutuakin.

(Kuva: Eduskunta.)

Tuo tarkoittaa, että kahdelta sadalta lääkäriltä jää potilas tutkimatta. Tämä kyselytunti on jo toinen peräkkäinen, jossa ennen muuta SDP iskee itse rakentamaansa SOTE-uudistukseen,
Tuo tarkoittaa, että kahdelta sadalta lääkäriltä jää potilas tutkimatta. Tämä kyselytunti on jo toinen peräkkäinen jossa ennen muuta SDP iskee itse rakentamaansa SOTE-uudistukseen,
Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen myönsi, ettei uudistus ollut mitenkään täydellinen, mutta juuri siksi sen sisältöä täytyy korjata.
Kurvinen esitti, -ei vaadi- vuokralääkäri-järjestelmästä luopumista, mistä kaikki ovatkin jokseenkin samaa mieltä, mutta koska lääkäripula on tosiasia, niin hyvinvointialueiden on siihen taivuttava, ja maksettava raskaasti. Nuorille lääkäreille se taas on kultakaivos, kun jotkut pääsevät jopa liki Yleisradion toimitusjohtajan palkkoihin, eli 30 000 euron kuukausituloihin. Myös lääkäriliitto on esittänyt lääkärikoulutuksen lisäämistä, mikä onkin jo jonkin verran edennyt.
Mutta on sellaisiakin, jotka katsovat, että todella merkittävät koulutusmäärien nostot ovat hankalia palkkauksen kannalta tuleville lääkäreille, koska Suomen väkiluku laskee ja vanhusten määrä suurten ikäluokkien mennessä manan majoille- tulevan 10 vuoden sisällä- kiihtyy. Sitä paitsi ikääntyvät ihmiset ovat entistä paremmassa kunnossa, erään sanonnan mukaan ”kuolevat terveinä”.
Kun nyt jo terveyskeskusten vastaanotoilla alkaa olla noin 40 prosenttia potilaista Lähi-idästä ja Afrikan Sarvesta, etenkin pääkaupunkiseudulla -jos ette usko niin tulkaa katsomaan- niin sydän- ja verisuonitautien hoitamisen sijasta lääkäreiden tehtäväksi jää trooppisten ja muiden eksoottisten tautien hoito.
Muuten aivan hirveä hälinä salissa, vaikka puhemies sitä koittaa hillitä.

Omalääkärit takaisin

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso lupasi, että vielä parikymmentä vuotta sitten tehokkaasti toiminut ”omalääkärikokeilu” on valmistelussa ja tuodaan takaisin, ja mikäli niin kansanedustajia kuin kansalaisiakin on uskominen se on tervetullut toimenpide.

Kurvinen meuhkasi, -taas

Erityisesti Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen oli liki koko kyselytunnin äänessä, vaikka ei puheenvuoroja käyttänytkään. Totta on sekin, että Kurvinen ei ole koskaan kuulut eduskunnassa ”maan hiljaisiin”, mutta tänään hän oli vauhdissa. Välttämättä ei vaikuttanut siltä, että hän tiesi kaikista asioista, mutta mielipide oli jokaiseen.

Vihreät vaativat: Hallitus työmarkkinapöytään

Vaatimus on pöyristyttävä, koska se asettuu perustuslakia ja suomalaista vapaata sopimusoikeutta vastaan.
Työministeri Arto Satonen muistutti vastauksessaan juurikin vapaasta sopimusoikeudesta, ja kertoi että tämä hallitus on menossa Ruotsin mallin mukaiseen järjestelmään, jossa jos osapuolet eivät saa sovittua ja hakeutuvat Valtakunnansovittelijan pakeille, niin tällä on oikeus ottaa esiin niin kutsuttu ”vientivetoisuus”, eli etteivät muiden alojen palkankorotukset olennaisesti ole korkeampia kuin viennin piirissä työskentelevien palkankorotukset.
Ruotsissa malli on ollut käytössä 25 vuotta, jona aikana sillä on ollut sekä kansantalouden, että palkkatasa-arvon kannalta kaikkien osapuolien mielestä myönteinen merkitys.
Seppo Huhta
2 thoughts on “’Hallitus leikkaa 3000 lääkärissäkäyntiä’”
  1. Tämä on jotenkin kuin tyhmien ihmisten tappelua. Miksei tehdä niinkuin -70 ja -80 luvuilla? Valtio hoitaa kaiken julkisen sauiraudenhoidon. Ja ne jotka haluavat käydä yksityisillä, ne maksavat ne kokonaan itse. Valtio ei tue millään muotoa yksityistä sairaudenhoitoa.

    Ei muuten kestä kun kuukausi-kaksi ja julkiselle puolelle jonttaa pitkä jono lääkäreitä.

    Tiesittehän että normaalin sairaalalääkärin alkupalkka on 108€/h !!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *