Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti torstaina (04.07.) Afganistania hallitsevat talebaanit Venäjän liittolaisiksi, vaikka Taleban on Venäjällä yhä kielletty järjestö. Tosin talebaanien johtajat ovat olleet useasti nähtyjä vieraita Moskovassa, -jopa ennen valtaannousuaan 2021.

(Kuvakoosteeseen käytetty kuvaa telebaanien Moskovan.vierailusta 2022.)

Afganistania kontrolloiva Taleban on ollut kielletty organisaatio Venäjällä vuodesta 2003, ja islamistit ovat Venäjällä myös kotimainen ongelma. Kabulin talebaani-hallinto ei kuitenkaan ole Moskovalle epämieluisa, -päinvastoin. Taleban-hallinto pääsi pian valtaannousunsa jälkeen Venäjän suosioon, kuten naapurimaan Iranin islamistinen pappishallituskin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ehdotti kesäkuussa suoraan ”suhteiden rakentamista” Taleban-hallitukseen. -Paitsi, että suhteet ovat olleet jo pitkään olemassa: Jo lokakuussa 2021 talebaani-johto vieraili Moskovassa, ja elokuussa 2022 he olivat siellä allekijoittamassa sopimusta venäläisen energian ostamisesta. Toki, talebaani-hallituksn ensimmäinen ulkomainen vierailukohde oli Kiina.

”Talebaanit  Venäjän liittolaisia terrorismia vastaan”

”Meidän on oletettava, että Taleban hallitsee valtaa maassa. Ja tässä mielessä Talebanit ovat tietysti liittolaisiamme terrorismin vastaisessa taistelussa, koska kaikki viranomaiset ovat kiinnostuneita hallitsemansa valtion vakaudesta”, Putin sanoi Astanassa Kazakhstanissa torstaina..

Sanonta on tarkoituksellisen epäselvä, mutta sen taustalla on Venäjän ja sen eteläisten naapurien -entisten neuvostotasavaltojen- mm. Uzbekistanin ja Turkmenistanin huoli islamistisesta terrorismista. ”Irakin ja Syyrian islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, Da’esh) keskiaasialainen editio ’ISIS-K’ (Khorasanin islamilainen valtio) on uhka em. maiden ja Venäjän lisäksi myös Afganistanin nykyiselle talebaani-hallinnolle: ISIS-K tekee toistuvasti terroritekoja Afganistanissa.

Pian vallankaappauksensa jälkeen Taleban lupasi Venäjälle ja Kiinalle estävänsä ’islamilaisen vallankumouksen viemisen’ pohjoisrajansa ylitse. Lupaus ei ole ihan suillai toiminut, mutta yritystä lienee.

Viime maaliskuussa ISIS-K-taistelijat tappoivat yli 140 ihmistä hyökkäyksessä konserttitaloon Moskovassa eräässä lähiössä , mikä on tappavin terrori-isku Venäjällä lähes kahteen vuosikymmeneen. Dagestanissa, missä tapahtui viimeisin islamistiterroristien isku Venäjällä, näyttävät olleet asialla al-Qaeda-suuntautuneet jihadistit.

Venäjä todella tarvitsee islamisti-scenessä sisällä olevia liittolaisia pehmentämään islamismin uhkaa itseään kohtaan. Toki, mikäs sen hauskempaa, kuin suunnata islamisti-piipäät ’länttä’ vastaan: Venäjän edustajien useissa tapaamisissa Hamasin johtajien kanssa -mm. 2022 Moskovassa- onkin keskustelu ainakin ”yhteisistä toimista lännen heikentämiseksi”.

Putin totesi torstaina talebaanit ”vastuullisiksi”, mitä se sitten tarkoittaakin:

”Olen varma, että Talebanit ovat kiinnostuneita siitä, että kaikki on vakaata Afganistanissa”, totesi Putin.

Moskova  ei ole virallisesti tunnustanut Kabulin Taliban-hallitusta, eikä talebaanien julistamaa ”Afganistanin islamilaista emiraattia”. -Tämä on hyvin ymmärrettävää, sillä Venäjän alueellakin on porukoita, joiden haave on julistaa emiraatti ja  sharia.

Afganistan lisäsi energian tuontia Venäjältä jo vuonna 2022

Kun Moskova alkoi etsiä vaihtoehtoisia asiakkaita energiamarkkinoilleen Ukrainaan hyökkäyksensä seurauksena USA:lta ja Euroopalta saamiensa pakotteiden vuoksi, Kabulissa istuva talebaani-hallitus lähti mukaan parrat tutisten.

Ongelmia oli mm. rahansiirroissa, -pakotteiden kiertämisessä. Nooruddin Azizi, Afganistanin virkaa tekevä kauppaministeri kertoi tuolloin paikalliselle TOLO News:lle rahansiirrossa käytettävän kolmansia maita välikäsinä.

Afganistanin brutaali talebaani-hallinto näyttää siis asettuneen Venäjän leiriin pian valtaannousunsa jälkeen. -Nyt se vasta sanotaan ääneen.

Luettavaa:

Huippukenraalit avautuivat Afganistanin katastrofista: Hätäinen vetäytyminen tuhosi vallanjakosopimuksen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *