Iranin islamilaisen tasavallan papillinen johtajisto saattaa joutua sanojensa vangiksi: Israelin raketti-isku Iranin vallankumouskaartin Syyriassa olevaa johtoa vastaan maanantaina (01.04.) Damaskossa oli tuhoisa, ja tavanmukaiset kosto-puheet on jo pidetty. -Mutta joutuvatko papit ne lunastamaan?

Iranin pappisjohto käy proxy-sotaa vihollisekseen nimittämäänsä Israelia vastaan aseistamalla ainakin libanonilaista Hexbollahia ja Gazassa valtaa pitävää Hamas-terroristijärjestöä, ja pitää vahvaa vallankumouskaartinsa, Islamic Revolutionary Guards Corps:n (IRGC) siirtoarmeijaa Syyriassa, jonka pääkaupungin Damaskon lentokenttä onkin ollut aseiden -mm. Israeliin ammuttavien rakettien- kuljetusväylä.

Israelin puolustusvoimilla, IDF:llä, olikin jo ennen Gazassa 7. lokakuuta alkanutta sotaa tapana vähentää säännöllisesti iranilaisten aseiden virtaa extremisteille pikku pommituksin. Gazan-sodan aikana kaikki tämä on entistä merkityksellisempää, -ja avaa vaarallisia näkymiä.

Maanantaina (01.04.) IDF iski Damaskon diplomaattialueella Iranin lähetystön konsulaattirakennukseen, surmaten useita IRGC:n korkeita toimihenkilöitä. Joulukuun-23 alun jälkeen Israelin tekemiksi epäillyissä iskuissa on menehtynyt kahdeksantoista IRGC:n upseeria, -joukossa avainkenraaleja. Hyökkäys oli IDF:n ensimmäinen diplomaatti-kohteeseen. -Aiemmin oli pommitettu sotilastukikohtia tai niihin rinnastettavia logistiikka-kohteita.

IDF:n iskut nostavat painetta Teheranin pappien turbaanien sisällä, mutta Iran on pidättäytynyt kostamasta suoraan Israelille: Papit ovat lisänneet tukeaan ”Vastarinta-akselille” (Axis of Resistance), -em. Hezbollahille, Hamasille, Jemenin huthi-kapinallisille ja muille mahdollisille islamisteille.

-Mutta tappava isku Iranin Damaskoksen konsulaattiin saattaa pakottaa Iranin ryhtymään suoriin toimiin, sanovat lehden kuulemat asiantuntijat.

Kuusi ohjusta osui maanantaina Iranin konsulaattirakennukseen, ja seitsemän IRGC:n jäsentä sai surmansa, -joukossa IRGC;n Quds-joukkojen johtava kenraali Mohammad Reza Zahedi. Teheranista kuuluivat tavanomaiset koston-vannomiset ja Israelin syyttelyt, mutta nyt korkeimmalta taholta, ja aiempaa jyrkemmin: Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei vannoi tiistaina (2. huhtikuuta), että Israel joutuu nyt ”rohkeiden miehemme rankaisemaksi”.

Lehden kuulema Genevessä toimivan Graduate Instituten vanhempi tutkija Farzan Sabet kommentoi: ”Iranilla ei ole monia hyviä vaihtoehtoja, mutta [maanantain] hyökkäys voi pakottaa sen toimimaan.”

​​Iranin Syyrian-suurlähettiläs Hossein Akbari on syyttänyt Israelia kansainvälisen oikeuden rikkomisesta ja vaatinut maailmanlaajuista tuomitsemista. Iran on myös pyytänyt asian käsittelyä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa. Israelin viranomaiset eivät -tapansa mukaan- kommentoi, mutta Israelissa sijaitsevan National Security Studiesin (INSS) vanhempi tutkija Raz Zimmt sanoi, että isku kohdistui rakennukseen, jota käytti em. Quds Force, jonka ainakin Yhdysvallat on määritellyt terroristijärjestöksi.

Turbaania voi vieläkin kiristää kireämmälle…

Iranin sisäpoliittisessa väännössä IRGC:n tukijoilla on ominaispainonsa, ja Khamenei joutuu ottamaan heidän äänensä huomioon. Ettei Iran ole vastannut suoraan Israelille aiemmista IRGC;n tai Qudsin kurittamisista, on hänelle rasite, jota radikaalisiipi osannee hyödyntää: Äärikonservatiivinen pappi ja parlamentinjäsen Hamid Rasaei on tuominnut konsulaatti-iskun ”hyökkäykseksi maamme maaperää vastaan”, ja vaati kostoa. -Maaperän mainitseminen antaa tulkinnan, että kosto pitää tapahtua Israelin maaperällä.

Iranin suora toimenpide Israelia kohtaan saattaisi vetää Yhdysvallat mukaan. -Juurikin siksi sellaista ei ole vielä nähty.

Teheranilla on tietty pakko reagoida. Isku Israelin diplomaatteihin -mikä noudattaisi simppeliä vastavuoroisuutta (”Hammurabin laki”), eristäisi Teheranin papit diplomaattisesti. Kostoisku Israeliin avaisi arvaamattomia näkymiä, ja tekemättömyys altistaa sisäisen änkyrä-opposition paineelle, -joka toisi keskuuteemme hulluakin hullumman Iranin pappishallituksen.

Stop the Press:

Juuri saamamme tiedon mukaan amerikkalaiset vahvistivat virallisesti lähettäneensä iranilaisille (maanantain 01.04.) hyökkäyksen jälkeen viestin, jossa he painottivat, ettei Yhdysvalloilla ollut mitään tekemistä asian kanssa, kertoo Saudeissa ilmestyvä lehti Al-Arabiya/Al-Hadath.

Washington piti myös tarpeellisena avata viestintäkanava iranilaisten kanssa, jotta tilanne ei kärjistyisi, ja että alueelle lähetetyt amerikkalaiset eivät altistuisi riskeille.

Lehden lähteet painottivat, että amerikkalainen viesti ilmoitti korostetun yksiselitteisesti, että ”Yhdysvallat, sen joukot ja tiedustelupalvelu eivät millään tavalla osallistuneet Damaskoksen hyökkäyksen (01.04.) valmisteluun, ja korostivat, että Iranin on toimittava tältä pohjalta.”

(Voitte hakea patjan, vesipöntön ja näkkileivät pois perunakellarista: Maailmansota peruutettu, -tältä kerralta. -Ehkä ensikerralla?)

Luettavaa:

2 thoughts on “Paineet Irania kohtaan kasvavat: Suora konflikti Israelin kanssa mahdollinen”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *