Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan suomalaiset pk-yrittäjät eivät näe Suomessa investointihaluja lisääviä tekijöitä. Pahimpana investointijarruna yrittäjät näkevät ay-liikkeen toiminnan (61 prosenttia vastaajista). Suurimmissa yrityksissä ja teollisuudessa ay-toimet nähdään erityisen negatiivisina ja erityisesti satamien työtaistelut.

Vastaajina helmikuun gallupissa oli 1339 pk-yritysten edustajaa. Suurimpina investointijarruina kyselyssä nähtiin myös talouden näkymät (56 prosenttia), verotuksen taso (55 prosenttia) ja kasvava julkinen velka (51 prosenttia). Tulos toi jokaisella kyselyn sektorilla esiin, että Suomesta puuttuu tällä hetkellä täysin pk-yrittäjien investointihaluja lisääviä tekijöitä. Vähiten negatiivisina tekijöinä nähtiin logistinen järjestelmä, infrastruktuuri ja energian saatavuus.

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi sekä ay-toimia että investointihaluja seuraavasti:

”Viesti on selvä: Suomi ei ole houkutteleva investointikohde. Tämä näkyy myös investointitilastoista. Monet yrittäjät ja omistajat laittavat, jos mahdollista, investointirahansa muualle, missä on vakaammat olot ja paremmat näkymät.

Yrittäjien mitta on täyttynyt ay-liikkeen toimia kohtaan. Valitettavasti moni kansalainen on nielaissut joidenkin liittojohtajien väärät ja valheelliset väitteet.

Kun Suomi sijaitsee sotaa käyvän Venäjän naapurissa, julkinen velkamme kasvaa lähes hallitsemattomasti ja syntyvyys on heikkoa, kotimaan politiikassa pitäisi tehdä ratkaisuja, jotka lisäävät investointihaluja. Hallitus yrittää niitä, mutta saa vastaansa ay-liikkeen ja sitä tukevien neliraajajarrutuksen. Tämä syö yrittäjien uskoa tulevaisuuteen.”

Tutkimuksen teetti tutkimusyhtiö Verianilla Suomen yrittäjät ja sen luottamusväli on 2,7 prosenttia. Kysely on tehty välillä 7.-13.2.2024.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *