Mikko Paunio

Aluperin Kosovon albaanin ja nykyisin Ruotsin Television toimittajana toimivan Diamant Salihun kirja ”Tills alla dör” on suomennettu ja julkaistu ”Kunnes kaikki kuolevat” nimisenä jo puolitoista vuotta sitten. Kirja sai Bonnierin Suuren journalistipalkinnon Ruotsissa vuonna 2021. Kirja sai huomattavaa julkisuutta ilmestyessään suomeksi ja Helsingin Sanomat julkaisi siitä kirjailijan pitkän haastattelun ja kirjaesittelyn 19.8.2022.

No-go-Rinkeby

Jo kirjan taustoitusjohdatuksessa tai kontekstoinnissa ilmenee Rinkebyn tai Turkbystä Somalbyksi muuttuneen Tukholman maahanmuuttaja-no-go-yhdyskunnan ankeudet. Työvälitystoimiston poismuuton jälkeen lähes kaikki julkiset rakennukset on poltettu mukaan lukien Nordea-pankki, paikallinen apteekki ja nuorten akatemia (nuorten työllistymistä tukeva toimisto). Murha-aallon aattona Somalbyssä oli väkivaltainen murhapolttoihin johtanut mellakka, joka sai alkunsa poliisin turvauduttua aseeseen eräässä uhkatilanteessa.

Kirja perustuu suureen määrään asiakirjoja ja haastatteluita

Sain kyseisen kirjan joululahjaksi ja luin sen kahdessa päivässä, vaikka se on melkein 400 sivua pitkä. Kirja perustuu suureen määrään viranomaisasiakirjoja (kuulustelupöytäkirjat, tuomiolauselmat, koulujen päiväkirjamerkinnät, sosiaaliviranomaisten päätökset ja lausumat) ja valtavaan määrään haastatteluja (poliisit, jengirikolliset ja muut asianosaiset). Lisäksi kirjassa on mittava määrä gangstaräppäreiden lyriikkaa, jota poliisit ovat koettaneet hyödyntää huonosti edenneissä tutkimuksissaan. Räplyriikka pitää sisällään puolipeitellysti osoittelua siitä, kuka on seuraava uhri tai kuka tappoi kenetkin.

Kirja kertoo somaliyhteisön sisältä kasvaneesta äärimmäisen väkivaltaisesta jengirikollisuudesta ja siihen liittyvästä murha-aallosta, joka alkoi vuonna 2015. Kirjassa kuvataan sekä Dödspatrulletin että Shottazin keskeisten hahmojen edesottamuksia aina alkuvuoteen 2021 asti. Kuolonuhreja somalien sisäsissä välienselvittelyissä on jo kenties kymmeniä Ruotsissa. Paljon julkisuutta saaneen Dödpatrulletin ja Shottazin välisessä sodassa kuolonuhreja lienee jo 16.

Vain yhden murhan tekijä saanut tuomion Ruotsissa, koska klaanijohtajat siunaavat yhteisön omertan

Yhtä Ruotsissa tapahtunutta somalipojan eli 17-vuotiaan Shacki nimisen pojan pizzeriassa vuonna 2018 tekemää murhaa lukuunottamatta kaikki muut Ruotsissa Dödspatrulletin ja Shottazin välisessä sodassa tehdyt murhat ovat jääneet pimeiksi, vaikka poliisit tietävät kohtuuvarmuudella esim. räplyriikkaan ja tiedustelutietoon perustuen syylliset. Todistajat kokevat olevansa hengenvaarassa. Kuulusteluista ei ole ollut hyötyä, koska kuulustellut somalipojat vastaavat säännönmukaisesti ”en kommentoi” tyyliin.

Kirjailijan haastatteleman yhden nuoren somalirikollisen ns. hunttiukon harvinaisen avomielisestä purkauksesta selviä, että hunttiukko piti somalien klaanijohtajia viimekädessä syyllisinä murha-aaltoon. Klaanijohtajat siunaavat somaliyhteisön omertan eli sen, että syyllisiä ei voida saattaa vastuuseen teoistaan. Hunttiukot ovat nuoria poikia, jotka räpgangstakulttuurista (kalliit autot, kellot, naiset) lumoutuneina haluavat päästä jengeihin ja ”ovat valmiita tappamaan ja kuolemaan”.  Monet äärimmäiset väkivallanteot ja murhat ovat alaikäisten  tekemiä, koska nuoret tietävät saavansa vain kolme vuotta koulukotia tekemistään murhista. Jengiläisiksi halutaan mielletyn glamourin vuoksi, vaikka elämä jengissä elämä on yhtä helvettiä lopulta.

Ruotsin TV paljasti jengisodan kumpuavan somaliyhteisöstä

Diamant Salihu ei ole myöskään saanut lukemattomista yrityksistä huolimatta kuin aniharvoin somaliyhteisön sisältä haastatteluja. Yksi poikkeus oli väheksyttyyn Madhiban-klaaniin kuuluva Fadumo Igal niminen nuori somalinainen ja äiti, joka antoi Ruotsin television ohjelmainsertin avulla murha-aallolle ja jengiväkivallalle etniset kasvot. Hän oli lopen kyllästynyt jatkuviin somaliyhteisön murhien jälkeisiin sisäisiin imaamien ja klaanijohtajien johtamiin hätäkokouksiin, jotka eivät johtaneet mihinkään. Hän joutui TV-esiintymisestään kärsimään ja myös Diamant Salihukin sai kriittistä palautetta toimittajakollegoiltaan. Muutama ihminen teki insertistä valituksen radion ja television toimintaa valvonaan tarkastuslautakuntaan, joka antoi insertistä vapauttavan päätöksen, koska ”taustan kertominen oli olennaista aiheen kannalta”.

Helsingin Sanomat ei paljastanut kirja-arvostelussaan jengisodan syntyneen somaliyhteisössä, vaikka se on ”Kunnes kaikki kuolevat” kirjan ydinviesti

Helsingin Sanomat ei kertonut lukijoille 19.8.2022 ”Kunnes kaikki kuolevat” kirjan ydinviestiä, eli sitä, että somaliyhteisön sisällä Ison Britannian ja USA:n tapaan syntyi nuorten välinen hallitsematon murha-aalto Tukholman lähiöissä. Edes nyt syksyllä lokakuun alussa Dödspatrullenin ja Shottazin välisestä sisällissodasta kertovassa Ilta-Sanomien laajassa jutussa ”Väkivaltainen katujengi levittäytyi Suomeen” ei paljasteta sisällissodan etnistä taustaa.

Somalipoikien koulupudokkuudesta, joka keskeinen syy rikoskierteille, ei käydä Suomessa eikä Ruotsissa avointa keskustelua

Kun vielä sain kirjoittaa hyvin suosittuun Uuden Suomen blogiini, kirjoitin koulupudokkuudesta ja siitä, kuinka Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen ns. avoimessa kohortissa tehdyssä tutkimuksessä piilotettiin tiivistelmästä ja taulukoista tutkimuksen kriminaali- ja sosiaalipoliittisesti tärkein tulos eli se, että positiivisen syrjinnän vuoksi kouluille annettu lisäraha ei vähentänyt maahanmuuttajapoikien koulupudokkuutta. ”Kunnes kaikki kuolevat”  kirja pitää koulupudokkuutta tärkeimpänä syynä sille, miksi nuori ajautuu rikolliselle uralle. Kirjan mukaan Voice of American nuorten USA:ssa ja Iso Britanniassa somalinuorten rikollisuudesta haastatelluista somalivanhemmista vain yksi oli sitä mieltä, että vanhemmat eivät ota vastuuta lapsistaan. Syitä haettiin institutionaalisesta rasismista ja köyhyydestä. Omaiset ihmettelivät myös, miksi niin monet somalimurhat ovat selvittämättä. ”Kunnes kaikki kuolevat” kirjasta selviää, että somalit pitävät murhien ja niiden pimennossa pysymisen johtuvan rasismista.

Alhaisten odotusten wokerasismi syy, miksi koulupudokkuuden keskeisestä syystä vaietaan

Kirjasta selviää koulupudokkuuden keskeinen syy, joka on Suomenkin kouluille tuttu ilmiö. Somalilapset häviävät – useinmiten Somaliaan – kouluista jopa yli vuodeksi ja ilmestyvät sitten miten sattuu takaisin kouluun. Diamant Salihu kirjoittaa:

”Vanhemmat eivät ole tajunneet, että Ruotsissa on oppivelvollisuus, tai sitten he eivät piittaa siitä, eivätkä edes huippulahjakkaat oppilaat ehdi saada luokkaansa kiinni pelkän kevätlukukauden aikana.”

Suomeakin vaivaama vasemmiston ja valtamedian hellimä woke-intersektionaalisuus on johtanut ”alhaisten odotusten rasismiin” (engl. racism of low expectations), jossa uhriluokituksen saaneelta etniseltä ryhmältä ei rasistisista syistä (”eivät kuitenkaan opi ajatellaan hiljaisesti”) tohdita odottaa samaa kuin muilta ryhmiltä.

Dödspatrulletin johtaja Kisu avoimena

Kirjan loppupuolella Diamant Salihu pääsee haastattelemaan Dödspatrulletin ilmeistä ylätason johtajahahmoa  Kisua , jonka etninen tausta on Iranista. Kisu on jo kolmannen polven rikollinen Ruotsissa. Kisu kiistää olevasa enää rikollinen, mutta rivien ulkoista selviää, että hän rahoittaa ”verkostollaan” yhtä ja toista hanketta ja kertoo, kuinka hän menee Lamborgiinillaan vastaan ​​Dödspatrulletin kahta perustajajäsentä, jotka kohdakkoin vapautuvat vankilasta. Kisulla on laaja selitys Ruotsissa ahtaissa maahanmuuttajahiöissä voimistuvalle väkivallalle, jossa yhä enemmän uhreja, vaikka tulee jengiläiset käyttää luotiliivejä. Hän kertoo, kostonkierteet saavat käyttää alkunsa huumekauppaan tästä riidoista ja veloista. Nämä kahna on syntynyt yhä enemmän siitä korvauksia lähiaikoina, että Ruotsiin on tullut suuria määriä siirtoja ja niitä ovat muuttuneet yhä ahtaammiksi ja huumekauppiaita yhä enemmän toistensa reviireillä. 

Kisu kertoo saavansa paljon useasta Euroopan maasta mukaan lukien Suomi nuorilta, jotka liittyä gangstakulttuurin lumosta Dödspatrulletiin. meillä on kaikki elementit hallitsemattomaan kehitykseen Suomessa. Kuten olen tässä blogissani Helsingin SOTEPE-lautakunnasta saamani tiedon pohjalta kirjoittanut jo nyt joudutaan kaksinkertaistamaan erittäin raskaita lastensuojelutoimia rikolliselle polulle joutuneille nuorille, jotka ovat tärkeitä arabiankieliset ja somalinkieliset ovat reippaasti yliedustettuina.

Tanskassa syylliset murhiin saatiin selville ja ankarat tuomiot pantiin hyvää 

Kirjan lopulla on pitkä selostus Kööpenhaminassa Dödspatrulletin usean jäsenen (alunperin yksi jengin perustaneista ja liuta hunttiukkoja) tekemästä kaksoismurhasta, jossa toinen uhreista oli Shottaziin sidoksissa oleva henkilö räppäri. Tanskassa on eri lait ja poliisilla enemmän toimivaltuuksia ja lisäksi jengirikollisuudesta saa kaksinkertaisen ”kakun”. Tuomarin lukiessa näille äärimmäistä väkivaltaa käyttäneille somalinuorukaisille 20-vuoden tuomiot näin nuoret huutelivat tuomarille:

”Kakskyt vuotta äijä! Mä ansaitsen seittemän. Saatanan rasistit. Seittemän vuotta mä ansaitsen äijä”, Abbe huutaa. Abbe syyä tuomarille yhä solvauksia: ”Pikkuhuora, mä kenkäsen sitä naamaan.”

Viitteitä

Suomessa kasvaa jengirikollisuuden alkio, sanoo Ruotsin jengeistä palkitun kirjan tehnyt toimittaja – Ulkomaat | HS.fi

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009895381.html

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkopaunio/helsingin-kallis-koulujen-positiivinen-syrjintapolitiikka-pohjaa-tutkimukseen-jossa-sen-tarkein-tulos-on-piilotettu/

https://www.oikeamedia.com/o1-203600

https://en.wiktionary.org/wiki/racism_of_low_expectations

https://www.marinschools.org/cms/lib/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *