Vielä huomenna kerkeää hakea lääkkeitä edullisemmin, mikäli vuosiomavastuu on ylittynyt. Tänä vuonna ”lääkekatto” oli 592,16 euroa. Ensi vuodeksi lääkekatto nousee 626,94 euroon. Vuonna 2023 lääkekattoon ei tehty laisinkaan indeksikorotusta ja ensi vuodeksi sitä korotetaan vain kansaneläkeindeksin muutoksen verran.

Kun lääkeiden omavatuuosuus on kertynyt kalenterivuoden aikana täyteen, saa asiakas lääkeostoistaan lisäkorvausta ja saa jokaisen kelakorvattavan lääkkeen hintaan 2,50 €/toimituskerta. Toimituskerran koko riippuu reseptistä. Joitain lääkkeitä saa ostettua kerralla kolmen kuukauden käyttömäärän, mutta joitain lääkkeitä pystyy ostamaan vain pienempiä määriä kerrallaan. Lääkäri on saattanut kirjoittaa pitkäaikaiskäyttöön tarkoitetusta lääkkeestä reseptin jolla saa vaikkapa kuukauden annoksen kerrallaan ja resepti iteroituu, eli uusiutuu tämän jälkeen automaattisesti. Tämä tulee toki kalliimmaksi sellaiselle potilaalle, jolla lääkekatto on tullut täyteen, kuin jos reseptillä saisi ostaa tuon kolme kuukautta kerrallaan.

Lääkkeiden lisäkorvausta saa reilut 7% lääkeostoja tehneistä, eli yli 282 000 ihmistä.

Lääkekaton ajatuksena on, etteivät kenenkään lääkekustannukset pääsisi nousemaan kohtuuttoman suuriksi. Osa lääkkeistä ei kuitenkaan ole lainkaan kelakorvattavia, eivätkä myöskään kerrytä omavastuuosuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *