Suomeen perustetaan Euroopan Unionin valmiusvarastoja, mm. biologisiin, kemiallisiin ja ydinuhkiin varautumiseksi. Varastojen kustannuksista vastaan kokonaan EU-komissio.

Suora videolähetys alkaa klo. 15:00, videoikkuna alempana tällä sivulla.

RescEU-hankkeen myötä Suomeen perustetaan lisää Euroopan Unionin yhteisiä valmiusvarastoja. Uudet varastot sisältävät mm. lääkkeitä sekä hoitotarvikkeita ja -laitteita. Suomi on saanut Euroopan komissiolta uuden hankerahoituksen, joka on 62,9 miljoonaa, jonka jälkeen hankekokonaisuuteen on budjetoitu yhteensä 305 miljoonaa euroa. Hanketta esittelevät klo. 15:00 alkaen sisäministeri Mari Rantanen, sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen, Huoltovarmuuspäällikkö Kimmo Kohvakka ja joukko asiantuntijoita.

Hankkeeseen osallistuvat Suomesta Huoltovarmuuskeskus, THL ja Säteily- ja turvakeskus  sisäministeriön johdolla.

Sisäministeri Mari Rantanen (PS) aloitti kertomalla Suomen saaneen 300 miljoonaa EU:lta. Ministeri mainitsi myös Suomeen äskettäin suuntautuneen turvapaikanhakija-ryntäyksen.  Ensimmäistä EU:n valmiusvarastoa on rakennettu Suomeen kuluvan vuoden ajan. -Nyt puheenaoleva lääkinnällinen varasto on toinen.

Hankkeita toteutetaan viranomaisyhteistyöllä, sisäministeriön ollessa koordinoivana tahona.

Sosiaaliministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoi Suomeen perustettavien varastojen sisältävän hoito- ja lääkintämateriaalia. Henkilösuojaimia, mittauslaitteita, ja hoitotarvikkeita. EU:n pelastuspalvelu-yhteistyössä on autettu aiemmin mm. Kreikkaa maastopalojen hallinnassa. Suomeen tulevat varastot palvelevat koko EU:n aluetta.

Ministeri viittasi viimeaikaisiin kriiseihin, joissa EU-maat ovat jo tehneet rajat-ylittävää yhteistyötä. Vakavat terveysuhat ovat kasvussa, muistutti ministeri. Paikalliset tarvikevarastot eivät aina riitä akuutissa tilanteessa, -joten yhteinen varmuusvarastointi on tarpeen.

Kimmo Kohvakka briiffasi hankkeen toteutuneesta osasta. Huoltovarmuuspäällikkö mainitsi uhkatilanteista pandemiat. EU:ssa vahvistetaan strategista varautumista, osallistumalla Suomi vahvistaa myös omaa valmiuttaan. Suomesta löytyy huoltovarmuusosaamista. Hankkeeseen rekrytoidaan Suomessa noin 10 henkilöä. Ensimmäinen varmuusvarasto Suomessa on jo käynnistynyt, ja palvelee vuoden alusta alkaen. EU:n komissio korvaa varastoinnin kulut täysimääräisesti, kertoi Kohvakka.

Median kysymyksissä STT kysyi näköpiirissä olevista uhkista. Hänelle vastasi ministeri Rantanen: Akuuttia uhkaa ei ole näkyvissä, mutta turvallisuusympäristön muutokseen on varauduttava. Grahn-Laasonen muistutti terveystilanteiden voivan huonontua odottamattomasti.

Mediatilaisuus päättyi 15:31.

Luettavaa:

  • MTV 24/27.01. 2023,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *