EU:n jäsenmaiden parlamenttien EU-valiokuntien ja Euroopan parlamentin yhteisen konferenssin (COSAC) yleiskokous hyväksyi päätöspäivänään kannanotot EU:n toimielimille ja keskusteli EU:n laajentumisesta sekä kyberresilienssin vahvistamisesta ja disinformaation vastaisesta toiminnasta.

73:nnen COSACin yleiskokouksen kannanotot käsittävät seitsemän pääaihetta: turvallisuus, Ukraina, EU:n strateginen ohjelma, monivuotinen rahoituskehys, laajentuminen, kyberresilienssi ja disinformaatio sekä Lähi-itä.

Suomen aloitteesta kannanottoihin lisättiin kohta, jossa COSAC tuomitsee Venäjän toteuttamat ukrainalaisten lasten kaappaukset.

Kaappaukset koskevat noin 20 000 lasta ja jatkuvat edelleen. COSAC vaatii koordinoitua yhteistyötä lasten palauttamiseksi ja EU:n painetta Venäjälle lasten löytämiseksi ja palautusten toteuttamiseksi.

COSACin kannanotot hyväksytään konsensusperiaatteella, mitä ennen yksittäisistä sisältökohdista voidaan äänestää. Kannat eivät sido kansallisia parlamentteja eivätkä määrää ennalta niiden kantaa.

Suomen valtuuskuntaan yleiskokouksessa kuuluivat suuren valiokunnan Mika Lintilä (kesk., valtuuskunnan johtaja), Mikko Polvinen (kesk.), Jani Kokko (sd.) ja Sari Tanus (kd.).

Kokko: Laajentumisessa epäonnistuminen johtaisi Venäjän ja Kiinan vaikutusvallan kasvuun

Suomen valtuuskunnan Jani Kokko osallistui yleiskokouksen päätöspäivän keskusteluun EU:n laajentumisesta.

Kokko arvioi, että nykyisten hakijamaiden tärkeimmät syyt EU:hun liittymiselle ovat samoja kuin Suomella kolmekymmentä vuotta sitten: taloudellinen kasvu, mahdollisuudet, vakaus ja turvallisuus.

Vastuu laajentumisen onnistumisesta on Kokon mukaan sekä hakijamailla että nykyisillä jäsenmailla, sillä mm. EU:n rahoitus ja päätöksenteko vaativat uudistamista. Vaiheittainen eteneminen jäsenyysprosessissa on yksi tapa tukea todellista ansioperustaisuutta ja vähentää yksittäisten jäsenvaltioiden valtaa päätöksenteossa.

Kokko huomautti, että EU:n laajentumisessa ei ole enää kyse vain demokratian vahvistamisesta hakijamaissa.

”Kyse on myös uudella tavalla geopoliittisesta välttämättömyydestä. Mikäli epäonnistumme unionin laajentumisessa, se johtaa Venäjän ja Kiinan vaikutusvallan vahvistumiseen Euroopan kannalta kriittisillä alueilla.”

(Uutispeili ei ole muokannut artikkelin sisältöä.)

Luettavaa:

One thought on “Ukrainan kaapatut lapset COSACin kannanottoihin Suomen aloitteesta”
  1. eu ei ole mikään demokratia, se on täysin puniikkiluontoinen itsemääräämä ,toisten itsenäisten valtioiden tuhooja, miljaredeja pientenmaitten verorahoja heitellään kaikennäköiseen kommunistiseen humbuukiin. valehdelaan,salataan jne, sananvapautta ei ole, heti tyrmätään, eu,n piti olla raha ja kauppaliitto,ei mikään itsestään selvä liittovaltio joka kertoo kuinka äänestetään, mitä sanotaan, maksetaan hämärärahaa kaikennäköiseen valtion tuhoamosiin. ulos koko hämärä eu,sta ja heti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *