Eduskunta hyväksyi sairaalaverkon leikkaukset ääniin 101–96. Vihreiden Savo-Karjalan kansanedustaja Krista Mikkonen on pettynyt hallituksen toimintaan ajaa alas julkista terveydenhoitoa ja supistaa palveluita erityisesti itäisessä Suomessa.

(Arkistokuva (16.12.-24), kuvalähde: Eduskunta)

“Ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen lopettaminen Iisalmessa ja Varkaudessa tarkoittaa entistä pidempiä matkoja avuntarpeen hetkellä. Olen hyvin pettynyt Orpon hallituksen linjaan ajaa systemaattisesti alas julkista terveydenhuoltoa, joka on ollut maamme ylpeys. On selvää, että ympärivuorokautisen päivystyksen karsiminen heikentää hoitoon pääsyä ja vaarantaa potilasturvallisuutta Itä-Suomessa,” sanoo Mikkonen tiedotteessaan tänään.

Iisalmesta ja Varkaudesta joutuu jatkossa menemään Kuopioon

Perusterveydenhuollon ympärivuorokautisen päivystyksen lopettamisen seurauksena Iisalmesta ja Varkaudesta joutuu jatkossa menemään Kuopioon. Muutos heikentää potilasturvallisuutta ja kasvattaa myös kuljetuskustannuksia.

Kuka pitää Itä-Suomen puolta?

”Hallituksen Itäisen Suomen ohjelman kauniit kirjaukset eivät paljoa mieltä lämmitä. Konkreettiset lisäsatsaukset alueelle uupuvat täysin, sen sijaan hallitus ajaa alas asukkaiden kannalta elintärkeitä julkisia palveluja. Itäisellä Suomella on muutenkin haasteita elinvoiman vahvistamisessa, eikä terveyspalvelujen heikentäminen ainakaan paranna tilannetta alueella, jossa väestö vanhenee,” sanoo Mikkonen.

Mikkonen nostaa esiin myös hyvinvointialueiden itsehallinnon ja pitää hallituksen toimintaa mikromanageerauksena.

“Hyvinvointialueilla on oltava valta itse päättää, miten ne järjestävät päivystyksen ja muut palvelut. Alueet tuntevat tilanteensa itse parhaiten. Hallitus on syksyn mittaa koko ajan korostanut hyvinvointialueiden itsehallintoa, kun alueiden rahoitusvaje on tuotu esille. Ja nyt hallitus tekee yksityiskohtaisia päätöksiä yöpäivystyksen järjestämisestä hyvinvointialueiden päiden yli. Se on täysin vastoin ajatusta hyvinvointialueiden itsehallinnosta,” sanoo Mikkonen.

Mikkonen muistuttaa, että hallituksen tekemät terveydenhuollon leikkaukset eivät suinkaan rajoitu vain sairaalaverkkoon.

“Orpon hallitus romuttaa julkista terveydenhuoltoa askel kerrallaan. Hoitotakuuta heikennetään, eli jatkossa hoitoon pääsee kolmen kuukauden sisällä nykyisen kahden viikon sijaan. Lisäksi hallitus korottaa muun muassa terveydenhuollon asiakasmaksuja ja lääkkeiden alkuomavastuuta. Nämä korotuksen osuvat ihan kaikkiin julkisia terveyspalveluja käyttäviin ihmisiin,” summaa Mikkonen.

Yöpäivystys lakkautettiin Iisalmen ja Varkauden lisäksi myös Savonlinnasta, Kemistä, Salosta, Oulaskankaalta ja Raahesta.

One thought on “Kansanedustaja Krista Mikkonen sairaalaverkon leikkauksista: Kuka pitää Itä-Suomen puolta?”
  1. Turha työ pois terveydenhoidosta. Sitä varmaan moni on kokenut ainakin työtä tehdessään. Lääkärin vastaanotolla suuri osa ajasta kuluu tietokoneen kanssa pelaamiseen. Se on tietenkin tarpeellista vakavissa taudeissa, mutta monesti riittää muutama minuutti tilanteen selvittämiseen.

    Kerronpa todellisen tapauksen. Selkääni syntyi äkillisesti ikävästi kutiseva ihottuma ja menin yksityiseen lääkäriin, jossa oli paljon potilaita. Hoitaja kysyi, mikä vaivaa, näyin hänelle ihottumaa ja hoitaja vei minut heti lääkärin luo. Lääkäri katsoi ja tunnusteli paljaalla somella ihottumaa ja sanoi Herpes zoster. Repäisi paperin palan ja kirjoitti siihen pari lääkettä ja antoi ohjeet ja pyysi tulemaan huomennä näyttämään, koska ihotaudit ovat vaikeita todeta. Tilanne kesti pari minuuttia. Hoitaja otti 50 euroa maksuksi ja sonoi, ettei huomenna mene maksua.
    Sain viruksiin tehoavaa voidetta ja tarvittaessa kipulääkettä. Seuraavana päivänä kävin näyttämässä ja tuloksena oli tulla huomenna uudestaan. Katselu kesti varmaankin minuutin ja käskettiin tulla parin päivän päästä näyttämään. Silloin virus lääkintä lopetettiin ja sitten voin panna betadiinea tulehtuneeseen kohtaan tarvittaessa. Tauti parani.
    Mikä oli tulos. Lääkäri sai ehkä 5 minuutin työstä 50 € eli hyvän palkkion ja minä tulin terveeksi. Näin toimii hyvä terveydenhoito ilman byrokratiaa ja tietokoneita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *