Yritysten ihmisoikeusvastuu on viime vuosina noussut näkyväksi teemaksi julkisessa keskustelussa ja sääntely on kehittymässä nopeaa vauhtia. Ihmisoikeuskeskuksen Vastuullinen liiketoiminta sote-alalla – Yritysten ihmisoikeusvastuu asumispalveluissa -selvitys tarkastelee ihmisoikeusvastuun toteutumista Suomen suurimmissa asumispalveluita tarjoavissa yrityksissä.
Ihmisoikeuksien systemaattinen huomioiminen sote-alalla on vasta alkuvaiheessa.
Tänään julkaistun selvityksen tulokset osoittavat, että ihmisoikeuksien systemaattinen huomioiminen sote-alalla on vasta alkuvaiheessa. Vaikka ihmisoikeudet ovat jo pitkään ohjanneet alaa koskevaa sääntelyä ja näkyneet esimerkiksi palveluiden laadun kehittämisessä, on keskustelu yritysten kokonaisvaltaisesta ihmisoikeusvastuusta kuitenkin alalla verrattain uutta.
Myönteistä kehitystä on kuitenkin havaittavissa viime vuosilta. Asumispalveluita tarjoavien yritysten ihmisoikeusvastuun tilaa on arvioitu vuodesta 2021 lähtien, ja seurannan perusteella ymmärrys yritysvastuun ja ihmisoikeusvastuun merkityksestä on vahvistumassa. Tämä alkaa vähitellen näkyä myös käytännön toimissa.
Selvitys avaa keskustelun sote-alan yritysvastuusta
Selvityksessä yritysten ihmisoikeusvastuun nykytilaa on arvioitu tarkastelemalla kolmea teemakokonaisuutta:
- yritysten ihmisoikeussitoumuksia
- yritysten prosesseja ihmisoikeusriskien kartoittamiseksi ja huomioimiseksi kaikessa toiminnassaan
- yritysten kanavia epäkohtien ilmoittamiseksi ja lähestymistapaa korjaaviin toimenpiteisiin.
Tarkasteluun valikoidut teemat perustuvat YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskeviin ohjaaviin periaatteisiin. Periaatteet hyväksyttiin 2011, ja ne ovat siitä lähtien toimineet työkaluna yritysten ihmisoikeusvastuun tarkastelemiseksi ja kehittämiseksi. Myös EU:n kesällä voimaan astunut yritysvastuudirektiivi pohjautuu YK:n ohjaaviin periaatteisiin.
”Kaikkien teemakokonaisuuksien osalta selvityksen tulokset osoittavat, että järjestelmällinen ihmisoikeustyö sote-alan yrityksissä on vasta käynnistymässä”
Kaikkien teemakokonaisuuksien osalta selvityksen tulokset osoittavat, että järjestelmällinen ihmisoikeustyö sote-alan yrityksissä on vasta käynnistymässä. Julkaisun tavoitteena on herätellä keskustelua alalla ja tukea yrityksiä kehittämään ihmisoikeustyötään. Selvityksessä avataan, mitä ihmisoikeusvastuu sote-alalla käytännössä tarkoittaa ja miten alan erityispiirteet vaikuttavat tämän toteutukseen. Ihmisoikeuskeskus jatkaa selvityksen pohjalta työtä ihmisoikeusvastuun vahvistamiseksi sote-alan yrityksissä yhteistyössä alan eri toimijoiden kanssa.
- Selvitys on toteutettu Ihmisoikeuskeskuksen toimeksiannosta yhteistyössä FIANT Consulting Oy:n kanssa.
- Vastuullinen liiketoiminta sote-alalla – Yritysten ihmisoikeusvastuu asumispalveluissa (PDF), -Linkki avautuu uuteen välilehteen.
Sote-asiaa aiemmin Uutispeilissä:
Jouko Heyno: VARHA:lta rahat loppu -Miksi, vaikka ostopalvelut tulevat niin halvoiksi?
[…] Selvitys: Ihmisoikeuksien systemaattista huomioimista sote-alan yrityksissä on vahvistettava […]