Eduskunnan kyselytunnilla tänään edustaja Pia Hiltunen (SD) kysyi hallituksen kululeikkauksista ammatilliseen koulutukseen. Käydyssä keskustelussa leikkausten mittakaava -ja vaikutukset- karkasivat keskustelijoilta.
(Kuvassa edustaja Hiltunen, kuvalähde Eduskunta.)
Pia Hiltunen (Sosialidemokraatit): ’(Ammatillisen jatkokoulutuksen) leikkaukset kohdistuvat suoraan myös nuoriin’
Hallituksen säästö-ohjelmaan kuuluu ammattikoulutuksen rahoituksen leikkaaminen, mutta se on suunnattu nimen omaan ammatilliseen jatkokoulutukseen: Hallitus leikkaa ammatillisesta jatkokoulutuksesta 120 miljoonaa.
Ammatilliseen koulutukseen varattu enemmän kuin v.2019
Kuitenkin hallitus aikoo laittaa ammatilliseen koulutukseen yli 2,3 miljardia euroa. -Vuonna 2019 ammatilliseen koulutukseen kului valtion varoja 1,9 miljardia.
Tämä tarkoittaa, että ensi vuodeksi ammatilliseen koulutukseen on kuitenkin varattu runsaat 17 %:a enemmän, kuin viisi vuotta aiemmin. Toki inflaatio on jyrsinyt osan lisääntyneistä varoista, mutta on ehkä kuitenkin liioiteltua sanoa, että nykyinen hallitus antaa ”kuoliniskun” Suomen teollisuudelle.
Vihreitä eivät ammattikoululaiset huoleta
Vihreiden Inka Hopsu ei ollut huolestunut opiskelijoista, vaan ennen muuta siviilin kollegoistaan eli opettajista.
Totta tietenkin on, että Vihreille eivät ole koskaan merkinneet työläiset yhtään mitään sen kummemmin kuin ammattiin opiskelevat nuoretkaan.
Mutta kovasti kylmää olisi Vihreiden tarjoama kyyti ammattioppilaitoksissa opiskeleville nuorille. Vihreille,kun pelkistettynä riittäisi se, että siellä olevien opettajien paikat ja palkat säilyvät, -se ja sama opiskelijoille.
Työllisyystilanne on nyt huono
Meillä on nyt 300 000 työtöntä, joista 100 000 on pitkäaikaistyöttömiä. Tilanne ei ole ollut viimeisen vuoden aikana kuin koko ajan hankaloituva, mutta nyt useat talousennustajat -pankit, ajatuspajat yms.- ovat ennustaneet, että Suomi on nousemassa suosta. Tosin olisi pitänyt jo aiempienkin ennustusten mukaan niin käydä.
Ehkä ainoa ihan todellinen ja aivan varmasti uutta työtä antava on Turun telakalle 1,5 miljardin euron risteily laivatilaus evästettynä optiolla jakhdesta-myös puolentoista miljardin euron arvoisesta laivatilauksesta siis yhteensä noin 40 000 miestyövuotta siis sen kokonaistyöllisyys vaikutus kerran naisineen on noin 10 000 ihmisen työllistyminen noin kymmeneksi vuodeksi.
Mutta ei se tietenkään riitä.
On pakko uskaltaa
Jolleivat suhdanteet tai sitten uudet Turun telakan tilausten kaltaiset ihmeet pelasta Suomea, niin alkaa olla aika käydä todella käsiksi rikkaaseen maaperäämme, ja siellä ennen muuta Litium-varantoomme, eli akkumateriaaliin. Itse asiassa kaivostoimintaan panostamisella, jota ei tule antaa ulkomaalaisomistukseen -eikä ainakaan nykyisellä aivan mitättömällä kaivosverolla- on löydettävissä ainakin kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja, -ehkä enemmänkin.
Asialla on siksi kiire, koska jos jostain kumman syystä Suomen kansa äänestäisi seuraavissa eduskuntavaaleissa Vihreille valtaa, niin meiltä loppuisivat tulot ja moninkertaistuisivat menot.
Eduskuntasali näytti tavallista tyhjemmältä ja sitä se olikin. Poissa oli 79 edustajaa. Osaksi tämä selittyi sillä, että Intiassa vierailee talousvaliokunta, ja valtiovarainvaliokunnan verojaosto taas on reissussa Puolassa.
Mutta, vaikka näin niin se tekee maksimissaan 36 henkeä. Missä ovat muut 43 edustajaa ?
Seppo Huhta
Jo kymmenen vuotta sitten tuli todettua että ei kukaan voi suositella suomalaispojille ja -tytöille mennä ammattikouluun rakennusalalle. Kaikilla rakennuksilla näki vain puolalaisia, virolaisia ja bulgarisn tms. porukkaa rakennusmiehinä. Ja usein aikalailla mitään kouluja käymättömiä suurin osa. Suomalaiset ei enää kelvanneet.
Tekninenkin ala pilattiin AMK:illa. Monesti olen kuullut, että hyviä teknikoita tarvittaisiin, mutta kun niitä ei juuri enää ole ja ei taida oikeen edes olla tarvetta, kun kaikki järkevä toiminta on ajettu maasta pois.