Kommunistisen Kiinan aggressio Kaakkois-Aasian rannikkovaltioita vastaan jatkuu: Sunnuntaina, iltapäivällä, Kiinan rannikkovartioston alus törmäsi tahallaan Filippiinien viranomais-alukseen. Törmäyksen jälkeen kiinalaiset häiritsivät filippiiniläisiä vesitykeillä.
(Kuvan aineisto: Inquirer 25.08. 2024.)
Filippiinien kalastus- ja vesiresurssien viraston (BFAR) alus joutui sunnuntaina (25.08.) Länsi-Filipiinien merellä (WPS) Escoda Shoal -matalikon (Sabina Shoal) lähellä Kiinan rannikkovartioston (CCG) häirinnän kohteeksi. Inquirerin mukaan (videolla) CCG Ship 21551 ajoi tahallisesti päin Filippiinien BRP Datu Sanday:tä. Filippiiniläis-aluksen miehistön kuvaamaa videota alempana.
Tahallinen yhteenörmäys tapahtui noin 10 merimailin päässä Escoda Shoalista. Escoda- tai Sabina Shoal sijaitsee 140 kilometriä (86 mailia) länteen Filippiinien Palawanin saaresta. Etäisyyttä lähimmältä Kiinan maa-alueelle – Hainanin saarelke- on noin 1 200 kilometriä,
Toisen Inquirerin julkaiseman videon mukaan CCG-alus 4102 jatkoi häirintää käyttämällä vesitykkiä BRP Datu Sandaya vastaan.
Kiina yrittää anastaa muiden valtioiden merialueita, ja loukkaa talousvyöhykkeitä -paitsi Etelä-Kiinanmerellä– myös Läntisellä Filippiinienmerellä. Kiinalaiset kalastuslaivastot harjoittavat myös systemaattista ryöstökalastusta Tyynenmeren alueen saarivaltioiden vesillä, -oikeastaan ihan missä vaan. Kiinalaiset loukkaavat myös järjestelmällisesti saarivaltioiden julistamia kalastusrajoituksia, joiden on tarkoitus suojella kaupallisesti hyödynnettäviä kalastusalueita saaliiden vähenemiseltä.
Kiina on ominut lähes koko Etelä-Kiinan meren, mutta rantavaltiot veivät asian kansainväliseen tuomioistuimeen, jonka päätöksen mukaan Kiinan väitteillä ei ole laillista perustaa. Kiina on jättänyt päätöksen huomiotta.
Kiinalaisilla oma totuus
Kiinan valtion yleisradioyhtiö CCTV raportoi: ”Filippiinien alus 3002 tunkeutui laittomasti vesille lähellä Xianbinin riuttaa Nanshan saarilla ilman Kiinan hallituksen lupaa”, kertoo lehti. CCTV viittasi Sabina Shoalin ja Spratly-saarten kiinalaisiin nimiin.
Filippiiniläinen alus ”jatkoi vaarallisesti lähestymistä normaalia toimintaa harjoittavaa kiinalaista rannikkovartiostoalusta”, CCTV jatkaa ns. raporttiaan. Kiinan rannikkovartiosto oli ”toteuttanut valvontatoimenpiteitä Filippiinien alusta vastaan lain ja määräysten mukaisesti”.
Maanantaina molemmat maat vahvistivat jotain tapahtuneen, mutta näkemykset ovat erilaisia. Sabina Shoalin luona ei ole aiemmin tapahtunut yhteenottoja. Filippiinit ovat viime aikoina lähettänyt alueelle vartioaluksia tarkkailemaan Kiinan mahdollisia toimia keinotekoisten saarten rakentamiseksi, -kuten se on tehnyt Etelä-Kiinanmerellä.
Kansainvälinen sopimus merialueista ja rannikkovaltioiden oikeuksista ei tue Kiinan vaatimuksia. Kuten mm. Turkki on toiminut Välimerellä, Kiina kiistää yleisesti hyväksytyn keskiviivaperiaatteen, -paitsi jos sitä sovelletaan huomioiden Kiinan rakentamat keinotekoiset saaret.
Kiinan ja Filippiinien valtion alusten yhteenotot ovat toistuneet näillä vesillä usean kuukauden ajan. Filippiinien laivasto on seurannut 92 kiinalaista alusta WPS:n sisällä 06.-12. elokuuta, joukossa 10 oli CCG-alusta,, yhdeksän Kiinan Kansan vapautusarmeijan laivaston alusta, 68 Kiinan puolisotilaallista alusta, ja kaksi tutkimusalusta. Havaintoja tehtiin Panatag Shoalissa -10 alusta, 13 Ayungin Shoalissa, 38 Pagasan saarilla, viisi Lawak Islandilla, viisi Panata Islandilla, 13 Sabina Shoalilla, neljä Julian Felipe Reefillä ja 30 Iroquois Reefillä. -Näyttää siltä, että kiinalainen on aktiivisesti liikkeellä.
Filippiinien edustajainhuoneen puhemies Ferdinand Martin Romualdez tuomitsi maanantaina Kiinan jatkuvan tunkeutumisen Länsi-Filipiinienmerelle (WPS). Romualdez muistutti lausunnossaan, että tämä oli toinen kerta yhden viikon aikana, kun kiinalaiset alukset joutuivat välikohtaukseen filippiiniläisiä aluksia vastaan.
”Tämä alue on selvästi Filippiinien 200 mailin talousvyöhykkeellä Yhdistyneiden Kansakuntien merioikeusyleissopimuksen mukaisesti, jonka Kiina ja Filippiinit ovat allekirjoittaneet”, Romualdez sanoi ja huomautti, että matalikot ovat yli 1 000 mailin päässä. Kiinan eteläisimmästä kärjestä.
Luettavaa:
Videointi: Inquirer 25.08. 2024:
[…] Kiina väittää Filippiinien merialuetta omakseen, tahallinen yhteentörmäys filippiiniläis-aluks… […]
[…] Kiina väittää Filippiinien merialuetta omakseen, tahallinen yhteentörmäys filippiiniläis-aluks… […]