Eduskunnan ulkoasianvaliokunta sai torstaina valmiiksi mietintönsä Suomen ja Yhdysvaltojen välisestä puolustusyhteistyösopimuksesta, DCA- sopimuksesta. Edustaja Saramo (Vas) kommentoi.

Kansanedustaja ja ulkoasianvaliokunnan jäsen Jussi Saramo (Vasemmisto) on tyytyväinen valiokunnassa muotoiltuun kompromissiin, joka säilyttää päätösvallan jatkossakin eduskunnalla.

Päätösvalta pidettävä Suomessa

Vasemmistoliiton lähtökohtana oli Suomen turvallisuus, ja päätösvallan säilyminen kansan valitsemilla edustajilla. Sopimus merkitsee suvereniteettimme kannalta merkittävää ulko- ja turvallisuuspoliittista muutosta. Koska itse sopimustekstiä ei voi enää muuttaa, on olennaista se, miten sopimusta Suomessa toteutetaan, ja tässä keskeisessä roolissa on tänään valmistunut valiokunnan mietintö, Saramo kommentoi torstaista valiokuntakäsittelyä.

Yhdysvaltain käyttöön annettavia alueita koskeva päätösvalta säilyy eduskunnalla

Yhdysvaltain yksinomaiseen käyttöön annettavia alueita ja rakennuksia koskevaa päätösvaltaa ei luovutettu eduskunnalta hallitukselle. Sopimus sisältää monia ongelmia, mutta mietintö saatiin muotoon, jonka hyväksymistä voin suositella eduskuntaryhmällemme, toteaa Saramo.

Vasemmistoliiton kansanedustajilla on vapaat kädet vastustaa sopimusta eduskunnan täysistuntokäsittelyssä, Saramo muistuttaa.

DCA-sopimuksella Suomi avaa 15 sotilaskohdettaan yhdysvaltalaisten joukkojen mahdolliseen käyttöön aseiden varastointiin, harjoitteluun ja kaluston huoltamiseen. Jotkut kohteet voivat olla Yhdysvaltain yksinomaisessa käytössä myöhemmin päätettävällä tavalla.

Yhdysvaltain pysyviä joukkoja ei Suomeen

– Pysyviä joukkoja ei Suomeen ole nyt tulossa, ja vaikka DCA ei suoraan liity NATOn jäsenyyteen, on meille ollut tärkeää kokonaisuus, jossa turvallisuutta lisätään tavanomaisten aseiden varastoilla, harjoittelulla ja puitteiden rakentamisella, eikä Naton ”eteen työnnetyillä tukikohdilla” tai DCA:n mahdollistamilla laajoilla sotilasalueilla. Ne lisäisivät jännitteitä, mutta eivät turvaa, Saramo täsmentää.

Sotilaiden oikeudellinen vastuu on myös tärkeä kysymys, sillä sopimuksessa Suomi luovuttaa pois omaa tuomiovaltaansa.

– Vasemmistoliiton mielestä yksikään rikoksen uhriksi joutunut suomalainen ei saa joutua hakemaan oikeutta Yhdysvalloista. Suomen viranomaisten on hyödynnettävä aktiivisesti peruuttamisoikeutta ja muita käytettävissään olevia keinoja sekä rikoksen uhrien että rikoksesta epäiltyjen oikeuksien turvaamiseksi ja tuomiovallan käyttämiseksi suomalaisessa tuomioistuimessa, toteaa Saramo.

Ei ydinräjähteitä Suomen maaperälle

Tärkeää oli myös varmistaa, että kaikille on yksiselitteisen selvää, ettei Suomen lainsäädäntö mahdollista ydinräjähteiden tuontia Suomen maaperälle. Lakia ei jatkossakaan ole syytä muuttaa, painottaa edustaja Saramo.

– Ydinaseet olisi pitänyt kieltää Suomen DCA-sopimuksessa erikseen, kuten Norja ja Tanska ovat omassa sopimuksessaan tehneet. Mutta on hyvä, että kielto todetaan jälleen kerran valiokunnan mietinnössä, täsmentää Saramo.

9 thoughts on “Ulkoasianvaliokunta käsitteli Suomen ja Yhdysvaltain välisen DCA-sopimuksen”
 1. Selittäkää tyhmälle se että mikäli NATO-jäsenyys antoi Suomelle riittävät turvatakuut niin mihin tarvitsemme tätä DCA-sopimusta sen lisäksi?

  1. DCA-sopimus tuo Suomelle velvollisuuden hoitaa; muonittaa ja muuten auttaa USA / NATO-joukkoja. Esimerkiksi loukkaantuneet sotilaat Suomen ”terveydenhuollossa ” ohittavat Suomen kansalaiset !

   ”Turvatakuut” todellisuudella ovat takuut ulkomaisille joukoille saada kaiki tarvittava Suomen veronmaksajien piikkin suoranaista aseistusta lukuunottamatta . Lisäksi ”saopimus” sisältää immuniteetin myös Suomen tietyille virkamiehille koskien rikostutkinnan suorittamista .

   Lukekaa itse tuo sopimus, niin kaikki Suomen itsenäisyyden poistamisesta selviää helposti.

   1. Hei, mutta meillähän oli #Porkkalassa 30 000 Venäjän sotilasta 1944-56, -ja selvisimme siitäkin.

  2. Ite olen miettinyt millaista kiristysmateriaalia CIA/MI6lla on hallussaan maataan myyvistä suomalaisista poliitikoista.

    1. Myöhässä olet. -Ne lahjottiin jo 1950-luvulla.

     Aivan toiseen -mnitenkään tähän liittymättömään- asiaan:

     PMi Paavo Lipposesta tuli kaasuputki-konsultti, -summia en tiiä.

     PMi Esko Ahosta tuli venäläinen pankkiiri.

     SDP:n puoluesihteerin, Anton-pojan, -joka ei puolustanut Marinia kesällä 22- kohdalla on mainittu summa -200 000 euroa- ja Gazprom samassa lauseessa.

     Palatakseni edelliseen aiheeseen, kerro lisää lahjuksista?

   1. #Darkroom pimeänäkökameroilla -nauhoittavilla sellaisilla- on aivan toisessa #ilmansuunnassa. -Sielläkin suomalaisia poliitikkoja nähty ja filmattu.

    Jos etsit ”maata-myyviä”, katsot väärään suuntaan.

    Alpo Rusin mukaan SDP venäjämielistettiin v.1972. -Liittynee ”Väiski” Leskisen kääntymykseen, ja #pälkäneläisten esiinmarssiin mukamas ’nuorina radikaaleina’. #Sadankomitean ns. ’tutkijalinja’ miehitti Ulkoministeriön, ja myöhemmin #Stasi-listat. -Tämäkin hyvin sosialidemokraattinen ilmiö.

    Bai tö vei, mitä materiaalia FSB:llä on desantti Bögmannista???

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *